Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Drobnič: 2015. bi trebalo da bude godina mjerljivih rezultata

Drobnič: 2015. bi trebalo da bude godina mjerljivih rezultata

Crna Gora je duboko u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, a 2015. trebalo bi da bude bude godina mjerljivih rezultata, poručio je šef Delegacije EU, Mitja Drobnič.

On je to kazao na završnoj konferenciji na kojoj su predstavljani rezultati realizacije projekta Nacionalna konvencija o evropskoj integraciji Crne Gore (2013-2014) koju organizuju Evropski pokret i Ambasada Slovačke u Crnoj Gori.

Drobnič je kazao je da je Nacionalna konvencija, pomogla u stvaranju komunikacione strategije između državnih institucija i građana Crne Gore.

„Održavanje konstruktivnog dijaloga između civilnog sektora i državnih institucija ključno je za proces pristupanja“, ocijenio je Drobnič.

Nakon tri godine od početka pregovora, kako je kazao Drobnič, došli smo do trenutka kada je Crna Gora “ušla duboko u pristupne pregovore”.

On je naglasio da je otvaranje poglavlja samo dio napretka.

„Otvaranje pregovora pokazuje samo dio napretka, ali drugi dio se ogleda u djelotvornom sprovođenju“, rekao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, 2015. godina bi trebalo da bude godina mjerljivih rezultata. „Očekujemo da 2015.godina bude godina rezultata“, poručio je Drobnič.

Trebalo bi da bude, kako je objasnio, godina vidljivih rezultata u vladavini prava, ali i ekonomskom razvoju.

Ono što je do sada učinjeno, kako je naveo, mora biti praćeno stvarnim i vidljivim rezultatima.

Drobnič je naveo da poglavlja 23 i 24 jesu prioritet, jer je vladavina prava ključna, ali, prema njegovim riječima, ne bi trealo zanemariti i druge oblasti, poput poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

On je naglasio i značaj poglavlja 11, poljoprivreda i ruralni razvoj, koje će, kako je naveo, takođe biti zahtjevno.

Drobnič je ukazao na značaj saradnje državnih institucija sa akterima civilnog društva. „Oni koji kreraju politiku moraju biti otvoreni za saradnju sa svim akterimav društva“.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, otvarajući konferenciju Nacionalne konvenicije, kazao je da je proces integracija proces koji Crnu Goru čini boljom.

„Integrcije Crnu Goru približavaju zajednici slobodnih i demokratskih država“, rekao je on.

Krivokapić je naglasio zahvalnost Slovačkoj na podršci Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti, pa i u procesima integracija.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak, čestitao je Crnoj Gori na uspjesima i napretku koji je postigla.

Prema njegovim riječima, postoje realni izgledi da do kraja godine Crna Gora otvori još pet- šest pregovaračkih poglavlja.

Najbolji način da se država transfomiše i usvoji bolje standarde, kako je naveo, je proces pristupanja EU.

Lajčak je naglasio da Crna Gora predvodi integracije na Zapadnom Balkanu. „Ona je potvrda da proces proširenja postoji, živi i nastavlja se“.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori napredak postoji i u atlantskim integracijama. On je podsjetio da će se o pozivu Crnoj Gori, na osnovu rezulatata koje postigne do tada, odlučivati u decembru.

„Svaki novi korak vaše države raduje me ne samo profesionalno, nego i lično“, poručio je Lajčak, dodajući da Slovačka cijeni napredak koji je država postigla i na putu ka EU i NATO-u.

On je kazao da se nada da će Crna Gora u decembru dobiti poziv za NATO.

Slovačka, kako je naglasio Lajčak, podržava integraciju država regiona i u EU i u NATO. „Projekat proširenja smatramo najznačajnijim i najuspješnijim, on ne može biti završen bez država Zapadnog Balkana“.

On je podsjetio da je Konvencija dobila na značaju poslije otvaranja pristupnih pregovora, a jedna od glavnih uloga je, kako je naveo, bila pružanje ekspertske pomoći.

„Radujem se što je bila jednako uspješna u Crnoj Gori, kao i u Slovačkoj i da je pomogla državi u ispunjavanju kriterijuma“, naveo je Lajčak.

Prema njegovim riječima, vrijeme je pokazalo da Konvencija nije ni statičan ni kratkoročan projekat, već da ima tendenciju da se razvija i mijenja u skladu sa onim što donosi, ne samo proces pristupanja, nego i članstvo u EU.

Od ove godine, kako je najavio, postojasće nova regionalna konvencija koju će činiti Srbija, Albanija i Crna Gora.

„Ponosan sam što mogu da budem aktivni učesnik integeracija i Crne Gore i drugih država Balkana“, zaključio je Lajčak.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, zahvalio je se na podršci Slovačke, navodeći da je projekat potvrda dobre saradnje dvije države i činjenice da je Slovačka prepoznala Crnu Goru kao partnera.

Crna Gora, kako je kazao, nastavlja aktivnosti koji će opezbijediti dalji kvalitet pregovaračkog procesa.

Lukšić je podsjetio da je Crna Gora otvorila 16 poglavlja, dodajući da je realno očekivati otvaranje još dva na predstojećoj međuvladinoj konferenciji.

Lukšić je naglasio značaj regionalne komponente prilikom integracije Crne Gore.

Napredak svake od država, kako je naveo, snaži evropsku perspektivu i neophodno je podržati sve inicijative koje će podržati „evropeizaciju regiona“. „Duboko sam uvjeren da smo postavili čvrste temelje evropskoj budućnosti Crne Gore“, zaključio je Lukšić.

Predsjednik Evropskog pokreta, Momčilo Radulović, podsjetio je na rezultate Nacionalne konvencije, zahvaljujući partnerima, ali i Vladi Crne Gore na podršci u sprovođenju aktivnosti.

On je naglasio i važnost regionalne saradnje i ulogu Crne Gore kao primjera za napredak u regionu.

Radulović je ukazao na značaj uključivanja civilnog sektora u procesu pristupanja, kao i veliki broj preporuka koji je pripremljen za vrijeme sprovođenja preporuka.

„Crna Gora postala regionalna referentna tačka za povezivanje civilnog sektora i njihovo uključivanje“, rekao je Radulović.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...