Naslovnica Info Press info Drobnič: Crna Gora ne treba da se upoređuje sa državama u regionu...

Drobnič: Crna Gora ne treba da se upoređuje sa državama u regionu u pristupanju EU

TV video spot kompozicije „Pokreni se“ možete pogledati ovdje.

Crna Gora ne treba da se upoređuje sa državama u regionu u pristupanju Evropskoj uniji (EU), jer je ona lider u tom procesu, ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič.

Drobnič je, upitan o terminu ulaska Crne Gore u EU, kazao da smatra da se u ovom momentu ne može pouzdano ocijeniti kada će Crna Gora ispuniti uslove za članstvo, jer, kako je dodao, ne znaju koliko će brzo ići taj proces.

On je kazao da je riječ o maloj državi sa malom državnom administracijom što je, smatra Drobnič, objektivni hendikep koji treba uzeti u obzir.

2

To se, kako je objasnio na javnoj debati povodom obilježavanja treće godišnjice pregovora o pristupanju Crne Gore EU-ostvareni rezultati i dalji koraci, može prevazilaziti uz bolje planiranje.

„U ovom momentu nemoguće je predvidjeti vremenski horizont njenog ulaska u EU“, kazao je Drobnič.

On je objasnio da pritom ne misli na izjavu predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera koji je rekao da neće biti proširenja nego, kako je naveo Drobnič, na kapacitet Crne Gore da izvrši sve korake na putu ka EU.

3

Upitan koliko je Crna Gora daleko od ulaska u EU i kada se može njen ulazak u EU, Drobnič je kazao da ona treba da se mjeri sama sa sobom, u odnosu na ispunjavanju kriterijuma, a ne sa državama u regionu.

„To će joj više donijeti nego da se upoređuje sa državama na Zapadnom Balkanu gdje je vodeća“, smatra on.

On je kazao da je u tom procesu Crnoj Gori najbliža Srbija.

„Nećete se valjda upoređivati sa Srbijom koja nije otvorila još nijedno poglavlje, nego ćete se mjeriti sa tih 35 poglavlja koje treba što prije da zatvorite“, naveo je Drobnič, navodeći da će to više donijeti u smislu podstreka da se ide što brže.

1

On je, ukazujući na kompleksnost procesa pristupanja, kazao da ne postoji razlika između unutrašnje i spoljne politike što, kako je dodao, iziskuje drugačiji kadar, na državnom i lokalnom nivou.

„Tri godine je i mnogo, i malo. Ne postoji model po kom bi upoređivali je li Crna Gora išla brzo ili sporo u tom procesu“, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, postoje politička i tehnička sfera koje se moraju uskladiti da bi proces bio racionalan.

Proces integracije u EU, kako je pojasnio Drobnič, traži decentralizaciju, prenošenje ovlašćenja na niže nivoe.

On je objasnio da taj proces nije besplatan i da finansijski efekti dolaze kasnije, ali, kako je dodao, ne treba ga svesti na to.

Govoreći o napretku na području vladavine prava, Drobnič je kazao da je na tom polju napravljeno nekoliko značajnih formalnih koraka, ali, kako je naveo, Evropska komisija još nije zadovoljna postignutim.

Kada je u pitanju primjena izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, on je kazao da se ono posmatra i tretira kao posebno pitanje, s obzirom na to, kako je dodao, da se izbori završavaju pričom o pokradenim izborima.

Pejović: Do kraja godine preostaju tri najteža poglavlja

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović, je, predstavljajući postignute rezultate tokom prethodne tri godine, podsjetio da su pregovori Crne Gore sa EU počeli 29. juna 2012. godine.

On je kazao da je pregovarački tim sastavljen od 1.300 ljudi, od čega 382 iz civilnog sektora, a 908 iz državnih institucija, a, kako je dodao Pejović, 55 odsto tima čine žene.

5

On je objasnio da je trenutni rad usmjeren na ispunjenje privremenih mjerila.

Od 13 poglavlja sa mjerilima, kako je naveo, ispunjeno je njih sedam, a radi se na preostalih šest.

„Do kraja godine preostaju tri najteža poglavlja –životna sredina, bezbjednost hrane i konkurencija za koja pripremu teku svojim tokom“, objasnio je Pejović.

On je objasnio da je potrebno znati da se početna mjerila uglavnom odnose na strategijske planove.

6

Prema riječima Pejovića, kada je u pitanju poglavlje o životnoj sredini, intenzivno se radi na strategiji.

„Nadam se da ćemo do kraja godine notirati uspjeh i usvojiti strategiju“, kazao je on.

Pejović je kazao da je, kada je u pitanju poglavlje vezano za poljoprivredu, prošle sedmice ispunjeno mjerilo i potrebno je da države članice usvoje izvještaj.

„Pretpostavljam da će poljoprivreda biti otvorena tokom naredne godine“, zaključio je Pejović.

Na debati je prikazan TV video spot kompozicije „Pokreni se“, koja promoviše pristupanje Crne Gore Uniji.

Izvor: Agencija MINA

Saopštenja

Prvi poziv za predloge projekata u okviru Programa Dunavskog regiona

0
Danas je objavljen Prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona (DRP) za period 2021-2027. Rok za prijavu u vidu iskaza...

Marović: Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

0
"Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje i promociji projektno orijentisanih inicijativa koje će doprinijeti daljem društvenom i ekonomskom razvoju ne...

Produžen Javni poziv za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije...

0
U skladu sa članom 3 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Mašković: Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija

0
„Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz temeljnih prava. Stoga, kada su u...

Mašković: Crna Gora podržava Gruziju na putu prema EU i NATO

0
„Crna Gora je spremna da pruži svu podršku Gruziji na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar...