Naslovnica Info Press info Emisija „Iz ugla“: Ubrzanje procesa proširenja nakon epidemije

Emisija „Iz ugla“: Ubrzanje procesa proširenja nakon epidemije

Evropska unija je pokazala naklonost Zapadnom Balkanu u vrijeme pandemijske krize, a sada se, u iąčekivanju izvjeątaja i uz poruke ohrabrenja iz Evropske komisije, očekuje ubrzanje procesa proąirenja, poručili su učesnici emisije „Iz ugla“, koju je realizovao Generalni sekretarijat Vlade u okviru projekta EU4ME.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, predsjednica Crnogorske panevropske unije prof. dr Gordana Đurović i zamjenik predsjednika Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, Adrijan Vuksanović govorili su o dinamici pregovaračkog procesa nakon pandemijske krize, smjernicama i ocjenama koje Crna Gora može očekivati od predstojećeg izvjeątja EK, kao i značaju i značenju podrške EU zemljama Zapadnog Balkana tokom pandemije koronavirusa.

Svi su saglasni da je koronavirus uticao na dinamiku procesa pristupanja i pomjeranje fokusa sa te teme, ali i da predstojeći period donosi pomake u intergraciji Zapadnog Balkana.

„Fokus nas u Crnoj Gori, ali i članica EU bio je na čuvanju ljudskih života i zdravlja stanovništva. Očekujem da će, nakon smirivanja situacije, naša pažnja biti usmjerena više na aktivnosti u okviru pregovaračkog procesa. EK je i u vremenu krize donosila značajne odluke koje se odnose na politiku proširenja, otvorila pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Očekujem da ćemo, nakon proglaąenja kraja epidemije, svjedočiti aktivnostima koje će voditi prema otvaranju poglavlja 8 i ulasku u novu fazu zatvaranja poglavlja koja su za to spremna“, rekao je Drljević.

Prema riječima ambasadora Orava, EU ne daje velika obećanja, ali kad to čini, uvijek ih ispunjava. „To nekad zahtijeva vrijeme, ali uspijevamo. U prilog tome govori činjenica da je EU u vrijeme krize odlučila da otvori pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Isto važi i za proširenje, jer su poruke iz vrha EK veoma ohrabrujuće. Nadamo se da će se proces proširenja ubrzati i ja bih lično volio da Crna Gora što prije bude članica EU“, rekao je on.

Profesorica Đurović smatra da je pandemija napravila presjek i zaustavila proces, ali da se, nakon rada od kuće, od ovog mjeseca očekuje da EK radi punim kapacitetom i da Crna Gora u izvještaju dobije jasnu mapu puta.

„To ne znači da su reforme za čekanju, one se nastavljaju, znamo šta nam je činiti, mjerila ostaju. Naša mapa puta podrazumijeva da, ako je ovo izborna godina i jesen donosi izborni ciklus, posle svega toga dolazi izvještaj i evropske preporuke, da nova vlada koja će biti formirana treba da postavi novu mapu puta za ispunjavanje uslova članstva u EU“, rekla je ona.

Adrijan Vuksanović vjeruje da je EU sad izložena dvostrukom problemu, koji se ogleda u iskazivanju solidarnosti sa zemljama u pristupanju i saniranju posljedica krize u svojim članicama, ali da ne treba sumnjati da će zemlje Zapadnog Balkana biti u fokusu EU. „O samoj brzini procesa i dinamici teško je i nezahvalno u ovom trenutku govoriti, jer će sve institucije, osim na saniranje posljedica, biti fokusirane na jačanje otpornosti na slične krize koje mogu uslijediti. U svakom sučaju, politika proširenja je jedna od najuspješnijih politika EU i očekujem da ćemo u narednom razdoblju otvoriti poglavlje 8 i početi zatvaranje poglavlja za koje imamo spremnost“, rekao je on.

Kad su u pitanju smjernice za naredni period, kao i oblasti koje se očekuje da budu notirane kao prioritetne u izvještaju EK koji je najavljen za jesen, sagovornici su saglasni da će fokus biti na vladavini prava.

„Ne očekujem određene specifičnosti kad je izvještaj u pitanju, svjesni smo da su poglavlja 23 i 24 glavni fokus naąeg rada i interesovanja EK. Značajan posao smo uradili u prethodnom periodu kad je u pitanju formiranje institucija i uspostavljanje zakonodavnog okvira i ono što se od nas u ovoj fazi očekuje je prooizvodnja konkretnih rezultata, odnosno da su pokažemo da su sve institucije i funkcionalne u pravom smislu te riječi“, rekao je glavni pregovarač.

„Tokom posljednja dva mjeseca nijesmo puno pričali o narednim koracima, jer su svi bili fokusirani na borbu protiv korona virusa, a ono što smo vidjeli u Crnoj Gori je izuzetno, kako su Vlada i društvo u cjelini pristupili tom problemu. Sad kad nastavljamo priču o narednim koracima, o putu na kom je Crna Gora, o izvještaju, moramo istaći najvažnija pitanja. Vladavina prava je ključna i posvetićemo joj posebnu pažnju“, rekao je ambasador Orav.

Prof. Đurović ističe i da će Crna Gora uskoro dobiti presjek stanja u poglavljima 23 i 24 i pitanja koja se odnose na dalju reforme izbornog zakonodavstva, slobodu vjeroispovijesti i imovinski zakon, kao i veliki broj funkcija u pravosuđu koje su zbog dvotrećinskog uslova blokirane.

Vuksanović, kako je rekao, ne očekuje ništa spektakularno, jer su svi svjesni da je prioritet pregovaranja koncentirisan u sadržaju poglavlja 23 i 24. „Biće zanimljivo da čujemo i političke preporuke, tu konkretno mislim na ostvarivanje političkog dijaloga, to je relacija koja zavisi ne samo do pozicije, nego i opozicije“, dodao je on.

Na pitanje da li se višemilionska podrška državama regiona u trenutku pandemije može tumačiti i kao signal da EU želi da bude viąe prisutna na Zapadnom Balkanu, Vuksanović je ocijenio da ona dokazuje da je EU zainteresovana za prostor Zapadnog Balkana, kao i da proces konsolidacije zapravo ne može izuzeti proces proširenja. Đurović je istakla da je EU prisutna i da nas posmatra kao najbliže susjedstvo i buduće članice kojima treba pomoći u svim okolnostima. Ambasador Orav je podsjetio da je EU uvijek bila najveći donor na Zapadnom Balkanu, ali da to nekad nije bilo toliko vidljivo, dok glavni pregovarač vjeruje da su razvijen partnerski odnos i zajednička i solidarna djelovanja najadekvatniji odgovor na krizu.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...