Naslovnica Info Press info Đukanović: Crna Gora će kao punopravna članica NATO brže napredovati u svim...

Đukanović: Crna Gora će kao punopravna članica NATO brže napredovati u svim oblastima

Bezbjednosna slika Evrope bila bi nedovršena bez pune integracije regiona u evropske i evroatlantske strukture, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović, i ocijenio da će Crna Gora, kao punopravna članica Alijanse, brže napredovati u svim oblastima.

On je, na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine NATO u Tirani, rekao da Crna Gora prema Parlamentarnoj skupštini NATO gaji poseban odnos poštovanja, dodajući da je upravo taj forum prije 16 godina otvorio vrata Crnoj Gori na zasjedanju u Berlinu 28. novembra 2000. godine.

nato tirana1

„To je bila prilika da pred parlamentarcima NATO zemalja saopštim da Crna Gora, koja je tada formalno bila dio Miloševićeve Jugoslavije, vidi sebe kao dio razvijene Evrope, a ne epizodistu u rušenju njegovog režima. Takođe, da bi svako pakovanje Crne Gore u četvrtu jugoslovensku federaciju, kakva je ideja postojala, bilo dugoročno nepovoljno po stabilnost regiona“, rekao je Đukanović.

Kako je rekao, ta se vizija pokazala realnom i današnja Crna Gora, koja ove godine obilježava desetogodišnjicu nezavisnosti, prepoznaje se kao uspješna evropska priča i faktor stabilnosti na Balkanu.

„Posebno zadovoljstvo mi je da učestvujem na sjednici Parlamentarne skupštine NATO ovdje u Tirani. Malo je zemalja koje su kroz istoriju izgradile takve odnose prijateljstva i međusobnog uvažavanja kao Crna Gora i Albanija“, kazao je Đukanović.

On je kazao da dvije države danas dodatno povezuju isti strateški evropski i evroatlantski ciljevi, kao i ekonomski i drugi zajednički interesi, i spremnost da zajedno doprinose stabilnosti regiona.

nato tirana3

Prema riječima Đukanovića, potpisivanjem Protokola o pristupanju na Ministarskom sastanku NATO u Briselu 19. maja, Crna Gora je de facto postala dio evroatlantske zajednice naroda, a uskoro će saveznice početi proces ratifikacije Protokola.

„Crna Gora, kao ozbiljan i odgovoran partner, ostaje posvećena ispunjavanju obaveza u oblasti vladavine prava i jačanja javne podrške. Novi status u okviru Alijanse je motiv više da nastavimo sa reformama istim tempom“, kazao je premijer.

On, kako je rekao, vjeruje da će saveznici prepoznati predanost i odgovornost Crne Gore, i bez zastoja ratifikovati Protokol.

„To će omogućiti da već iduće godine postanemo punopravna članica NATO. Vaša uloga u tome je posebno značajna. Zato bih iskoristio priliku da vas zamolim da u vašim nacionalnim parlamentima budete pokretači inicijative da se proces ratifikacije obavi što prije“, poručio je Đukanović.

On je ocijenio da dokument potpisan u Briselu ima izuzetan politički značaj za Crnu Goru, za region Zapadnog Balkana, ali i za NATO.

nato tirana4

Crna Gora je, kako je rekao, dobila priliku da učestvuje u radu svih tijela Alijanse, u dijalogu o najvažnijim političkim i bezbjednosnim pitanjima današnjice.

„Poseban podstrek za nas je učešće po prvi put u takvom statusu na Samitu u Varšavi. Smatramo da našim aktivnim angažovanjem u regionu, kao i na drugim područjima, možemo zajedno s partnerima da doprinosimo jačanju evropske bezbjednosti i sigurnosti na Mediteranu“, kazao je Đukanović.

Crnogorski premijer je poručio da, u momentu kada se svijet suočava sa brojnim bezbjednosnim izazovima, ne samo u Evropi i na Bliskom istoku, članstvo u NATO omogućava potrebnu sigurnost.

„U našem slučaju, to je garancija da ćemo moći upravljati svojom budućnošću, i time osigurati da se mnoge neprijatne epizode iz naše dalje i bliže prošlosti nikad ne ponove. Zato je poziv za članstvo u NATO za Crnu Goru jedan od najznačajnijih uspjeha Crne Gore u protekloj deceniji“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, poznato je da je integracija u evroatlatnske strukture neodvojiva od integracije u Evropsku uniju.

„U prethodne četiri godine, otkako smo počeli pregovore, otvorili smo 22 poglavlja, i dva privremeno zatvorili. Ozbiljno se pripremamo i za otvaranje preostalih, kao i za početak zatvaranja pojedinih poglavlja. Naš motiv za punu integraciju u NATO i EU proističe iz odlučne namjere da vrijednosti na kojima se temelje ove organizacije čvrsto etabliramo u crnogorskom društvu“, rekao je on.

