Naslovnica Crna Gora i EU Mladi i EU Ekonomski fakultet u Podgorici dobio je projekat „Žan Mone Centar izvrsnosti: Izazovi...

Ekonomski fakultet u Podgorici dobio je projekat „Žan Mone Centar izvrsnosti: Izazovi politike proširenja – evropska versus kineska diplomatija na Zapadnom Balkanu 2020-2023“

Ekonomski fakultet u Podgorici dobio je projekat „Žan Mone Centar izvrsnosti: Izazovi politike proširenja – evropska versus kineska diplomatija na Zapadnom Balkanu 2020-2023“, u okviru Erasmus+ programa. Riječ je o prestižnom EU projektu, koji će Univerzitet Crne Gore i sam fakultet pozicionirati na evropskom i svjetskom nivou, kao institucije sposobne za izvrsnost u nastavi i istraživanju u oblasti međunarodnih odnosa, evropskih tema i integracija. Uloga samog Centra izvrnosti biće podsticanje debate o proširenju i efektima geopolitike u Crnoj Gori, kroz aktivno angažovanje lokalnih, evropskih i kineskih stručnjaka.

Prilikom predstavljanja projekta studentima, koje je organizovano na Ekonomskom fakultetu povodom početka drugog semestra, dekan Nikola Milović istakao je da će projekat uticati i na osavremenjavanje nastavnog programa na predmetima sa evropskom tematikom, kao i na izmjene metoda rada, što će voditi ka reformi i modernizaciji nastavnog procesa.

„Uvjeren sam da će još jedan Žan Mone projekat na Ekonomskom fakultetu, ali i prvi Centar izvrsnosti, doprinijeti prvenstveno kvalitetu nastavnog procesa, a zatim posljedično i razvoju Crne Gore kao društva zasnovanog na znanju, uz podršku jednom od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva naše države, a to je punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio je Milović.

Projekat vodi profesorica Danijela Jaćimović, koja je istakla da se projekat odnosi na izvrsnost u nastavi i istraživanju, u kojima je, kako kaže, Ekonomski fakultet uvijek bio inovator.

„Imaćemo priliku da ugostimo 10-tak profesora iz EU i Kine, koji će biti aktivno uključeni u proces izvođenja nastave za studente osnovnih, magistarskih i doktorskih studija. To je veoma važno, jer su naši studenti budući profesionalci, koji će raditi u javnom i privatnom sektoru i doprinositi kvalitetom svog znanja evropskim procesima koji stoje pred Crnom Gorom“,  rekla je Jovićević.

Predstavljanju projekta prisustvovala je i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja je tom prilikom održala i kratko predavanje o odnosu evropske i kineske diplomatije u Crnoj Gori. U svom uvodnom obraćanju, Popa je čestitala fakultetu i skrenula pažnju na to kolika je čast dobiti ovakav projekat, posebno ako se zna da se prvi put dodjeljuje u Crnoj Gori.

„Istraživanja sprovedena kroz ovaj projekat biće veoma važna, kako za evropske institucije, tako i za crnogorske kreatore politike na različitim nivoima. Zato pozivam sve učesnike projekata da uključe donosioce odluka u suštinski dijalog“, navela je Popa.

Tokom svog predavanja, ambasadorka se osvrnula na ocjenu da su EU i Kina suprotstavljene na Zapadnom Balkanu, kao dvije sile koje se bore za uticaj. Ona smatra da je ovo viđenje odnosa –  suviše pojednostavljeno.

“EU ne nudi samo ekonomsku korist, već i perspektivu članstva i solidarnost koja je prati. Ovu solidarnost sa Crnom Gorom pokazujemo u kontinuitetu. Tokom protekle godine, obilježene pandemijom COVID-19, EU je donirala 53 miliona eura vrijednu pomoć, kako za neposredne potrebe – poput  maski, respiratora i druge opreme, tako i za dugoročnija ulaganja poput izgradnje bolnica, podršku privredi i nezaposlenima“, podsjetila je ambasadorka EU u Crnoj Gori.

Ona je naglasila da budućnost Crne Gore i cijelog Zapadnog Balkana leži u EU, što je potvrdilo nedavno istraživanje javnog mnjenja koje je pokazalo da 75% građana Crne Gore podržava pristupanje države EU.

„Crna Gora bira EU, a EU takođe bira Crnu Goru. Kako je predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Lajen izjavila u svom govoru o stanju Unije: Zapadni Balkan je dio Evrope – a ne samo usputna stanica na Putu svile. To ne znači da Zapadni Balkan treba da odbije mogućnosti koje donosi kineska ekonomska aktivnost u regiji. Na kraju krajeva, region ima značajne investicione potrebe. Ali investicioni projekti treba da budu u skladu s namjerom regiona da se pridruži EU. Investicije treba da poštuju evropske politike i pravila u odnosu, na primjer, na javne nabavke, konkurenciju, životnu sredinu, energiju ili saobraćaj“, poručila je Popa.

Popa je tokom predavanja navela i da sama EU ima snažne odnose s Kinom. Taj odnos je istovremeno jedan od strateški najvažnijih i jedan od najizazovnijih koje imamo, navela je ona.

„Kina je, u isto vrijeme i u različitim oblastima, partner za saradnju s kojim EU ima blisko usklađene ciljeve; pregovarački partner s kojim EU treba da pronađe ravnotežu međusobnih interesa; ekonomski konkurent u potrazi za tehnološkim napretkom; ali i sistemski suparnik koji promoviše alternativne modele upravljanja. Da bismo upravljali odnosom s Kinom u godinama koje dolaze, moramo očuvati snažno jedinstvo između država članica EU i budućih država članica, kao što je Crna Gora, u odnosu na sva ova pitanja“, zaključila je Popa.

Baš kao i predavanje ambasadaroke Pope, sva nastava organizovana u okviru ovog projekta biće na engleskom jeziku. Time će se stvoriti uslovi da se pet predmeta na Ekonomskom fakultetu UCG i tri predmeta na Humanističkim studijama UDG akreditiju na engleskom jeziku iz oblasti međunarodnih odnosa i evropskih integracija.

IZVOR: Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...