Naslovnica Press info Press IPA EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonski region), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, ujedinjuje 10 zemalja koje nastoje da pronađu rješenja za zajedničke izazove. Zemlje i zainteresovane strane rade zajedno za dobrobit čitavog Jadransko-jonskog regiona. Strategija promoviše ekonomski rast i prosperitet u regionu, poboljšavajući njegovu atraktivnost, konkurentnost i povezanost. Pored toga, doprinosi i zaštiti morske, priobalne, ali i unutrašnje sredine i ekosistema.

Jedno od pitanja sa kojima se EUSAIR suočava je nizak nivo svijesti o njihovom radu, pa čak i o postojanju. U cilju promovisanja izvrsnosti u novinarstvu i priznanja izuzetnih doprinosa koji podižu svest o EUSAIR-u i njegovoj ulozi u razvoju regiona, biće održano EUSAIR takmičenje za novinare.

Na konkurs može da se prijavi svaki novinar iz EU i/ili EUSAIR zemlje sa prilogom/člankom na temu EUSAIR-a i makroregionalne saradnje. Prijave mogu biti pisane ili audio-vizuelne. Prihvatljivi su svi prilozi/članci koje je objavila priznata novinska organizacija između 1. juna 2022. i 30. juna 2023. godine. Prilog/članak treba dostaviti do 30. juna 2023. putem onlajn obrasca koji je dostupan ispod.

Pobjednik će biti proglašen na Nedjelji mediteranske obale i makroregionalnih strategija 2023. koja se održava u Izoli u septembru. Nagrada će biti dodijeljena novinaru/novinarki koji je najubedljivije ispričao priču o EUSAIR-u, njegovim dostignućima ili istakao vrijednost makroregionalne saradnje.

Koji su prilozi/članci prihvatljivi?

Datum objavljivanja priloga/članka trebao bi biti između 1. juna 2022. i 30. juna 2023.

Prilog/članak mora biti objavljena u priznatoj novinskoj organizaciji. Rok za podnošenje prijave je 30.06.2023.

Prilozi se dostavljaju na sljedećem obrascu:

Prijave se mogu dostaviti u sljedećim formatima:

    pisani,

    audio-vizuelni

Članci ne smiju biti duži od 2000 riječi. Audio-video zapisi mogu trajati do 20 minuta. Po autoru se mogu prijaviti najviše tri članka. Sva tri priloga mogu se dostaviti u istom obliku.

Ko može učestvovati?

Svaki novinar koji radi u jednoj od zemalja EU i/ili u jednoj od zemalja EUSAIR-a ima pravo da podnese prijavu na EUSAIR-ovo takmičenje za novinare.

Prijave se mogu podnijeti na bilo kojem od službenih jezika zemalja učesnica EUSAIR-a i bilo kojem od službenih jezika EU. Prilozi će biti prevedeni na engleski i naknadno pregledani od strane žirija.

O čemu bi trebao biti moj prilog/članak?

Tražimo priloge/članke o bilo kojem aspektu EUSAIR-a, njegovoj vrijednosti, ulozi i funkcionisanju koji artikulišu priču o EUSAIR-u i predstavljaju njegov rad na uvjerljiv način. Prijave se mogu dodatno odnositi na širu temu makro-regionalne saradnje, uključujući najbolje prakse regionalne saradnje, iako takvi prilozi moraju uključiti i EUSAIR.

Ko će biti žiri?

Žiri EUSAIR-ovog takmičenja će biti sastavljen od priznatih stručnjaka iz ove oblasti, renomiranih novinara i predstavnika EUSAIR-a.

Šta je sa pobjednicima?

Žiri će izabrati pobjednika i dva drugoplasirana. Pobjednik će biti službeno proglašen na Nedjelji mediteranske obale i makroregionalnih strategija 2023. u Izoli u septembru 2023. Organizacija, kao i troškovi puta i smještaja pobjedničkog novinara u Izolu će biti dogovoreni. Nagrada za pobjednika je da prisustvuje do 5 EUSAIR događaja po svom izboru pri čemu će njegove ili njene troškove prevoza i smještaja pokriti Facility Point.

Dvoje drugoplasiranih će dobiti simbolične nagrade i sertifikat. Pored toga, pobjednički prilog/članak će biti promovisani unutar EUSAIR komunikacione mreže.

Pobjednik kao i dva drugoplasirana biće obaviješteni putem e-maila do kraja jula 2023.

Imam još nekoliko pitanja u vezi sa konkursom. Kome se mogu obratiti?

Sva pitanja se mogu poslati na

eusair.press.contest@gmail.com

Odredbe i uslovi

Popunjavanjem obrasca uz prijavu, autor se slaže sa uslovima konkursa. Uslovi su navedeni u obrascu.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...