Naslovnica Info Press info Drobnič: Crna Gora ne treba da se upoređuje sa državama u regionu...

Drobnič: Crna Gora ne treba da se upoređuje sa državama u regionu u pristupanju EU

TV video spot kompozicije „Pokreni se“ možete pogledati ovdje.

Crna Gora ne treba da se upoređuje sa državama u regionu u pristupanju Evropskoj uniji (EU), jer je ona lider u tom procesu, ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič.

Drobnič je, upitan o terminu ulaska Crne Gore u EU, kazao da smatra da se u ovom momentu ne može pouzdano ocijeniti kada će Crna Gora ispuniti uslove za članstvo, jer, kako je dodao, ne znaju koliko će brzo ići taj proces.

On je kazao da je riječ o maloj državi sa malom državnom administracijom što je, smatra Drobnič, objektivni hendikep koji treba uzeti u obzir.

2

To se, kako je objasnio na javnoj debati povodom obilježavanja treće godišnjice pregovora o pristupanju Crne Gore EU-ostvareni rezultati i dalji koraci, može prevazilaziti uz bolje planiranje.

„U ovom momentu nemoguće je predvidjeti vremenski horizont njenog ulaska u EU“, kazao je Drobnič.

On je objasnio da pritom ne misli na izjavu predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera koji je rekao da neće biti proširenja nego, kako je naveo Drobnič, na kapacitet Crne Gore da izvrši sve korake na putu ka EU.

3

Upitan koliko je Crna Gora daleko od ulaska u EU i kada se može njen ulazak u EU, Drobnič je kazao da ona treba da se mjeri sama sa sobom, u odnosu na ispunjavanju kriterijuma, a ne sa državama u regionu.

„To će joj više donijeti nego da se upoređuje sa državama na Zapadnom Balkanu gdje je vodeća“, smatra on.

On je kazao da je u tom procesu Crnoj Gori najbliža Srbija.

„Nećete se valjda upoređivati sa Srbijom koja nije otvorila još nijedno poglavlje, nego ćete se mjeriti sa tih 35 poglavlja koje treba što prije da zatvorite“, naveo je Drobnič, navodeći da će to više donijeti u smislu podstreka da se ide što brže.

1

On je, ukazujući na kompleksnost procesa pristupanja, kazao da ne postoji razlika između unutrašnje i spoljne politike što, kako je dodao, iziskuje drugačiji kadar, na državnom i lokalnom nivou.

„Tri godine je i mnogo, i malo. Ne postoji model po kom bi upoređivali je li Crna Gora išla brzo ili sporo u tom procesu“, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, postoje politička i tehnička sfera koje se moraju uskladiti da bi proces bio racionalan.

Proces integracije u EU, kako je pojasnio Drobnič, traži decentralizaciju, prenošenje ovlašćenja na niže nivoe.

On je objasnio da taj proces nije besplatan i da finansijski efekti dolaze kasnije, ali, kako je dodao, ne treba ga svesti na to.

Govoreći o napretku na području vladavine prava, Drobnič je kazao da je na tom polju napravljeno nekoliko značajnih formalnih koraka, ali, kako je naveo, Evropska komisija još nije zadovoljna postignutim.

Kada je u pitanju primjena izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, on je kazao da se ono posmatra i tretira kao posebno pitanje, s obzirom na to, kako je dodao, da se izbori završavaju pričom o pokradenim izborima.

Pejović: Do kraja godine preostaju tri najteža poglavlja

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović, je, predstavljajući postignute rezultate tokom prethodne tri godine, podsjetio da su pregovori Crne Gore sa EU počeli 29. juna 2012. godine.

On je kazao da je pregovarački tim sastavljen od 1.300 ljudi, od čega 382 iz civilnog sektora, a 908 iz državnih institucija, a, kako je dodao Pejović, 55 odsto tima čine žene.

5

On je objasnio da je trenutni rad usmjeren na ispunjenje privremenih mjerila.

Od 13 poglavlja sa mjerilima, kako je naveo, ispunjeno je njih sedam, a radi se na preostalih šest.

„Do kraja godine preostaju tri najteža poglavlja –životna sredina, bezbjednost hrane i konkurencija za koja pripremu teku svojim tokom“, objasnio je Pejović.

On je objasnio da je potrebno znati da se početna mjerila uglavnom odnose na strategijske planove.

6

Prema riječima Pejovića, kada je u pitanju poglavlje o životnoj sredini, intenzivno se radi na strategiji.

„Nadam se da ćemo do kraja godine notirati uspjeh i usvojiti strategiju“, kazao je on.

Pejović je kazao da je, kada je u pitanju poglavlje vezano za poljoprivredu, prošle sedmice ispunjeno mjerilo i potrebno je da države članice usvoje izvještaj.

„Pretpostavljam da će poljoprivreda biti otvorena tokom naredne godine“, zaključio je Pejović.

Na debati je prikazan TV video spot kompozicije „Pokreni se“, koja promoviše pristupanje Crne Gore Uniji.

Izvor: Agencija MINA

Saopštenja

Dodjeljene nagrade pobjednicima/ama video konkursa #MojGrad na putu ka EU

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović uručio je nagrade pobjednicima i pobjednicama video konkursa #MojGrad na putu ka EU, koji je...

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...