Naslovnica Info Press info Druženjem ministara i studenata obilježen početak mjeseca Evrope

Druženjem ministara i studenata obilježen početak mjeseca Evrope

Ministri ekonomije, prosvjete i sporta, Dragica Sekulić, Damir Šehović i Nikola Janović, razgovarali su danas sa oko 40 studenata svih univerziteta u Crnoj Gori o pitanjima od značaja za obrazovanje i profesionalno usavršavanje visokoškolaca.

Povodom obilježavanja mjeseca i Dana Evrope, Ministarstvo evropskih poslova je, u saradnji s Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom sporta i Ministarstvom ekonomije, organizovalo forum „Pitaj ministra“, u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

MIL 1639

MIL 1618

U neformalnom razgovoru sa studentima, ministri su predstavili rad resora na čijem su čelu i odgovorali na njihova brojna pitanja. Studente je zanimalo ekonomsko stanje u Crnoj Gori i podrška koju mogu dobiti prilikom započinjanja sopstvenog biznisa. U oblasti prosvjete, studenti su bili zainteresovani za detalje reforme obrazovanja, ali i mogućnosti koje pružaju programi razmjene. Ministar sporta je odgovarao na pitanja u vezi sa stipendiranjem talentovanih studenata, formiranjem sportskih udruženja pri fakultetima, ali i na koji će način nadležni podržati košarkaše Budućnosti i uspješne crnogorske sportiste.

Ministar prosvjete Damir Šehović je iskazao zadovoljstvo zbog organizacije ovakvog foruma i istakao da su mladi pokazali izuzetnu zainteresovanost, ali i zrelost i veliku informisanost. On je uvjeren da neko ko je na poziciji ministra ili ko vrši neku drugi javni funkciju, ima apsolutnu obavezu da bude u stalnom i direktnom kontaktu sa onima za koje kreira politike.

MIL 1948

MIL 1623

Sa studentima je razgovarao o zakonskoj reformi koja je sprovedena prošle godine u dijelu visokog obrazovanja, posebno o praksi koja je uvedena na fakultete u obimu od 25%, značaju uvedenih besplatnih studija i odgovarao na njihova pitanja koja se tiču programa razmjene i stipendija i pozvao ih da se dodatno informišu preko Ministarstva prosvjete i prijave. Ministar je istakao da stipendije okviru programa mobilnosti dobija preko 200 studenata godišnje. “Stipendije stranih vlada dobija oko 100 studenata. Ukupno, za obije kategorije broj je preko 300, koliko je i prosjek za posljednjih par godina. Dodatno, okviru interuniverzitetske saradnje, stipendije dobija na desetine studenata godišnje”, kazao je ministar.

“Nije slučajno što smo neke od velikih reformskih iskoraka napravili upravo u visokom obrazovanju. Mi na fakultetima treba da proizvodimo vrhunski kadar kome primarni problem i briga ne treba da bude samo bilo kakvo zaposlenje, već istinsko stavljanje u funkciju svega onoga što zna, kako bi se ostvario kao jedinka, ali i ostavio trag u društvu”, kazao je Šehović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je sa mladima razmijenila mišljenje o političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji, mogućnostima konkurisanja za grantove za realizaciju projekata, programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem i o mogućnostima za zapošljavanje mladih.

MIL 1918

MIL 1633

“Iskoristila sam priliku da promovišem veliki broj programa podrške razvoju preduzetništva i biznisa koje Ministarstvo ekonomije ima i obećala da ćemo imati mogućnost da se Ministarstvo ekonomije jedan cijeli dan druži sa studentima, jer nam je namjera da filozofiju preduzetništva, razvijanja sopstvenog biznisa raširimo među mladim ljudima i čujemo šta oni očekuju od nas”, istakla je Sekulić.

Ministar sporta Nikola Janović je podsjetio da je se resor na čijem je čelu bavi i omladinskom politikom, iskazujući nadu da će ovakvi forumi biti češći.

MIL 1845

MIL 1644

“Interesovale su ih reforme u vezi sa Zakonom o sportu, kao i Zakonom o mladima. Upoznao sam ih sa tim šta Ministarstvo sporta radi na jačanju nacionalnog sporta i unaprjeđenju situacije i poručio da našu pažnju želimo da usmjerimo ka daljim svjetskim rezultatima“, rekao je Janović.

Studenti su izrazili zadovoljstvo što im je pružena prilika da ministre u neformalnom druženju upoznaju sa njihovim pogledima i idejama, ali i da prenesu poruku da su spremni da zajedničkim snagama unaprijede obrazovni sistem koji će iznjedriti stručan kadar na koji država Crna Gora može da računa.

Današnjim forumom je obilježen početak mjeseca Evrope, tokom kog će, u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018, u fokusu nastaviti da budu mladi, kao posebno važna ciljna grupa u procesu evropske integracije.

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...