Naslovnica Info Press info Đukanović: Članstvo Crne Gore u NATO vjetar u leđa integraciji u EU

Đukanović: Članstvo Crne Gore u NATO vjetar u leđa integraciji u EU

Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće evropskoj stabilnosti i Crna Gora će osigurati da vrata Alijanse ostanu otvorena za region, poručio je premijer Milo Đukanović.

On je na otvaranju šestog 2BS Foruma u Budvi kazao da je poziv Crnoj Gori jedno od njenih najvećih dostignuća decenije i da vjeruje da će dati vjetar u leđa integraciji u Evropsku uniju.

Đukanović je kazao da će na samitu NATO-a u Varšavi biti razmatrane glavne bezbjednosne teme na najvišem nivou i da će Crna Gora biti prvi put biti za stolom kao pozvana zemlja.

„Vjerujem da saveznici prepoznaju naše napore i da će brzo ratifikovati protokol, te da će Crna Gora 2017. postati članica NATO-a. Formula našeg uspjeha je što naši partneri i prijatelji podržavaju naše ambicije i reformske napore u promovisanju demokratije“, rekao je Đukanović.

2BS 015

On je kazao da će potpisivanjem Pristupnog protokola Crna Gora biti korak bliže formalnom članstvu i da će istovremeno, to biti početak procesa njegove ratifikacije.

„Crna Gora će nastaviti sa predanim i odgovornim ispunjavanjem preostalih obaveza u oblasti vladavine prava, jačanja javne podrške, kao i ozbiljnim pripremama u vojno-odbrambenom sektoru za članstvo u Alijansi“, rekao je Đukanović.

On je naveo da je uvjeren da će saveznici, kao i do sada, to prepoznati i bez zastoja ratifikovati Protokol, i da će Crna Gora sljedeće godine u ovo vrijeme postati punopravna članica NATO.

„U međuvremenu, bićemo u prilici da učestvujemo u radu svih tijela Alijanse. Na Samitu NATO-a u Varšavi, na kojem će se na najvišem nivou raspravljati o najvažnijim temama za današnju evroatlantsku bezbjednost, prvi put će za istim stolom biti i Crna Gora, kao pozvana zemlja“, rekao je Đukanović.

2BS 016

On je kazao da je ubijeđen da će članstvo u NATO biti snažan vjetar u leđa Crnoj Gori i na polju evropskih integracija.

„Procesi pristupanja EU i NATO, iako nijesu identični, veoma su povezani i po mnogo čemu komplementarni. Uostalom, govorimo o organizacijama koje se zasnivaju na istim vrijednostima i principima, koje povezuju zajednički ciljevi, i koje u velikoj mjeri čine iste članice“, rekao je Đukanović.

On je kazao da nedavni teroristički napadi u Briselu i Parizu pokazuju da je svako ranjiv i da niko ne može samostalno. „Moramo uraditi što je do nas, da bi riješili problem“.

Đukanović je ocijenio da je za šest godina BS postao prepoznatljiv brend u regionu i širem okruženju, kao važna tribina otvorena za konstrutkivnu razmjenu mišljenja o bezbjednosnim i političkim pitanjima relevantnim za naše okruženje, za Evopu i za evroatlantski prostor.

2BS 005

„Tome svakako doprinosi izuzetno visok nivo učesnika ovog događaja“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je još prije formalne obnove nezavisnosti, Crna Gora imala jasnu viziju da želi da bude dio evropske i evroatlantske porodice, da sa svojim susjedima gradi odnose bazirane na međusobnom uvažavanju i povjerenju, i zajedničkim interesima.

2BS 008

„Otvarajući ovaj forum prošle godine izrazio sam nadu da će vas Crna Gora 2016. godine dočekati kao zemlja koja je dobila poziv za članstvo, i koja je već duboko u procesu pristupanja Alijansi“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su nedavni tragični teroristički napadi u Briselu i u Parizu bolna opomena i saznanje koliko su čak i najrazvijenije i najnaprednije zemlje u srcu Evrope ranjive pred takvim prijetnjama.

„U današnjem svijetu, dakle, niko ne može opstati sam, niti dozvoliti izolaciju. Naprotiv, ovo su pitanja koja se tiču svih nas. Svi moramo preuzimati svoj dio odgovornosti za njihovo rješavanje“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora to dobro razumije.

2BS 009

„Uvijek smo nastojali da budemo dio rješenja, i da na konstruktivan način, političkim sredstvima gradimo put do svojih ciljeva. Pokazali smo to upravo i ovih dana na unutrašnjem planu kroz dijalog vlasti i opozicije o stvaranju uslova za kredibilnost izbornog procesa. Cijenimo da je to velika demokratska pobjeda Crne Gore“, naveo je Đukanović.

On je kazao da je članstvo u NATO i EU za jednu malu, balkansku zemlju, kao što je Crna Gora, jedini logičan izbor, put koji vodi održivoj i dugoročnoj stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu.

2BS 001

Đukanović je podsjetio da Crna Gora 21. maja obilježava veliki jubilej – deset godina od referenduma na kom je većinski dio građana donio odluku o obnovi nezavisnosti.

„Mi s razlogom možemo biti ponosni na ono što je Crna Gora u ovom relativno kratkom periodu ostvarila. Utoliko prije, što to nije bio put posut ružama. Bilo je dosta izazova koji nas ni u jednom trenutku nijesu pokolebali i obeshrabrili“, kazao je Đukanović.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Maragaret Uehara, čestitala je Crnoj Gori na pozivu da postane članica NATO.

2BS 013

„Napravljena je istorijska pravda ovog puta. Crna Gora je napravila velike korake na putu ka NATO i dosta je uradila po pitanju domaćih reformi kako bi postala članica“, rekla je Uehara.

Predsjednik Atlanskog Savjeta Savo Kentera kazao je da su se neke stvari od konferencije prošle godine ostvarile i da se nada se da će biti tako ove godine.

On je podsjetio da Crna Gora ove godine slavi deset godina od obnove nezavisnosti.

„Obnovili smo nezavisnost jer smo vjerovali da je budućnost Crne Gore kao nezavisne država i članice NATO I EU. Za deset godine Crna Gora postigla je mnogo, a najbitnije je njeno okretanje zapadno-evropskim vrijednostima“, rekao je Kentera.

On je rekao da je Crna Gora svjesna svoje veličine. „I da kao članica NATO brojem vojnika i naoružanjem nećemo puno pomoći, ali svih 28 članica treba da znaju da uvijek mogu da računaju na nas“.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...