Naslovnica Press info Press IPA Drobnič i Bogdanović obišli radove na rekonstrukciji gradske kanalizacione mreže

Drobnič i Bogdanović obišli radove na rekonstrukciji gradske kanalizacione mreže

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i član Evropskog revizorskog suda Hans Gustaf Vesberg posjetili su danas Prijestonicu Cetinje i tom prilikom sastali su se sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem.

Tokom posjete, gradonačelnik Bogdanović sa gostima je obišao radove na rekonstrukciji gradske kanalizacione mreže, za koje su sredstva obezbijeđena iz IPA fondova, kao i Vinsku kuću u Njegoševom parku, koja je otvorena prošle godine, takođe u okviru projekta koji je realizovan uz podršku evropskih fondova.

Prilikom današnjeg radnog sastanka, gradonačelnik Bogdanović predstavio je ambasadoru Drobniču i gospodinu Vesbergu projekte Prijestonice Cetinje. Tom prilikom, ocijenjeno je kako je Prijestonica Cetinje tokom proteklog perioda u izuzetnoj mjeri koristila mehanizme podrške Evropske unije, ali i da je bila aktivna na planu evropskih integracija, prevashodno kroz angažman u zajedničkom tijelu Crne Gore i Komiteta regiona Evropske unije.

foto020611

Sagovornici su detaljnije govorili o značaju jedinica lokalne samouprave u procesu evropskih integracija, ali i o budućoj saradnji Prijestonice Cetinje i Evropske unije. U tom pogledu, iskazano je uvjerenje kako će postojeća saradnja, koja je ocijenjena kao izuzetno uspješna, u vremenu koje slijedi biti dodatno unaprijeđena.

Nakon sastanka, uslijedila je i konferencija za medije, tokom koje su se novinarima obratili ambasador Drobnič i gradonačelnik Bogdanović.

“Sa stanovišta budućnosti, možemo reći da će Cetinje biti prijestonica jedne članice Evropske unije, što će dodatno ojačati ulogu ovog grada. I zato već sada treba razmišljati kako i sama Prijestonica Cetinje treba da se pripremi za punopravno članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je ambasador Drobnič.

On je dodao da su zato i projekti, upravo poput rekonstrukcije kanalizacione mreže, izuzetno važni.

foto020612

“Naše je zadovoljstvo što kroz IPA fondove možemo doprinijeti tome. Iako je rekonstrukcija kanalizacionog sistema projekat koji se ‘ne vidi’, s obzirom da je riječ o radovima ispod zemlje, uvjeren sam da će građani dobro znati i osjetiti šta to znači, te nam je drago što možemo doprinijeti rješavanju jednog tako značajnog elementa”, poručio je Drobnič.

Kakao je naveo, ovaj projekat značajan je i u kontekstu evropskih integracija na planu zaštite životne sredine. On je objasnio da je riječ o jednom od najkomplikovanijih i najskupljih područja evropske integracije, koje traži velika ulaganja.

“Stoga, Cetinje kanalizacijom pravi prvi korak, a naredni je gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U tom smislu, Cetinje će biti i model za druge opštine”, istakao je ambasador Drobnič.

foto02064

Gradonačelnik Bogdanović akcentovao je podatak da je Prijestonica Cetinje tokom protekle tri godine za svoje projekte dobila 4,5 miliona eura posredstvom evropskih fondova.

“Kako sam već to kazao, Prijestonica Cetinje danas predstavlja gradsku upravu koja je u izuzetnoj mjeri iskoristila mehanizme podrške koju pruža Evropska unija. Naime, naša lokalna uprava u proteklom je periodu samo kroz IPA fondove obezbijedila oko 4,5 miliona eura zahvaljujući kojima smo realizovali ili počeli sa implementacijom niza projekata iz različitih oblasti. Rekonstrukcija kanalizacione mreže na cjelokupnom gradskom području, uspostavljanje Vinske kuće, nabavka vozila za rad naših gradskih preduzeća ili aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti samo su neki od njih”, objasnio je Bogdanović.

