Naslovnica Info Press info Država konstantno radi na poboljšanju uslova za studente i visokokvalifikovane mlade

Država konstantno radi na poboljšanju uslova za studente i visokokvalifikovane mlade

Ministarstvo prosvjete je prethodnih godina pokazalo odgovoran odnos prema studentskoj populaciji i ozbiljno radilo na unapređenju svih nivoa obrazovanja, s akcentom na oblast visokog obrazovanja, ocijenio je ministar Damir Šehović. Najavio je da će ove godine 400.000 eura biti uloženo u temeljnu rekonstrukciju Doma učenika u Baru. Ministarka nauke Sanja Damjanović poručila je da resor na čijem je čelu prepoznaje značaj mladih ljudi, posebno visokokvalifikovanih.

Damjanović i Šehović učestvovali su u forumu „Pitaj ministra“, koji se već treći put organizuje u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a koji je ovog puta, uslijed epidemijske situacije, organizovan virtuelno. Zainteresovani su putem @me4eu društvenih mreža postavljali pitanja ministrima prosvjete i nauke, koji su potom u video formi dogovorili na pitanja. Sva pitanja i odgovore ministra Šehovića možete pročitati ovdje, dok je dokument sa pitanjima za ministarku Damjanović i njenim odgovorima dostupan ovdje.

Ministra Šehovića su, između ostalog, pitali šta je urađeno na jačanju statusa studentske populacije, o mogućnostima podrške za studente doktorskih studija, kao i da li je planirano proširivanje kapaciteta u studentskim domovima i finansijska pomoć crnogorskim studentima u zemlji i u inostranstvu zbog situacije sa korona virusom, obzirom da većina mora izmirivati fiksne troškove.

On je rekao da je Ministarstvo prosvjete prethodnih godina ozbiljno radilo na unapređenju svih nivoa obrazovanja, pri čemu su krupni koraci napravljeni u oblasti visokog obrazovanja. Ministar je, govoreći o Programu stručnog osposobljavanja svršenih visokoškolaca, podsjetio da je polovina njih po završetku programa nastavilo svoj radni angažman kod istog ili drugog poslodavca. „Upravo razumijevajući njegovu važnost, u Ministarstvu prosvjete ćemo ozbiljno raditi na unaprijeđenju postojećeg programa“, dodao je on.

Govoreći o širenju smještajnih kapaciteta za studente, podsjetio je na univerzitetski kompleks u Beranama, u koji je država uložila oko 3,5 miliona eura, a koji služi za smještaj preko 200 studenata.

„Važno je da naglasimo da je prethodnih godina obuhvat u studentskim domovima u Podgorici i Nikšiću povećan za nekih 700 mjesta, zahvaljujući projektima koji su realizovani po principu privatno-javnog partnerstva, dok će ove godine čitavih 400.000 eura biti uloženo u temeljnu rekonstrukciju doma učenika u Baru. Međutim na ovome nećemo stati. Bićemo itekako posvećeni daljem širenju kapaciteta u studentskim domovima, najvjerovatnije po modelu privatno-javnog partnerstva“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o pomoći studentima u vrijeme epidemije, Šehović je rekao da su oko 5.000 studenata koji koriste uslugu smještaja i ishrane u studentkim domovima u junskom ispitnom roku oslobodili te vrste troška.

„Vjerujem da je dobra potvrda odgovornog odnosa prema studentima u ovoj specifičnoj situaciji to što smo za sve studente koji studiraju u Srbiji organizovali besplatan prevoz kako bi mogli uredno da pohađaju i prisustvuju ispitnim rokovima. Pratićemo dalje razvoj epidemiološke situacije i u skladu sa time razmišljati da li ima načina da još nekim odlukama olakšamo funksionisanje studentima u ovim izazovnim vremenima“, dodao je ministar.

Damjanović je odgovarala na pitanja o školarinama i doktorskim stipendijama, kriterijumima za atraktivne stipendije, kao i nedostacima doktorskih studija na određenim fakultetima.

„Ministarstvo nauke prepoznaje značaj mladih ljudi, posebno visokokvalifikovanih. Na samom početku ovog mandata usvojili smo strategiju u kojoj prvi stub ističe značaj ljudskih kapaciteta i istraživanja. Kroz niz programa Ministarstva nauke sprovodimo veliki broj instrumenata i u svim programima je stavljen fokus na mlade ljude i mogu s ponosom da kažem da smo u posljednje dvije i po godine uspjeli da zaposlimo čak 170 mladih visokokvalifikovanih ljudi od kojih su oko 40 doktorandi“, rekla je ona.

Damjanović je kazala da Ministarstvo nauke nije odgovorno niti ima ingerenciju kad su u pitanju školarine, ali da su, vidjevši to kao veliku barijeru u našem sistemu, pokrenuli program za atraktivne evropske stipendije.

„Pošto se radi o ograničenim sredstvima i naši svi instrumenti insistiraju na konkurenciji i izvrsnosti, mi smo morali da uvedemo određene minimalne kriterijume, a taj minimalni kriterijum je zaista minimalni, prosjek 8 na osnovnim i specijalističkim studijama“, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanja, kazala je da taj kriterijum ne može biti niži.

„Mislimo da je taj prosjek ipak neki minimum. Međutim, naše Ministarstvo im ne zatvara put i tim drugim ljudima koji su zainteresovani da se bave istraživanjem, jer mi imamo veliki broj instrumenata podrške, kao što su naučno-istraživački projekti, inovativni grantovi, centri izvrsnosti i upravo u svim ovim projektima su opredijeljena dodatna sredstva ukoliko tim tog projekta zaposli mlade ljude projektno“, rekla je ministarka Damjanović.

Povodom nedostatka doktorskih studija na određenim fakultetima, konkretno psihologiji, za koju se neko od studenata interesovao, ona je rekla da je odgovor na ovo pitanje bolje potražiti na fakultetima i univerzitetima.

„Pretpostavljam da se radi o tome da nijesu obezbijeđeni svi uslovi za doktorske studije. Međutim, željela bih da ukažem na nešto što Ministarstvo nauke stalno propagira, kako bi se i ovaj problem prevazišao, a to je mogućnost korišćenja takozvalnog dualnog PhD-ja. I ovdje je na fakultetima, dekanima fakulteta i na univerzitetima da uspostave jedan takav program, što znači da bi u tom sučaju naši studenti, i studenti psihologije u ovom slučaju, mogli istraživanje da obavljaju u Crnoj Gori, a sve ono što nedostaje u Crnoj Gori moglo bi se nadomjestiti na ovom drugom fakultetu, univerzitetu sa kojim se ugovara dualni PhD“, pojasnila je ona.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Online forum “Pitaj ministra” – ministarka nauke Sanja Damjanovic – ODGOVORI

Online forum “Pitaj ministra” – ministar prosvjete Damir Šehović – ODGOVORI

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...