Naslovnica Info Intervjui Drobnič: Proces pristupanja EU nije i ne smije biti projekat za elite

Drobnič: Proces pristupanja EU nije i ne smije biti projekat za elite

Proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) nije i ne smije biti projekat za elite, poručio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, navodeći da je važno nastaviti i intenzivirati tempo reformi kako bi građani već sada osjetili boljitak u kvalitetu života.

On je agenciji MINA kazao da da se ne treba toliko fokusirati na sami dan pristupanja, dodajući da taj dan neće donijeti preko noći neke magične koristi, jer se danom pristupanja građani Crne Gore neće probuditi u nekoj drugoj zemlji.

Kako je rekao, nije toliko važan cilj, koliko sam put.

„Sami proces koji već traje ključan je u stimulisanju promjena na bolje. Dakle, važno je nastaviti i dalje intenzivirati tempo reformi kako bi građani već u ovom periodu osjetili boljitak u kvalitetu života“, poručio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, koristi od članstva u EU za građane ogledaju se u pristupu strukturnim i kohezionim fondovima koji će biti dostupni Crnoj Gori kao punopravnoj članici, kao i pristup fondovima za razvoj poljoprivrede.

„Mogućnosti za školovanje, rad, nastanjenje u bilo kojoj državi članici takođe su neke od važnih koristi koje dolaze sa članstvom u EU“, naveo je Drobnič.

Kako je dodao, poboljšanje kvaliteta životne sredine, podizanje nivoa zaštite zdravlja i potrošača i još neki su primjeri koristi od članstva koji će postati vidljivi dostizanjem viših standarda u tim
oblastima.

Na pitanje koliko je javnost upoznata sa procesom evropskih integracija u Crnoj Gori, Drobnič je kazao da najbolji uvid u to pružaju istraživanja javnog mnjenja.

„Prema istraživanju iz oktobra 2013. godine, nivo informisanosti o procesu pristupanja EU kao i o programima podrške kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) prilično je nizak, sa oko dvije trećine ispitanika koji se smatraju samo djelimično informisanima“, kazao je Drobnič.

Kako je naveo, slični trendovi zapaženi su u jednom od skorijih istraživanja Eurobarometra, koje je pokazalo da oko 60 odsto studenata u Crnoj Gori smatra sebe nedovoljno informisanim o ovom procesu.

„Zajednički zadatak svih koji smo uključeni u proces EU integracija jeste da što kvalitetnije informišemo što veći broj ljudi, jer je to poželjno kako bi građani Crne Gore, kao budući građani EU, na što kvalitetniji način iskoristili sve prednosti članstva“, poručio je Drobnič.

Da bi se došlo do tog rezultata, mora se, kaže on, preći sa uopštenih poruka do poruka koje su skrojene po mjeri različitih grupa – bilo da se radi o poljoprivrednicima, hotelijerima, prosvjetnim radnicima, zanatlijama –kako bi svi oni znali šta da konkretno očekuju od članstva u EU.

Upitan koliko su građani uključeni u proces pristupanja EU i koliko doprinose tom cilju, Drobnič je naveo da je teško je kvantitativno ocjeniti stepen uključenosti građana.

Prema njegovim riječima, u tom cilju se tokom cijele godine organizuju različiti javni skupovi sa partnerima iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) i ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva, na kojima građani imaju mogućnost da se informišu.

Drobnič je rekao da je primjetno da se teme vezane za proces evropske integracije prilično često obrađuju i u medijima.

„Bilo bi korisno da se one dublje analiziraju u medijima sa aspekta koristi i obaveza koje proizilaze iz članstva, kako bi građani bili informisani na kvalitetan način, a samim tim i bolje uključeni“, poručio je Drobnič.

On je ukazao na značaj posrednog učešća građana. „Naime, građani takođe artikulišu svoje potrebe i želje preko političkih partija, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, tako da i na taj način, prilikom izbora, dolaze do izražaja nade i očekivanja građana“, kazao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, građani su uključeni u taj proces možda i mnogo više nego što misle.

„Vremenom, kako Crna Gora bude usaglašavala sve veći dio svog zakonodavstva sa evropskim, i kako primjena zakona – koja je od temeljne važnosti – bude donosila sve više vidljivih rezultata, građani će biti sve više uključeni jer će im se primjenom tih novih pravila otvarati neke nove mogućnosti“, naveo je Drobnič.

