Naslovnica Info Intervjui Erjavec: Nasilne demonstracije su neprihvatljive za EU

Erjavec: Nasilne demonstracije su neprihvatljive za EU

Protest koji se održava na miran i civilizovan način u demokratskom društvu je sasvim legalan i legitiman način izražavanja stavova. Demonstracije koje eskaliraju u nasilje, u potpunosti su neprihvatljive kaže u intervjuu Pobjedi ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec. Ističe da Slovenija Crnu Goru vidi kao pouzdanog i vjerodostojnog budućeg NATO partnera.

POBJEDA: Da li smatrate realnim da Crnu Goru pozovu u NATO krajem decembra. Da li postoji konsenzus među članicama Alijanse za tu odluku?

ERJAVEC: Crna Gora je devet godina od nezavisnosti uspjela ojačati svoj međunarodni ugled. Sada je na pragu članstva u NATO -u i za dvije godine je otvorila više od polovine poglavlja pregovora sa EU-a, i uz to održava privredni rast. Crna Gora je faktor stabilnosti u regiji, to je jedna od rijetkih zemalja koja nema preostalih otvorenih pitanja sa susjedima i aktivna je u svim regionalnim inicijativama. Slovenija je glasan zagovornik politike otvorenih vrata i proširenja Alijanse na zapadnom Balkanu. Dakle, mi smo na samitu u Velsu, među prvima podržali odluku o Intenziviranom dijalogu Crne Gore sa NATO savezom. Vjerujemo da će države članice, ukoliko Crna Gora dovrši preostale reforme, dati u decembru pozitivnu ocjenu.

POBJEDA: U Crnoj Gori su u prošlu subotu održani protesti jednog dijela prosrpske opozicije podržani od strane Rusije sa jedinim ciljem da Crna Gora ne uđe u NATO? Mogu li uticati na naš put ka Alijansi i EU?

ERJAVEC: U demokratskom društvu, protest koji se održava na miran i civilizovan način, sasvim je legalan i legitiman način izražavanja stavova. Demonstracije koje eskaliraju u nasilje, u potpunosti su neprihvatljive. Stoga je važno da se svi akteri fokusiraju na konstruktivan dijalog, koji bi trebalo voditi na odgovarajućim forumima, a ne na ulici. Za crnogorski put u NATO i EU biće ključno sprovođenje reformi i poštovanje vrijednosti koje dijele ove organizacije.

POBJEDA: Vidite li rješenje izbjegličke krize?

ERJAVEC: S obzirom na trenutnu situaciju i prognoze broj ljudi koji bježe iz područja sukoba neće biti manji. U rješavanju ovog problema je ključno istrajavanje u diplomatskim naporima Evropske unije i međunarodne zajednice u pronalaženju političkog rješenja situacije u Siriji. U narednim danima i nedjeljama došlo je do jačanja političkih procesa koji bi zapravo mogli doprinijeti političkom rješenju za sirijske krize. U tom kontekstu, mi takođe pozdravljamo sve diplomatske aktivnosti i napore. Moramo biti svjesni da čak i kada je riječ o političkom dogovoru i postupnoj normalizaciji krize u Siriji, situacija se neće u tolikoj mjeri poboljšati da se izbjeglice mogu početi vraćati u svoje domove. Dakle, Slovenija smatra da je u ovom ključnom trenutku veoma značajno poštovanje obaveza sadržanih u Izvještaju šefova država zapadnog Balkana oko migracijskih puteva 25. oktobra 2015. Obaveze su jako bitne i predstavljaju korak naprijed. A situaciju će dodatno unaprijediti sporazum o saradnji sa Turskom. Istovremeno Slovenija smatra da je hitno potrebno sprovesti zaključke Evropskog Savjeta iz septembra i oktobra, a posebno one koji govore o osnivanju prihvatnih tačaka u Grčkoj. Vrlo je važno učestvovanje Frontex-a na grčko-makedonskoj i srpsko-hrvatskoj granici.