Đukanović je rekao da će Crna Gora predano nastaviti sa sveobuhvatnim reformama i usklađivanjem sistema sa evropskim. „To je proces sveukupne, istorijski i civilizacijski dalekosežne transformacije koja građanima Crne Gore, i budućim generacijama treba da osigura stabilnost i prosperitet“.

„Uvjeren sam da će Crna Gora kao punopravna članica Alijanse brže napredovati u svim oblastima, pa i u svojoj misiji podizanja nivoa svijesti o važnosti poštovanja ljudskih prava i sloboda. Zato želim da istaknem značaj snaženja uloge žena u oblasti bezbjednosti, posebno za tradicionalna društva kao što je crnogorsko“, kazao je on.

U tom kontekstu ukazao je na punu posvećenost Crne Gore implementaciji Rezolucije 1325 – Žene, mir i bezbjednost Savjeta bezbjednosti UN.

„Mi smo ponosni na činjenicu da je Crna Gora bila jedina republika u kojoj nije bilo ratova i razaranja u vrijeme raspada Jugoslavije, i što smo sačuvali mir i učvrstili multietnički sklad u najtežim vremenima. Na tim dostignućima danas smo kao nezavisna država prepoznati kao katalizator dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i povezivanja. Posebno je za nas važno što Crnu Goru takvom vide naši susjedi“, rekao je Đukanović.

Kako je rekao, članstvo Crne Gore u NATO će dodatno ojačati stabilnost regiona, a time i cjelokupne Evrope.

„U političkom smislu, napredak Crne Gore jasno pokazuje da su vrata Alijanse otvorena za zemlje aspirante, za šta će se Crna Gora snažno zalagati i kao buduća članica. To je najbolji i najubjedljiviji odgovor retrogradnim snagama u regionu i izvan njega“, naveo je Đukanović.

Tokom posljednje decenije, dodao je, Balkan je preskočio vjekove.

nato tirana5

„Međutim, političke snage koje žele da zaustave proces integracija nijesu u potpunosti pobijeđene. Naprotiv. Motivisane bezbjednosnim, ekonomskim i drugim izazovima s kojima se evroatlantski prostor suočava, postaju aktivnije. Ta činjenica se ne smije zanemarivati“, kazao je on.

Premijer je rekao da je priča o bezbjednosti i aktuelnim globalnim procesima fokusirana na poznate izazove, ali i na nove fenomene. „Bilo da se radi o međunarodnom terorizmu, o DAESH, o pojavi stranih boraca, sukobu na tlu Evrope u Ukrajini, ili snažnom talasu izbjeglica i migranata koji je zapljusnuo Evropu“.

„Niko nije izolovan i imun na ove i druge unutrašnje i vanjske prijetnje. Ovo se posebno odnosi na naš region. Jer, Zapadni Balkan se suočava sa još neriješenim autentičnim problemima, dok trpi posljedice nekih od ovih navedenih prijetnji“, kazao je on.

Đukanović je poručio da su bezbjednosne opasnosti, gdje god da se pojavljuju, zajednički problem.

„Iskustvo je pokazalo da se oni mogu i moraju rješavati jedino udruženim snagama i saradnjom. NATO se posebno za nas na Balkanu pokazuje kao najsigurniji okvir stabilnosti i prosperitetnije budućnosti. Bez pune integracije regiona u evropske i evroatlantske strukture bezbjednosna slika Evrope bila bi nedovršena“, rekao je on.

Kako je rekao, vizija Evrope ujedinjene, slobodne i u miru, dovela je do najdugoročnijeg perioda prosperiteta na evropskom tlu. „Potpuno ostvarenje te vizije će biti moguće tek kada svi budemo integrisani. Iako mnogi procesi danas prijete da osujete ovu viziju, važno je zajednički raditi na njenom ostvarivanju“.

„Crna Gora se već ponaša kao članica Alijanse. Bilo da se radi o dugogodišnjem doprinosu bezbjednosti Avganistana, i drugim mirovnim misijama, o aktivnostima u okviru Globalne koalicije za borbu protiv DAESH, ili dijeljenju stavova i politike NATO i EU prema krizi u Ukrajini“, naveo je Đukanović.

Crna Gora, dodao je, sjutra kao punopravna članica, ostaje spremna i otvorena za dalji doprinos globalnoj bezbjednosti.

On je podsjetio da je Crna Gora 21. maja obilježila veliki jubilej – deset godina od referenduma na kom je većinskom voljom građana donijeta odluka o obnovi nezavisnosti.

„Samo prije deceniju, u saradnji s našim evropskim i drugim međunarodnim partnerima, na miran, i transparentan način, uz poštovanje visokih demokratskih standarda, obnovili smo državnost.

Deset godina kasnije, dodao je, možemo biti ponosni na ostvarene rezultate.

„Ipak, svjesni smo da su pred nama nove obaveze koje ćemo prihvatiti sa podjednakim elanom uvjereni da je to jedini put koji garantuje Crnoj Gori i njenim građanima bolji život i prosperitet. Sve vaše zemlje, kao i administracija NATO u Briselu, neodvojivi su dio svih naših uspjeha“, rekao je Đukanović.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...