On smatra da su građani ključni jer proces pristupanja EU nije i ne smije biti projekat za elite.

„U EU se ne učlanjuje Vlada, ili Skupština, ili bilo koja institucija, već cijela država i njeno društvo te je stoga uloga objektivno i kvalitetno informisanih građana izuzetno važna“, rekao je Drobnič.

On je kazao da je uloga Delegacije kada je u pitanju informisanje javnosti o benefitima koje učlanjenje u EU može proizvesti, i da promoviše temeljne vrijednosti EU i da informiše građane Crne Gore o procesu pregovora.

Pored redovnih javnih nastupa, Delegacija je u svojim komunikacionim aktivnostima podržana i preko EU Info Centra u Podgorici gdje građani, kako je objasnio Drobnič, mogu dobiti sve osnovne informacije o EU i procesu pristupanja.

„Osim pres konferencija koje organizujemo povodom različitih projekata koje finansiramo, redovno se održavaju i otvoreni dani za različite ciljne grupe, poput učenika osnovnih i srednjih škola i studenata crnogorskih visokoobrazovnih ustanova, kao i tematske nedjelje posvećene određenim oblastima poput zaštite životne sredine ili mobilnosti“, naveo je on.

Drobnič je kazao da Delegacija teži i neposrednoj komunikaciji sa građanima širom Crne Gore.

„Ove godine već treći put obilazimo različite opštine na sjeveru, jugu i u centralnoj regiji države kako bismo građanima približili proces EU integracije“, rekao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, konkretne projektne aktivnosti u oblasti informisanja javnosti, ogledaju se u pokretanju dva Internet portal uz finansijsku podršku Delegacije, i to EU Vijesti u saradnji sa portalom Vijesti i NVO Centar za građansko obrazovanje, i EU Web Forum u saradnji sa Portalom Analitika i NVO Evropski pokret.

On je naveo da očekuje da će krajem ove godinebiti emitovano nekoliko TV spotova koji će promovisati IPA podršku u Crnoj Gori zahvaljujući kojoj su finansirani mnogi projekti od kojih su građani imali neposrednu korist.

„Budući da je Crna Gora već duboko ušla u proces pregovora, informisanje domaće javnosti postaje dominantno obaveza domaćih institucija“, poručio je Drobnič.

Kako je kazao, u tom smislu, pozdravili su sprovođenje Komunikacione strategije MVPEI koje značajno doprinosi kvalitetnom informisanju građana.

„Mi smo to u potpunosti podržali i kroz projekat Informisanja o procesu pristupanja EU i IPA programima u Crnoj Gori, koji predstavlja zajednički napor Delegacije Evropske unije, Britanskog savjeta u Crnoj Gori i MVPEI“, rekao je Drobnič.

O vrijednostima na kojima se EU temelji, Drobnič je kazao da se odnose na poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, jednakosti i solidarnosti, a EU je zasnovana na načelima demokratije i vladavine prava.„To su ključne vrijednosti koje su utemeljene i Poveljom o temeljnim pravima EU i koje su odraz ideja osnivača EU kakvu je danas poznajemo“.

Uloga Delegacije u smislu promivisanja tih vrijednosti ogleda se, kaže on, u svim aktivnostima, javnim nastupima, finansiranjem različitih projekata i pregovorima o članstvu.

„Moramo naglasiti da to nisu apstraktni pojmovi – te vrijednosti se konkretizuju u praksi u svakodnevnom životu građana“, kazao je Drobnič.

On je pozvao sve građane Crne Gore da se pridruže narednih dana proslavi Evropske nedjelje koju se slavi u čast Šumanove Deklaracije od 9. maja 1950. godine koja je udarila temelje Evropskoj zajednici za ugalj i čelik, prethodnici današnje EU.

„Očekuje nas bogat program aktivnosti, od maskenbala i plesova, do ozbiljnih rasprava o koristima članstva u EU i predstavljanja nacionalnih specijaliteta naših država članica u okviru Mini Expo događaja”, naveo je Drobnič.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...

URBACT IV: Objavljen Poziv za dobre prakse

0
Poziv za dobre prakse u okviru programa URBACT IV objavljen je 15. aprila i biće otvoren  do 30. juna 2024. godine. Poziv je namijenjen lokalnim...

Zajednički konsultativni odbor EU i CG: Crna Gora napreduje na putu ka članstvu u...

0
Osamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore (ZKO), koji je danas održan u Podgorici, poslao je jasnu poruku institucijama...