Naslovnica Info Press info EU fondovi veliki potencijal za finansiranje projekata od opšteg interesa

EU fondovi veliki potencijal za finansiranje projekata od opšteg interesa

U Plavu je održana prva konferencija povodom IPA projekta „Promovisanje održivosti upotrebe ljekovitih i aromatičnih biljaka za unapređenje životne egzistencije i očuvanje biodiverziteta“ koji Opština Plav realizuje zajedno sa Opštinom Tropoja i kao sa NVO Centar za demokratske integracije i razvoj i NVO Albanski Alpi.

Ovim projektom se stanovništvo prekograničnih područja opština Tropoja i Plav obučava o vrstama ljekovitih i aromatičnih biljaka ovog područja, načinima njihovog pravilnog i održivog sakupljanja, a kapaciteti javnih institucija su ojačani radi omogućavanja pravilnog praćenja stanja populacija medicinsko-aromatičnih vrsta na teritorijama ovih opština.

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović je poručio da je na opštini da poveća nivo investicija u infrastrukturu i stvori uslove za razvoj privredne aktivnosti kako bi građanima omogućili bolje uslove života u Plavu.

“Vjerujem da IPA fondovi predstavljaju odličan instrument za postizanje tih ciljeva. Projekat koji trenutno realizujemo a tiče se ekonomske eksploatacije ljekovitih i aromatičnih biljaka na održiv način pokazuje kako možemo koristiti EU fondove za razvoj i promociju privredne aktivnosti u oblastima za koje imamo komparativne prednosti”, naglasio je Canović.

Šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata programa prekogarnične saradnje Crna Gora-Albanija i Crna Gora-Kosovo Sanja Todorović se obratila prisutnima i upoznala ih o osnovama projekta.

„Projekat ima za cilj da poboljša zaštitu biodiverziteta i ugroženih medicinskih i aromatičnih biljaka u ciljnom području kroz unapređenje znanja, prakse prikupljanja i prakse obrade biljaka  i doprinese održivo korišćenje potencijala ljekovitog i aromatičnog bilja za lokalne ekonomije projektnog područja. Projekat se sprovodi već godinu dana i mnogo je završenih aktivnosti i optimista sam da će se sve aktivnosti uspješno realizovati i u to ime Vam želim uspješan nastavak projekta i svaku sreću tokom tog procesa“ kazala je Sanja Todorović.

Menadžer Opštine Plav, koji je ujedno i menadžer projekta, Merdin Purišić je na kraju prezentovao pojedinosti projekta.  Na prezentaciji prisutnima je približio ciljeve, aktivnosti i rezultate projekta.

„Crna Gora gubi značajne izvore prihoda neočuvanjem i nevalorizacijom svog prirodnog blaga. Promocijom projekta, očuvanjem i valorizacijom  ljekovitog i aromatičnog bilja ovog prostora kroz projektne aktivnosti,  očuvaće se biodiverzitet i poboljšati životna egzistencija gradjana Plava i Crne Gore. Opština Plav sa partnerima iz Albanije će nastaviti saradnju u cilju očuvanja prirodnih potencijala ovih prostora, i zajedničkog izlaska na tržište“ ističe Purišić.

Opština Plav

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...