Naslovnica Press info Press IPA EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonski region), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, ujedinjuje 10 zemalja koje nastoje da pronađu rješenja za zajedničke izazove. Zemlje i zainteresovane strane rade zajedno za dobrobit čitavog Jadransko-jonskog regiona. Strategija promoviše ekonomski rast i prosperitet u regionu, poboljšavajući njegovu atraktivnost, konkurentnost i povezanost. Pored toga, doprinosi i zaštiti morske, priobalne, ali i unutrašnje sredine i ekosistema.

Jedno od pitanja sa kojima se EUSAIR suočava je nizak nivo svijesti o njihovom radu, pa čak i o postojanju. U cilju promovisanja izvrsnosti u novinarstvu i priznanja izuzetnih doprinosa koji podižu svest o EUSAIR-u i njegovoj ulozi u razvoju regiona, biće održano EUSAIR takmičenje za novinare.

Na konkurs može da se prijavi svaki novinar iz EU i/ili EUSAIR zemlje sa prilogom/člankom na temu EUSAIR-a i makroregionalne saradnje. Prijave mogu biti pisane ili audio-vizuelne. Prihvatljivi su svi prilozi/članci koje je objavila priznata novinska organizacija između 1. juna 2022. i 30. juna 2023. godine. Prilog/članak treba dostaviti do 30. juna 2023. putem onlajn obrasca koji je dostupan ispod.

Pobjednik će biti proglašen na Nedjelji mediteranske obale i makroregionalnih strategija 2023. koja se održava u Izoli u septembru. Nagrada će biti dodijeljena novinaru/novinarki koji je najubedljivije ispričao priču o EUSAIR-u, njegovim dostignućima ili istakao vrijednost makroregionalne saradnje.

Koji su prilozi/članci prihvatljivi?

Datum objavljivanja priloga/članka trebao bi biti između 1. juna 2022. i 30. juna 2023.

Prilog/članak mora biti objavljena u priznatoj novinskoj organizaciji. Rok za podnošenje prijave je 30.06.2023.

Prilozi se dostavljaju na sljedećem obrascu:

Prijave se mogu dostaviti u sljedećim formatima:

    pisani,

    audio-vizuelni

Članci ne smiju biti duži od 2000 riječi. Audio-video zapisi mogu trajati do 20 minuta. Po autoru se mogu prijaviti najviše tri članka. Sva tri priloga mogu se dostaviti u istom obliku.

Ko može učestvovati?

Svaki novinar koji radi u jednoj od zemalja EU i/ili u jednoj od zemalja EUSAIR-a ima pravo da podnese prijavu na EUSAIR-ovo takmičenje za novinare.

Prijave se mogu podnijeti na bilo kojem od službenih jezika zemalja učesnica EUSAIR-a i bilo kojem od službenih jezika EU. Prilozi će biti prevedeni na engleski i naknadno pregledani od strane žirija.

O čemu bi trebao biti moj prilog/članak?

Tražimo priloge/članke o bilo kojem aspektu EUSAIR-a, njegovoj vrijednosti, ulozi i funkcionisanju koji artikulišu priču o EUSAIR-u i predstavljaju njegov rad na uvjerljiv način. Prijave se mogu dodatno odnositi na širu temu makro-regionalne saradnje, uključujući najbolje prakse regionalne saradnje, iako takvi prilozi moraju uključiti i EUSAIR.

Ko će biti žiri?

Žiri EUSAIR-ovog takmičenja će biti sastavljen od priznatih stručnjaka iz ove oblasti, renomiranih novinara i predstavnika EUSAIR-a.

Šta je sa pobjednicima?

Žiri će izabrati pobjednika i dva drugoplasirana. Pobjednik će biti službeno proglašen na Nedjelji mediteranske obale i makroregionalnih strategija 2023. u Izoli u septembru 2023. Organizacija, kao i troškovi puta i smještaja pobjedničkog novinara u Izolu će biti dogovoreni. Nagrada za pobjednika je da prisustvuje do 5 EUSAIR događaja po svom izboru pri čemu će njegove ili njene troškove prevoza i smještaja pokriti Facility Point.

Dvoje drugoplasiranih će dobiti simbolične nagrade i sertifikat. Pored toga, pobjednički prilog/članak će biti promovisani unutar EUSAIR komunikacione mreže.

Pobjednik kao i dva drugoplasirana biće obaviješteni putem e-maila do kraja jula 2023.

Imam još nekoliko pitanja u vezi sa konkursom. Kome se mogu obratiti?

Sva pitanja se mogu poslati na

eusair.press.contest@gmail.com

Odredbe i uslovi

Popunjavanjem obrasca uz prijavu, autor se slaže sa uslovima konkursa. Uslovi su navedeni u obrascu.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...

Oglas za nacionalnu kontaktnu osobu u Ministarstvu evropskih poslova u okviru Interreg Euro-MED i...

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u svojstvu Nacionalnog tijela u okviru Interreg Euro-MED programa i Nacionalne URBACT tačke u okviru URBACT IV programa, poziva...

Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

0
Kroz projekte finansirane putem trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, crnogorske institucije i organizacije iskoristile su oko...

Vebinari posvećeni Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona

0
Program Dunavskog regiona objaviće 2. oktobra 2023. godine Drugi poziv za dostavljanje predloga projekata. Poziv će trajati do 29. februara 2024. godine i biće otvoren...