Naslovnica Info Press info EU zadržala visoku podršku građana

EU zadržala visoku podršku građana

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i dalje podržava ubjedljiva većina građana, koja ima pozitivan stav o ovoj zajednici i na potencijalnom referendumu bi glasala da Crna Gora postane sljedeća zemlja članica. To je još jednom potvrdilo novo istraživanje javnog mnjenja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU“, koje je za potrebe Evropske unije i Vlade Crne Gore uradila agencija DeFacto Consultancy tokom maja, na reprezentativnom uzorku od 1.008 ispitanika širom zemlje.

Snažna podrška evropskoj ideji pretočena u brojke govori da pozitivan stav o Evropskoj uniji ima 76% građana, a gotovo podjednak broj njih 74,6% podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Ukoliko bi se sjutra održao referendum o tom pitanju, na glasanje bi izašlo blizu 90 procenata birača, od kojih bi preko 4/5, ondosno 83,5%, glasalo da Crna Gora uđe u Evropsku uniju.

„Osnovni nalaz ovog istraživanja je da je opšta podrška procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji ostala stabilna i visoka. Podrška od 76% onih koji imaju uglavnom (51,3%) i veoma (24,7%) pozitivan stav prema EU, te 37,2% onih koji smatraju da sa Evropskom unijom treba da imamo najjače političke, ekonomske i trgovačke veze u budućnosti, daje jasne smjernice u kom pravcu treba dalje nastaviti“, kazala je Olivera Komar iz agencije DeFacto Consultancy prilikom prezentacije rezultata istraživanja.

Istraživanje je potvrdilo da građani (43%) prepoznaju Evropsku uniju kao najvećeg stranog donatora u Crnoj Gori, kao i da je EU pokazala najviše solidarnosti prema Crnoj Gori u borbi protiv COVID 19 (39%).

Ambasadorka Evropske unije Oana Kristina Popa je istakla da su krizna vremena, kao što su panedmija korona virusa i agresija Rusije na Ukrajinu, samo učvrstili partnerstvo i prijateljstvo Evropske unije i Crne Gore, te da rezultati istraživanja potvrđuju njihovu snažnu povezanost.

„Građani nastavljaju da šalju dosljednu poruku, bez obzira na to koju političku partiju podržavaju ili koje su vjere. Žele evropsku budućnost, bolji životni standard, više poslova i bolje mogućnosti putovanja. Ovo je pitanje nacionalnog interesa koje prevazilazi partijske podjele“, kazala je ambasadorka Popa na predstavljanju rezultata istraživanja u Evropskoj kući.

Skoro četvrtina građana, njih 23% vjeruje da će Crna Gora postati članica EU već 2025. godine, dok 15,2% njih smatra da se to nikada neće desiti Kao glavne prednosti članstva, građani vide bolji standard, unaprijeđen kvalitet života i otvorene granice, dok sa druge strane smatraju da rasprostranjena korupcija, organizovani kriminal i nedostatak političke volje u Crnoj Gori stoje kao prepreka članstvu.

„Crnogorske institucije i političke partije moraju da konstruktivno rade zajedno i preduzmu konkretne akcije za unapređenje reformi u vezi sa EU, posebno u oblasti vladavine prava. Nadam se da će se novoformirana vlada nadovezati na rezultate ovog istraživanja i dati prijeko potreban podsticaj procesu pristupanja EU“, poručila je Popa.

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović iznijela je zadovoljsto rezultatima istraživanja imajući u vidu činjenicu da Crna Gora pregovara već deset godina, te da je stabilan trend podrške nešto što je rijetko viđeno u državama koje su ranije pristupile EU.

„Građanke i građani u EU vide prospertet i poboljšanje životnog standarda i to nas obavezuje da sprovodimo reforme i približimo ih EU“, kazala je Marović.

Ona je istakla da je proces evropske integracije vezivno tkivo za sve društvene aktere, te da sve političke partije dijele taj cilj.

„Mi smo trenutno u poziciji da imamo sve elemente na stolu za ubrzanije reforme i približavanje EU – imamo i sastav Vlade, imamo podršku građana i neke stvari nam idu na ruku od strane EU“, poručila je potpredsjednica.

Istakla je da je Vlada fokusirana na ispunjavanje privremenih i dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23  i 24, bez kojih nema napretka u ostalim poglavljima. Marović je iskazala zadovoljstvo stepenom poznavanja i interesovanja građanki i građana za pregovarački proces istakavši da će Ministarstvo evropskih poslova u narednom periodu raditi na komuniciranju procesa jezikom koji je razumljiv građankama i građanima Crne Gore.

Detaljnije rezultate istraživanja možete pogledati u prezentaciji koja je dostupna na ovom linku.

EVROPSKA KUĆA

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Održana radionica o pripremi predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora 2021–2027

0
Radionica na temu  „Priprema predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora 2021–2027“ održana je 11. juna, 2024. godine u Sjenici. U okviru...

Švedski političar koji je spasio bebu iz Morače izabran za poslanika Evropskog parlamenta

0
Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom...

Crna Gora sve bliža cilju – članstvu  u EU

0
„Ova Vlada je ozbiljno shvatila svoj zadatak i volju građana da Crna Gora postane sljedeća članica EU. U prethodnom periodu smo bili fokusirani na...

38 miliona eura za projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

0
Za zajedničke projekte institucija i organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore biće opredijeljeno 38 miliona eura, od čega 31 milion čine bespovratna sredstva...

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende

0
„Vlada Crne Gore nastavlja još intenzivniji rad s ciljem ispunjenja svih obaveza definisanih evropskom agendom. Veliki dio najzahtjevnijih obaveza iz poglavlja 23 i 24...