Naslovnica Info Press info Drljević na sjednici OEI: Vjerujemo u proširenje EU i u uslovima pandemije

Drljević na sjednici OEI: Vjerujemo u proširenje EU i u uslovima pandemije

Crna Gora vjeruje da Evropska unija neće odustati od politike proširenja u koju je uložila mnogo napora, uprkos pandemiji korona virusa i njenom uticaju na dinamiku aktivnosti na planu evropske integracije, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije predstavio ukupne aktivnosti u okviru procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju za drugu polovinu prošle godine. Na sjednici je razmotrena i realizacija obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Drljević je istakao da, uz očekivanje da se razorni uticaj pandemije može odraziti na tok i dinamiku aktivnosti na planu evropske integracije, imamo apsolutno povjerenje da EU neće odustati od politike proširenja i ogromnih napora koje je u nju uložila.

On je podsjetio na dostignuća na planu evropske integracije u drugoj polovini 2019, izdvojivši donošenje Industrijske politike Crne Gore 2019-2023, donošenje više zakona i utvrđivanje predloga zakona, kao i predaju
Pregovaračke pozicije za poglavlje 8.

„U zavisnosti od razvoja situacije sa COVID-19, nadamo se otvaranju pregovora u okviru poglavlja 8 – Konkurencija u junu 2020“, rekao je Drljević.

Govoreći o srži pregovaračkog procesa, odnosno poglavljima 23 i 24, glavni pregovarač je podsjetio da je do sada ispunjena većina od ukupnog broja privremenih mjerila, koja se prvenstveno odnose na unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira, a manjim dijelom na uspostavljanje početnog bilansa rezultata u oblastima od značaja.

„Svjesni smo izazova koje nosi predstojeća faza pregovora s EU, poput ostvarivanja još konkretnijeg bilansa rezultata na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što će biti prioritet u daljem radu svih državnih institucija, nakon uspostavljenog snažnog zakonodavnog i institucionalnog okvira. Očekujemo da će uloženi napori biti prepoznati u sljedećem Izvještaju EK o Crnoj Gori, a nadamo se da ćemo u skorijem periodu dobiti i izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, a potom i završna mjerila u ovim poglavljima“, rekao je Drljević.

Saopštio je da je, u pogledu realizacije obaveza planiranih Programom pristupanja Crne Gore EU 2019-2020. u prošloj godini od ukupno 298 planiranih obaveza realizovano 213, što čini 71% realizacije.

Kad je u pitanju Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2020-2022, u prvom kvartalu ove godine, od 43 planirane obaveze ispunjene su 22.

Istakao je napore koje Vlada Crne Gore već sedmicama ulaže u sprovođenje preventivnih, prvenstveno zdravstvenih mjera, ali i planiranje mjera kojima će posljedice pandemije biti sanirane i svedene na minimum, podsjećajući da je EK, prepoznajući te napore, donijela odluku da finansijski podrži Crnu Goru sa 53 miliona eura.

„Nadam se da ćemo uskoro biti u prilici da svjedočimo novoj fazi pregovaračkog procesa koja će biti dodatni podsticaj crnogorskim institucijama, ali i našem cjelokupnom društvu, da odlučno nastavimo sa izvršavanjem zadataka iz evropske agende“, zaključio je Drljević.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...