Naslovnica Info Press info Đukanović: Crna Gora je na nivou od oko 43 odsto prosjeka razvijenosti...

Đukanović: Crna Gora je na nivou od oko 43 odsto prosjeka razvijenosti EU

Reciklažni centar sa transfer stanicom, u koje je uloženo oko 2,4 miliona eura, značajno će doprinijeti valorizaciji izuzetnih prirodnih ljepota i turističkih i drugih potencijala durmitorskog kraja, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

On je danas na Žabljaku, zajedno sa ministrom inostranih poslova Slovenije Karlom Erjavecom, ozvaničio početak rada Reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice, koje su finansirale vlade dvije države.

“Ovaj i drugi projekti koje realizujemo u saradnji sa Slovenijom značajno će doprinijeti valorizaciji izuzetnih prirodnih ljepota i turističkih i drugih potencijala durmitorskog kraja, kojima se ponosi cijela Crna Gora”, kazao je Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao da gotovo da nema nijednog značajnijeg infrastrukturnog projekta koji je posljednjih godina realizovan u Žabljaku, a da ne nosi i “slovenački prijateljski i partnerski pečat”.

Djukanovic Zabljak

“To je pokazatelj da su i ovaj kraj, i Crna Gora, na pravom putu, jer je Slovenija bila naš uzor i u vrijeme Titove Jugoslavije, kao što je danas zemlja koja nas značajno podstiče i pomaže u integracijama u NATO i EU, tamo gdje je ona odavno članica”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Durmitor sa svojim Nacionalnom parkom, jezerima, Tarom i drugim rijekama, sa svojim ljudima – jedan je od prirodnih dragulja po kojima je Crna Gora prepoznatljiva.

Zato, smatra Đukanović, nije nimalo slučajno što je Slovenija, sa crnogorskom Vladom, izabrala Žabljak za realizaciju projekata iz okvira razvojne pomoći.

Djukanovic Zabljak 2

“Nažalost, u dosadašnjem razvoju nijesmo uspijevali da na najbolji način koristimo prirodne i druge resurse ovog kraja i cijelog sjevernog područja”, kazao je on.

Crna Gora je, kako je naveo, danas na nivou od oko 43 odsto prosjeka razvijenosti EU, dok je sjeverno područje, koje čini 28 odsto stanovništva Crne Gore, tek na oko 50 odsto razvijenosti države.

“Činjenica da su posjete NP Durmitor i opštini Žabljak u prošloj godini povećale za 41 odsto broj noćenja, daju nam za pravo da sa više optiizma gledamo na neposrednu budućnost ovoga kraja. Zato je važno nastaviti sa unaprjeđenjem njegove konkurentnosti”, smatra Đukanović.

On je podsjetio da, prema posljednjim raspoloživim podacima, Žabljak predstavlja najkonkurentniju opštinu sjevera, i nalazi se u prvih pet lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

Erjavec

“Posljednjih godina raste broj malih i srednjih preduzeća. Ohrabruje i rast neto zarada koje su na Žabljaku u 2015. iznosile 430 eura, dok su u prvom kvartalu ove godine porasle na 451 eura. Ovo je važan, obećavajući indikator”, kazao je Đukanović.

Ostaje, kako je naveo, problem nezaposlenosti sa visokom stopom od oko 20 odsto, što uz nedovoljne fiskalne kapacitete predstavlja najveći izazov socio-ekonomskog razvoja.

Odgovor je, smatra Đukanović, u permanentnom unaprjeđivanju poslovnog ambijenta. “To je presudno važno za privlačenje novih investicija u turizmu, poljoprivredi i drvopreradi”.

“Šansa je u razvojnim prioritetima Žabljaka, u komunalnoj, javnoj i putnoj infrastrukturi, zaštiti biodiverziteta i održivom korišćenju raspoloživih resursa, unaprjeđenju poslovnog ambijenta i razvoju malih i srednjih preduzeća, unaprjeđenju turističke ponude i povećanju poljoprivredne proizvodnje i stočarstva”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u realizaciji tih prioriteta veoma važnu podsticajnu ulogu ima razvojna pomoć koju pruža Vlada Slovenije.

Djukanovic Zabljak 3

Đukanović je podsjetio da su, na osnovu Sporazuma o razvojnoj saradnji između vlada Crne Gore i Slovenije iz 2008. godine, realizovani su programi saradnje u okviru dva ciklusa, uz fokus na sufinansiranje projekata na sjeveru Crne Gore u oblastima zaštite životne sredine, turizma i poljoprivrede.

“Ukupna vrijednost realizovanih projekata u Crnoj Gori kroz sufinansiranje u periodu od 2008. do danas iznosi 10,8 miliona eura. Od toga je Slovenija obezbijedila 4,5 miliona. Iz te sume, za realizaciju projekata na Žabljaku usmjerno je 3,4 miliona eura, ili gotovo 60 odsto”, naveo je on.

Đukanović je rekao da vjeruje da će korišćenje reciklažnog centra značajno doprinositi stvaranju novih vrijednosti, prije svega preduzetničkog društva i očuvanja zdrave sredine.

“Budući da je u finalnoj fazi definisanje projekata za podršku u novom ciklusu razvojne pomoći Slovenije, očekujem da će on, uz sufinansiranje od strane crnogorske Vlade, i u narednom periodu doprinositi održivom i ravnomjernijeg socio-ekonomskom razvoju Žabljaka, a time i cijele Crne Gore”, zaključio je Đukanović.

Izvor: MINA business

Saopštenja

Produžen Javni poziv za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije...

0
U skladu sa članom 3 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Mašković: Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija

0
„Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz temeljnih prava. Stoga, kada su u...

Mašković: Crna Gora podržava Gruziju na putu prema EU i NATO

0
„Crna Gora je spremna da pruži svu podršku Gruziji na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar...

Marović: Civilno društvo konstruktivan partner i korektivan faktor u procesu demokratizacije društva

0
Građanske vrijednosti u Crnoj Gori su ugrožene, ali je tim prije uloga kritički orijentisang civilnog sektora krucijalno važna i civilno društvo ostaje konstruktivan partner...

Podrška Italije na putu prema članstvu u EU

0
Crna Gora mora intenzivirati reforme koje vode članstvu u EU, a na tom putu može da računa na punu podršku Italije, saopšteno je na...