POBJEDA: Kako procjenjujete odnose Crne Gore i Slovenije?

ERJAVEC: Bilateralna saradnja između Slovenije i Crne Gore je vrlo intenzivna u svim područjima. Dvije zemlje su u stalnom dijalogu na političkoj i stručnoj razini. Odnosi su tradicionalno prijateljski i partnerski. Ti odnosi se temelje na činjenici da su dvije zemlje povezane zajedničkim interesima, posebno u oblasti bilateralne privredne i druge saradnje, a Slovenija takođe snažno podržava i savjetuje Crnu Goru na putu evroatlantskih integracija. Iskreno vjerujem da je evroatlantski napredak ključan u napredku cijele regije. Slovenački stručnjaci iz raznih ministarstava sa svojim iskustvom i znanjem pomažu Crnoj Gori u pregovorima s EU. Drago nam je da je Crna Gora otvorila više od polovine svih pregovaračkih poglavlja, i što je na pragu članstva u NATO-u. Slovenačka ambasada je dva mandata za redom bila NATO kontakt ambasada u Podgorici. Državu Crnu Goru vidimo kao pouzdanog i vjerodostojnog budućeg NATO partnera.

Region je napredovao, ali ima još problema

POBJEDA: Koliko su zemlje regiona spremne da pomažu jedna drugoj. Ima li prave saradnje ili još ima situacija kada radimo jedni protiv drugih?

ERJAVEC: Što se tiče saradnje među zemljama regije, vjerujem da je zapadni Balkan u proteklih dvadeset godina napravio ogroman napredak. Svjedoci smo nove dinamike u regionalnoj saradnji trenutni fokus na konkretnim infrastrukturnim i energetskim projektima je presudan za političku i ekonomsku stabilnosti u regiji. Pored konkretnih projekata privrednog ulaganja i modernizacije infrastrukture u regiji, smatram da je potrebno obratiti pažnju na osiguravanje perspektive mladih, koji predstavljaju budućnost regije. Stoga namjeravamo nastaviti posao koji smo započeli na ovogodišnjem sastanku procesa Brdo kod Kranja u kontekstu pozitivnog plana za mlade na zapadnom Balkanu, kao i saradnje i sinergije sa procesom Berlinske konferencije, koja je u avgustu održana u Beču. Ekonomska stabilnost u regiji je presudna za rješavanje političkih pitanja koja proizlaze iz prošlosti. Nažalost, još smo, ili opet, svjedoci političke napetosti između zemalja koja povremeno takođe utiče i na nivo, i na sadržaj saradnje.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

Čitajte osmo izdanje Eurokaza

0
Generalni sekretarijat Vlade je objavio osmi broj časopisa Eurokaz. U okviru više rubrika, kroz Eurokaz su predstavljene aktuelnosti iz pregovaračkog procesa, rezultati reformi koje Crna...

EU DIGITALNI COVID SERTIFIKAT – NOVA KARTA ZA PUTOVANJA

0
Pandemija COVID-19 gotovo dvije godine na negativan način oblikuje život stanovnika Evrope i svijeta, definišući nova pravila ponašanja praćena restriktivnim mjerama koje su primorale...

Kordić sa šefovima radnih grupa za pregovore: Visoka podrška članstvu u EU je priznanje...

0
„Šefovi radnih grupa za 33 poglavlja pregovora i njihovi timovi su okosnica procesa pregovora s EU, a priznanje za njihov kontinuirani rad dolazi i...

Stabilna visoka podrška članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji

0
Građani su zadržali visok stepen podrške članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, pokazuju rezultati istraživanja koje je za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade sprovela Agencija...

Predstavljanje rezultata istraživanja javnog mnjenja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne...

0
Generalni sekretarijat Vlade, u srijedu 28. jula u 10.00 sati, u EU info centru organizuje konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljeni rezultati...