Naslovnica Info Press info EU je najelitniji ekonomsko-politički projekat koji zapadni Balkan mora ostvariti

EU je najelitniji ekonomsko-politički projekat koji zapadni Balkan mora ostvariti

Evropska unija (EU) najelitniji je ekonomsko-politički projekat koji region zapadnog Balkana mora ostvariti, ocijenjeno je na panel diskusiji “Jedan region, jedna ekonomija – povezivanje regiona kroz ekonomske koridore”, u okviru Međunarodne investicione konferencije Sarajevo Business Forum (SBF).

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić kazao je da je Kina pronašla interes da se pojavi na jugoistoku Evrope.

On je, kako prenosi Televizija Atlas, ocijenio da se na ovim prostorima, makar kada je o Hrvatskoj riječ, boje restauracije Jugoslavije.

„Jer ako smo imali Jugoslaviju, prvu i drugu, kome pada napamet da ide u treći eksperiment, kada su prva i druga Jugoslavija propale kako su propale. Sada idemo u najveću i najelitniju asocijaciju, a to je EU, koja nam svima omogućava da ostvarimo svoje interese“, kazao je Mesić.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević ocijenio je da je Jugoslavija imala nešto pozitivno – kadrove koji i danas nešto znače.

On je rekao da region pokušavaju danas da udruže strane kompanije, koje su dosad dolazile direktno u države bivše Jugoslavije, ne prepoznajući ih kroz region.

„Došli su Italijani u Crnu Goru, Arapi, Kinezi. Saudijska Arabija u Bosnu. Ali nemamo zajedničko tržište koje bi trebalo da im predstavimo, kako bi se oni osjećali komotnije, jer ono ima i jezičku podlogu“, kazao je Knežević.

On je dodao da postoji i ono što smeta stranim investitorima u Crnoj Gori.

„Prošle godine zamalo da izbije rat u Crnoj Gori oko radnih dozvola za sezonce“, naveo je Knežević i dodao da se zalaže za lakše poslovanje stranih investitora budući da je član „Samita 100“ i da radi u regionu.

On je dodao da to dosta teško ide, i da političare ne bi trebalo slušati jer nemaju sluha za biznismene.

„Političari slušaju biznismene samo kad im treba neka pomoć. Oni velike projekte koriste kao platformu za napadanje političkih protivnika. Ako dovedete investitora, onda druga politička opcija to koristi kao platformu da ga napada, za kupovinu političkih poena. To nije dobro“, poručio je Knežević.

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BIH Zlatko Lagumdžija smatra da je osnovno odgovoriti na pitanje zašto bi neko trebalo da ulaže u region.

Isplati se, kako je kazao, doći u prostor koji čine zemlje u razvoju, ako se ima na raspolaganju tržište razvijenih zemalja.

„Kad neko dođe u BiH, prvo mu kažemo nije došao na tri-četiri miliona, nego na 20 miliona CEFTE , a onda da ima pristupa sumi od 500 miliona EU i 80 miliona Turske“, naveo je Lagumdžija.

Učesnici panela bili su i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk i vlasnik Agrokora Ante Todorić, a moderator je bio generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju, Goran Svilanović.

Na Forumu je učestvovao i crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji smatra da je taj događaj značajan za Crnu Goru jer je globalan, a da je to pristup kojem ona teži.

Kavarić je naveo i oblasti u kojima je region konkurentan, prije svega turizam, poljoprivreda i energetika.

„Međutim, značajno je naglasiti, stvaranje adekvatnog ambijenta za bavljenje biznisom. Sjutra ćemo možda biti konkurentni u nekim industrijama za koje možda ne znamo ni da postoje. Suština je razvijanje dobrog poslovnog okruženja, a obaveza države je da napravi najbolji mogući okvir za različite vrste preduzetničke inicijative“, kazao je Kavarić.

Sedmi SBF otvoren je u srijedu pod sloganom Perspektive Kina +16 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, a zatvršava se danas.

Međunarodna investicijska konferencija koju je organizovala BBI banka u saradnji sa Vijećem ministara BiH najveća je do sada po broju učesnika, i prisustvuje joj više od hiljadu predstavnika iz preko 30 zemalja svijeta, od Amerike do Malezije i Kine.

Glavni cilj foruma bio je predstavljanje privrednih potencijala zemalja Jugoistočne Evrope uz mogućnosti saradnje s Kinom, kao privrednom silom.

Delegaciju Kine ove godine na SBF-u činilo je 150 članova.

Izvor: MINA business

Saopštenja

Novaković Đurović sa Bilčikom i Piculom: Iskoristite priliku, ključ za dalji napredak na EU...

0
“Recept za rješenje političke krize i stvaranje preduslova za ulazak u završnu fazu pregovora o priključenju Evropskoj Uniji se nalazi u Crnoj Gori” zajednički...

Žižić na Odboru za SSP: Uvjereni smo u postizanje kompromisa za izbor preostalih sudija...

0
„Na liniji strateškog partnerstva i posvećenosti idejama na kojima je zasnovana EU, Crna Gora nastavlja da se u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i...

Blokada pregovora sa Crnom Gorom nije opcija, jačanje institucija uslov za ulazak u završnu...

0
“Iako je primjećeno usporavanje u pregovaračkom procesu, njegova blokada trenutno nije na dnevnom redu Evropske komisije ali je naglašena važnost hitnog imenovanja sudija Ustavnog...

Široki društveni konsenzus po pitanju pristupa EU obavezuje na dalje sprovođenje reformi

0
„Evropski put i obaveze koje proističu iz pristupnih pregovora bili su u našem fokusu i tokom prethodne godine, koju su obilježili intenzivan politički život...

Javni poziv za konsultovanje zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta programa pristupanja Crne Gore Evropskoj...

0
Na osnovu člana 12 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...