On je dodao da je siguran da Cetinje danas može biti okarakterisano i kao jedinica lokalne samouprave koja je u prethodnom vremenu – proporcionalno broju stanovnika – bila među najkonkretnijim u Crnoj Gori kada su u pitanju međunarodni projekti. Otud, upravo zahvaljujući sredstvima Evropske unije, uspjeli su, kako je rekao, da riješe važna pitanja iz oblasti infrastrukture, turizma ili poljoprivredne proizvodnje.

“Moje je zadovoljstvo i što sam sa gospodinom Vesbergom, ambasadorom Drobničem i njegovim saradnicima podijelio utiske vezane i za učešće Prijestonice Cetinje u zajedničkom tijelu Crne Gore i Komiteta regiona Evropske unije, ali i što smo bili u prilici da razmotrimo saradnju koja slijedi”, naglasio je Bogdanović.

foto02067

Gradonačelnik Bogdanović je sa ambasadorom Drobničem i gospodinom Vesbergom obišao i aktuelnu rekonstrukciju kanalizacione mreže. Tom prilikom, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako je riječ o najznačajnijem projektu koji je finansiran iz IPA fondova, s obzirom da su samo za prvu fazu obezbijeđena sredstva u iznosu od 3,2 miliona eura.

On je naglasio kako je riječ o projektu kojim će biti riješen jedan od najizraženijih višedecenijskih problema grada, ali i da će prva faza radova biti okončana već u avgustu tekuće godine. Uz to, kako je kazao, Prijestonica Cetinje paralelno priprema i glavni projekat za drugu fazu, koja će takođe biti realizovana ove godine.

Tokom obilaska gradilišta, kojem je prisustvovao i menadžment kompanije „Čelebić“ koja izvodi radove, ambasador Drobnič i gradonačelnik Bogdanović razgovarali su sa radnicima o dosadašnjim radovima, kao i o predstojećim aktivnostima na pomenutom projektu.

Inače, radovi obuhvataju gradnju više od 11 kilometara fekalne, te 1,5 kilometar atmosferske mreže. Trenutno su u toku radovi na četiri lokacije, a već je okončano oko 30% aktivnosti predviđenih prvom fazom rekonstrukcije gradske kanalizacione mreže.

Na kraju današnje posjete, gosti iz Evropske unije boravili su u Vinskoj kući, koja je u Njegoševom parku izgrađena prošle godine, i to u sklopu projekta „Wine Network“, finansiranog iz IPA fondova.

foto02066

Tokom te posjete, naglašeno je kako Vinska kuća danas predstavlja jedinstven sadržaj na području Crne Gore, pri čemu je govoreno i o drugim mjerama koje su realizovane kroz projekat „Wine Network“, iza čije implementacije su stajali Prijestonica Cetinje i Neretvansko – Dubrovačka Županija.

Izvor: Prijestonica Cetinje 

Saopštenja

EU DIGITALNI COVID SERTIFIKAT – NOVA KARTA ZA PUTOVANJA

0
Pandemija COVID-19 gotovo dvije godine na negativan način oblikuje život stanovnika Evrope i svijeta, definišući nova pravila ponašanja praćena restriktivnim mjerama koje su primorale...

Kordić sa šefovima radnih grupa za pregovore: Visoka podrška članstvu u EU je priznanje...

0
„Šefovi radnih grupa za 33 poglavlja pregovora i njihovi timovi su okosnica procesa pregovora s EU, a priznanje za njihov kontinuirani rad dolazi i...

Stabilna visoka podrška članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji

0
Građani su zadržali visok stepen podrške članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, pokazuju rezultati istraživanja koje je za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade sprovela Agencija...

Predstavljanje rezultata istraživanja javnog mnjenja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne...

0
Generalni sekretarijat Vlade, u srijedu 28. jula u 10.00 sati, u EU info centru organizuje konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljeni rezultati...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 10...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...