Naslovnica Info Press info Drljević na sjednici OEI: Vjerujemo u proširenje EU i u uslovima pandemije

Drljević na sjednici OEI: Vjerujemo u proširenje EU i u uslovima pandemije

Crna Gora vjeruje da Evropska unija neće odustati od politike proširenja u koju je uložila mnogo napora, uprkos pandemiji korona virusa i njenom uticaju na dinamiku aktivnosti na planu evropske integracije, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije predstavio ukupne aktivnosti u okviru procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju za drugu polovinu prošle godine. Na sjednici je razmotrena i realizacija obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Drljević je istakao da, uz očekivanje da se razorni uticaj pandemije može odraziti na tok i dinamiku aktivnosti na planu evropske integracije, imamo apsolutno povjerenje da EU neće odustati od politike proširenja i ogromnih napora koje je u nju uložila.

On je podsjetio na dostignuća na planu evropske integracije u drugoj polovini 2019, izdvojivši donošenje Industrijske politike Crne Gore 2019-2023, donošenje više zakona i utvrđivanje predloga zakona, kao i predaju
Pregovaračke pozicije za poglavlje 8.

„U zavisnosti od razvoja situacije sa COVID-19, nadamo se otvaranju pregovora u okviru poglavlja 8 – Konkurencija u junu 2020“, rekao je Drljević.

Govoreći o srži pregovaračkog procesa, odnosno poglavljima 23 i 24, glavni pregovarač je podsjetio da je do sada ispunjena većina od ukupnog broja privremenih mjerila, koja se prvenstveno odnose na unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira, a manjim dijelom na uspostavljanje početnog bilansa rezultata u oblastima od značaja.

„Svjesni smo izazova koje nosi predstojeća faza pregovora s EU, poput ostvarivanja još konkretnijeg bilansa rezultata na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što će biti prioritet u daljem radu svih državnih institucija, nakon uspostavljenog snažnog zakonodavnog i institucionalnog okvira. Očekujemo da će uloženi napori biti prepoznati u sljedećem Izvještaju EK o Crnoj Gori, a nadamo se da ćemo u skorijem periodu dobiti i izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, a potom i završna mjerila u ovim poglavljima“, rekao je Drljević.

Saopštio je da je, u pogledu realizacije obaveza planiranih Programom pristupanja Crne Gore EU 2019-2020. u prošloj godini od ukupno 298 planiranih obaveza realizovano 213, što čini 71% realizacije.

Kad je u pitanju Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2020-2022, u prvom kvartalu ove godine, od 43 planirane obaveze ispunjene su 22.

Istakao je napore koje Vlada Crne Gore već sedmicama ulaže u sprovođenje preventivnih, prvenstveno zdravstvenih mjera, ali i planiranje mjera kojima će posljedice pandemije biti sanirane i svedene na minimum, podsjećajući da je EK, prepoznajući te napore, donijela odluku da finansijski podrži Crnu Goru sa 53 miliona eura.

„Nadam se da ćemo uskoro biti u prilici da svjedočimo novoj fazi pregovaračkog procesa koja će biti dodatni podsticaj crnogorskim institucijama, ali i našem cjelokupnom društvu, da odlučno nastavimo sa izvršavanjem zadataka iz evropske agende“, zaključio je Drljević.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Podrška EU od ključnog značaja za nastavak gradnje autoputa

0
Politička i finansijska podrška Evropske unije za Crnu Goru su od ključnog značaja, prije svega zbog nastavka izgradnje autoputa Bar-Boljare, čime bi podrška koju...

Crnoj Gori dodatnih 1,2 miliona eura za pripremu novih infrastrukturnih projekata

0
Kao nastavak podrške EU u kontekstu sprovođenja Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan Crnoj Gori je dodijeljeno dodatnih 1,2 miliona eura bespovratnih sredstva...

Marović-Santader: Djeca i mladi u fokusu rada Vlade

0
Djeca i mladi će biti u fokusu rada nove Vlade, a iako nema specifičnog dijela pravne tekovine Evropske unije koji se konkretno bavi problematikom...

Marović: Biće formirana radna grupa o Otvorenom Balkanu

0
Crnogorska Vlada formiraće Radnu grupa od predstavnika više ministarstava, koji će procijeniti koliko je inicijativa Otvoreni Balkan u skladu sa ciljem članstva države u...

Puna podrška Švedske ubrzanju reformi

0
Crna Gora ostaje najnaprednija država u procesu evropske integracije, a Švedska daje punu podršku evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana. U susret predsjedavanju Savjetom EU...