Naslovnica Info Press info Đukanović: Crna Gora je na nivou od oko 43 odsto prosjeka razvijenosti...

Đukanović: Crna Gora je na nivou od oko 43 odsto prosjeka razvijenosti EU

Reciklažni centar sa transfer stanicom, u koje je uloženo oko 2,4 miliona eura, značajno će doprinijeti valorizaciji izuzetnih prirodnih ljepota i turističkih i drugih potencijala durmitorskog kraja, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

On je danas na Žabljaku, zajedno sa ministrom inostranih poslova Slovenije Karlom Erjavecom, ozvaničio početak rada Reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice, koje su finansirale vlade dvije države.

“Ovaj i drugi projekti koje realizujemo u saradnji sa Slovenijom značajno će doprinijeti valorizaciji izuzetnih prirodnih ljepota i turističkih i drugih potencijala durmitorskog kraja, kojima se ponosi cijela Crna Gora”, kazao je Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao da gotovo da nema nijednog značajnijeg infrastrukturnog projekta koji je posljednjih godina realizovan u Žabljaku, a da ne nosi i “slovenački prijateljski i partnerski pečat”.

Djukanovic Zabljak

“To je pokazatelj da su i ovaj kraj, i Crna Gora, na pravom putu, jer je Slovenija bila naš uzor i u vrijeme Titove Jugoslavije, kao što je danas zemlja koja nas značajno podstiče i pomaže u integracijama u NATO i EU, tamo gdje je ona odavno članica”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Durmitor sa svojim Nacionalnom parkom, jezerima, Tarom i drugim rijekama, sa svojim ljudima – jedan je od prirodnih dragulja po kojima je Crna Gora prepoznatljiva.

Zato, smatra Đukanović, nije nimalo slučajno što je Slovenija, sa crnogorskom Vladom, izabrala Žabljak za realizaciju projekata iz okvira razvojne pomoći.

Djukanovic Zabljak 2

“Nažalost, u dosadašnjem razvoju nijesmo uspijevali da na najbolji način koristimo prirodne i druge resurse ovog kraja i cijelog sjevernog područja”, kazao je on.

Crna Gora je, kako je naveo, danas na nivou od oko 43 odsto prosjeka razvijenosti EU, dok je sjeverno područje, koje čini 28 odsto stanovništva Crne Gore, tek na oko 50 odsto razvijenosti države.

“Činjenica da su posjete NP Durmitor i opštini Žabljak u prošloj godini povećale za 41 odsto broj noćenja, daju nam za pravo da sa više optiizma gledamo na neposrednu budućnost ovoga kraja. Zato je važno nastaviti sa unaprjeđenjem njegove konkurentnosti”, smatra Đukanović.

On je podsjetio da, prema posljednjim raspoloživim podacima, Žabljak predstavlja najkonkurentniju opštinu sjevera, i nalazi se u prvih pet lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

Erjavec

“Posljednjih godina raste broj malih i srednjih preduzeća. Ohrabruje i rast neto zarada koje su na Žabljaku u 2015. iznosile 430 eura, dok su u prvom kvartalu ove godine porasle na 451 eura. Ovo je važan, obećavajući indikator”, kazao je Đukanović.

Ostaje, kako je naveo, problem nezaposlenosti sa visokom stopom od oko 20 odsto, što uz nedovoljne fiskalne kapacitete predstavlja najveći izazov socio-ekonomskog razvoja.

Odgovor je, smatra Đukanović, u permanentnom unaprjeđivanju poslovnog ambijenta. “To je presudno važno za privlačenje novih investicija u turizmu, poljoprivredi i drvopreradi”.

“Šansa je u razvojnim prioritetima Žabljaka, u komunalnoj, javnoj i putnoj infrastrukturi, zaštiti biodiverziteta i održivom korišćenju raspoloživih resursa, unaprjeđenju poslovnog ambijenta i razvoju malih i srednjih preduzeća, unaprjeđenju turističke ponude i povećanju poljoprivredne proizvodnje i stočarstva”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u realizaciji tih prioriteta veoma važnu podsticajnu ulogu ima razvojna pomoć koju pruža Vlada Slovenije.

Djukanovic Zabljak 3

Đukanović je podsjetio da su, na osnovu Sporazuma o razvojnoj saradnji između vlada Crne Gore i Slovenije iz 2008. godine, realizovani su programi saradnje u okviru dva ciklusa, uz fokus na sufinansiranje projekata na sjeveru Crne Gore u oblastima zaštite životne sredine, turizma i poljoprivrede.

“Ukupna vrijednost realizovanih projekata u Crnoj Gori kroz sufinansiranje u periodu od 2008. do danas iznosi 10,8 miliona eura. Od toga je Slovenija obezbijedila 4,5 miliona. Iz te sume, za realizaciju projekata na Žabljaku usmjerno je 3,4 miliona eura, ili gotovo 60 odsto”, naveo je on.

Đukanović je rekao da vjeruje da će korišćenje reciklažnog centra značajno doprinositi stvaranju novih vrijednosti, prije svega preduzetničkog društva i očuvanja zdrave sredine.

“Budući da je u finalnoj fazi definisanje projekata za podršku u novom ciklusu razvojne pomoći Slovenije, očekujem da će on, uz sufinansiranje od strane crnogorske Vlade, i u narednom periodu doprinositi održivom i ravnomjernijeg socio-ekonomskom razvoju Žabljaka, a time i cijele Crne Gore”, zaključio je Đukanović.

Izvor: MINA business

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...