Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Đukanović: Kvalitetan proces pregovaranja sa EU potrvda emancipacije crnogorskog društva

Đukanović: Kvalitetan proces pregovaranja sa EU potrvda emancipacije crnogorskog društva

Za državu Crnu Goru ova godina bila je veoma uspješna, ocijenio je premijer Milo Đukanović, navodeći da sve realizovane reforme imaju veliku vrijednost, a posebno napredak u vladavini prava.

On je na tradicionlanom novogodišjem koktelu, priređenom danas u Vili Gorica, kazao da je poziv za članstvo u NATO kruna uspjeha ne samo državnih organa već svih odgovornih društvenih subjekata, nakon kontinuiranog dugogodišnjeg napora na ostvarivanju standarda i pretpostavka za pripadnost razvijenim evropskim i evroatlantskim integracijama.

„Privilegiju da bude među 29 najrazvijenih demokratskih i ekonomskih država za Crnu Goru, a i za druge države Zapadnog Balkana ne znači prevashodno pripadnost moćnom vojnom savezu već je prije svega to pripadnost novom sistemu vrijednosti“, kazao je Đukanović.

A003

On je ponovio da je uočena potreba i definisana odlučnost da se napravi otklon od dugog istorijskog lutanja, koje je, kako je naveo, karakterisalo nestabilnost i zaostajanje u pogledu ekonomskog i demokratskog razvoja.

„Ekonomski rast koji je u ovoj godini značajno iznad projektovanog, više nego dvostruko veći u odnosu na rast u regionu i eurozoni, rast koji je konačno u poželjnoj zoni od četiri do pet odsto na godišnjem nivou je potvrda da imamo raspoložive razvojne resurse, znanja i iskustva da projektujemo održiv i dinamičan ekonomski rast“, ocijenio je premijer.

A008

On je kazao da se nada na će se na tom temelju ubuduće uspješno rješavati gorući socijalni problem- nezaposlenost i prije svega nezaposlenost mladih i obrazovanih.“ I da ćemo savladavati jaz u pogledu kvaliteta životnog standarda građana u odnosu na razvijenu Evropu“.

Đukanović smatra da je kvalitetan i dinamičan proces pregovaranja sa EU potrvda veoma živog procesa emancipacije crnogorskog društva i narastanja kapaciteta društva u svakom pogledu.

A013

„Sve reforme koje su realizovane imaju veliku vrijednost, posebno je vrijedan napradak u vladavini prava imajući u vidu da je to jedan od temeljnih deficita svih balkanskih društava“, kazao je on.

Prema riječima premijera, na taj način državni organi Crne Gore pokazali su da ne dotjeruju stvarnost.

„Da ne šminkamo ono što su naslijeđeni društveni problemi nego da ih jasno uočavamo i da ih odlučno otvaramo i da nepokolebljivo slijedimo rešenja koje će dovesti do savladavanja tih deficita i do stavranaja pretpostvaki za dugoročno stabilan razvoj“, dodao je on.

A020

Premijer je poručio da ostvarene rezulatate ne vidi prevashodno kao satisfakciju već kao šansu, dogledni horizont boljeg života građana i kao realni optimizam da je u bliskoj budućnosti moguće Crnu Goru u pogledu ekononskog i demokratskog razvoja učiniti orgaskim dijelom razvijenog demokratskog društva.

On je kazao da slijedi jednako zahtjevna naredna godina. “Postaraćemo se da sa daljom posvećenošću reformama olakšamao posao partnerima iz Alijanse da u kratkom roku završimo pristupne pregovore i stvorimo uslove za ratifikaciju našeg članstva“.

A017

„Postaraćemo se da odgovornim odnosom prema domaćim političkim zadacima i odgovornim odnosom svih relevantnih političkih subjekata savladamo aktuelno nepovjerenje na političkoj sceni, učvrstimo stabilnost i stvorimo uslove za dalji dinamičan i harminičan odnos u procesu pregovora s EU“, rekao je Đukanović.

Ponovio je da treba raditi predano na najvažnijem zadatku-realizaciji razvojnih projkata, koji će učniti da se u srednjoročnom periodu Crna Gora razvija po poželjnim stopama ekonomskog rasta od četiri-pet odsto godišnje.

„Idemo naprijed, na temelju ostvarenih rezultata u 2015.godini sa ojačanim povjerenjem u svoje kapacitete i vjerom u vrijednosti koje smo odabrali kao orjentir svog budućeg razvoja“, kazao je on.

A029

Đukanović je poručio da je vrijeme za novu Crnu Goru, koja će biti slobodarska, ponosna, antifašistička.“Kao što je uvijek bila, ali za državu koja će biti svoja, promišljena i odlučna da slijedi viziju vlastitog razvoja“.

On je dodao da će država biti tolerantna i prijateljksi okrenuta i prema tradicionalnim i prema novim prijateljima.

Zahvalio je svima za predani angažman na dostignutim rezultatima, tokom, kako je ocijenio, veoma uspješne godine.

Đukanović je posebno zahvalio diplomatsko koru za uložene velike napore da mobilišu sve potencijale iz svojih država, da pomognu Crnoj Gori da savlada naslijeđene probleme i da stane u red razvijenih društava.

Izvor: MINA

Saopštenja

EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

0
EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonski region), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, ujedinjuje 10 zemalja koje nastoje da pronađu rešenja za zajedničke izazove. Zemlje...

Novaković Đurović: Sport doprinosi izgradnji društva po evropskim vrijednostima

0
„Posebno zadovoljstvo je biti u društvu naših vrhunskih sportista i sportiskinja koji su nas toliko puta obradovali i učinili ponosnim. Bez dileme oni ostaju...

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

0
U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani...

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u...

0
Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za...

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

0
Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva...