Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Drljević na Odboru za stabilizaciju i pridruživanje: EU vjeruje u Zapadni Balkan

Drljević na Odboru za stabilizaciju i pridruživanje: EU vjeruje u Zapadni Balkan

Evropska unija je pokazala da je proširenje jedna od njenih najvrijednijih politika i nastaviće da podržava Crnu Goru i region na putu prema članstvu, ocijenjeno je na osmom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i poručeno da je za napredak potrebno angažovanje svih društvenih aktera.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević se u svom obraćanju posebno osvrnuo na značaj donošenja Strategije za Zapadni Balkan istakavši da je ovim dokumentom Evropska unija pokazala da je proširenje jedna od njenih najvrijednijih politika i poslala poruku regionu da vjeruje u njega.

Podsjetio je da je Crna Gora, od održavanja posljednjeg sastanka Odbora, otvorila pregovore u još četiri pregovaračka poglavlja, od kojih je poslednje, poglavlje 27, prije dva dana otvoreno na Međuvladinoj konferenciji, podsjećajući da je to jedno od najizazovnijih poglavlja, kako po obimnosti pravne tekovine, tako i po finansijskoj zahtjevnosti za sprovođenje evropskih ekoloških standarda.

Glavni pregovarač je naglasio da je vladavina prava nezaobilazna oblast kad je riječ o prioritetima, navodeći da o napretku u ovoj oblasti najbolje govore nalazi iz nedavno objavljenog Radnog dokumenta EK o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori, u kojem je konstatovan kontinuirani napredak u zakonodavnoj reformi i izgradnji institucija, kao i početni bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, pranja novca i privremenog oduzimanja imovine.

Drljević je informisao predstavnike Evropske komisije da je u toku izrada novog Programa pristupanja Crne Gore EU za period 2019-2020, koji će Crnoj Gori obezbijediti jasne smjernice u zakonodavnom, strategijskom i u dijelu jačanja administrativnih kapaciteta. „Posvećeni smo odgovornom planiranju i definisanju realnih rokova za ispunjenje najvažnijih aktivnosti u narednom periodu. Naša jasna namjera je, takođe, da nastavimo da jačamo poziciju koju imamo u regionu, kao i da dijelimo iskustvo i znanja koje smo stekli kao prva država koja pregovara po novom pristupu“, zaključio je glavni pregovarač.

foto Odbor 2

Direktorica za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Henoveva Ruis Kalavera je čestitala Crnoj Gori na sveukupnom napretku ostvarenom u integracionom procesu, kao i na otvaranju poglavlja 27. To je, kako je istakla, jasan pokazatelj da pregovori napreduju na osnovu ostvarenih rezultata.

Kalavera je podsjetila na važne događaje za integracioni proces Crne Gore i regiona, među kojima je Strategija za Zapadni Balkan, kao i Samit i Deklaracija iz Sofije.

„To su snažni signali podrške Evropske unije Crnoj Gori i regionu i jasna poruka da moramo zadržiti zamah reformi. U tom kontekstu bih posebno ukazala na značaj vladavine prava i temeljnih prava, koji su ključni za pregovarački proces“, rekla je Kalavera.

Ona je poručila da će EU nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu prema članstvu u EU, naglašavajući da je konstruktivno i aktivno angažovanje svih aktera procesa pregovora od ogromnog značaja za dalji napredak države prema EU.

Izjava glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića

Danas smo u Briselu, zajedno sa kolegama iz Evropske komisije, održali osmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske komisije. Ovo je bila prilika da još jednom sagledamo rezultate koje je Crna Gora sprovela u 2018. godini.

2018. godina je naročito značajna za nas, zato što smo uspjeli da otvorimo dva pregovaračka poglavlja, poglavlje 17 i poglavlje 27. To nas je, na osnovu naših rezultata i sprovedenih aktivnosti u prethodnom periodu, dovelo do toga da imamo 32 otvorena pregovaračka poglavlja i 3 privremeno zatvorena i očekujemo da u narednom periodu, na bazi rezultata i sprovedenih aktivnosti, otvorimo i posljednje pregovaračko poglavlje.

Godina za nama je naročito značajna, jer smo svjedoci činjenice da je Evropska komisija, kroz Strategiju za Zapadni Balkan, potvrdila čvrstu opredijeljenost da su i Crna Gora i sve države Zapadnog Balkana dobrodošle u zajednicu evropskih država. Takođe, i zaključcima Samita u Sofiji države članice su potvrdile sremnost da Crna Gora i ostale države Zapadnog Balkana imaju jasnu i čvrstu evropsku perspektivu.

Očekujemo da u narednom periodu nastavimo sa rezultatima i konkretnim aktivnostima kako bi se postepeno kretali ka zatvaranju pregovaračkih poglavlja. Ovo je naročito značajno kako bi sproveli konkretne reforme u različitim oblastima i na kraju poboljšali kvalitet života naših građana.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

VIDEO: Obraćanje glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića nakon osmog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

VIDEO: Kadrovi sa osmog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Saopštenja

Tri četvrtine građana ima pozitivan stav o EU, 80,2% podržalo bi pristupanje Crne Gore...

0
Visok nivo podrške građana članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji učvršćen je i stabilizovan, pokazalo je istraživanje „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu...

Izvještaj o sprovedenom Javnom pozivu za konsultovanje zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta programa pristupanja...

0
Na osnovu člana 13 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Produžen Javni poziv NVO za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje...

0
Imajući u vidu donošenje nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list CG“, br. 118/20, 121/20, 1/21, 2/21 i 29/21) i...

Francusko predsjedavanje EU prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate

0
„Francusko predsjedavanje Savjetom EU je odlična prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate u procesu evropske integracije, naročito u vladavini...

Crna Gora iz EU fondova dobila oko 500 miliona eura

0
Crna Gora je, od početka pregovora sa Evropskom unijom, iz evropskih fondova povukla oko 500 miliona eura, kazala je u emisiji “Takulin” Gradske TV...