Naslovnica Info Press info EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška projekta koja su od značaja za upravljanje ovom makreoregionalnom strategijom.

U pitanju su strateški projekti EUSAIR Facility Point, StEP i SP4EUSAIR, a kofinansirani su od strane Evropske unije kroz program Interreg IPA ADRION 2021-2027.

Nakon konferencije, održan je i sastanak Upravnog odbora EUSAIR-a, na kome je usvojen i revidirani Akcioni plan za sprovođenje strategije.

„U okviru sprovođenja EUSAIR-a, neophodno je da se prate indikatori koji će pokazati nivo uključenosti zemalja Zapadnog Balkana, a time se može mjeriti i uticaj ove makroregionalne strategije na sam proces pridruživanja Evropskoj uniji“, kazao je nakon sastanka Miloš Marković, v.d. generalnog direktora Direktorata za evropsku teritorijalnu saradnju u Ministarstvu evropskih poslova.

Pored predstavnika Ministarstva evropskih poslova, crnogorsku delegaciju na sastanku činili su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Za Crnu Goru je veoma važno da preuzme predsjedavanje makroregionalnom strategijom EUSAIR u periodu od 2027. do 2028. godine, imajući u vidu plan i očekivanja Vlade da Crna Gora u to vrijeme završi proces pregovora i postane punopravna članica Evropske unije“, naglasio je Marković.

Na sastanku su najavljeni predstojeći događaji u okviru hrvatskog predsjedavanja Strategijom i predstojeći EUSAIR Forum, koji će se održati 15. i 16. maja 2024. godine.

Glavni cilj Strategije za Jadransko-jonski region (EUSAIR) je da promoviše ekonomski i društveni prosperitet i rast u regionu kroz unapređenje njegove atraktivnosti, konkurentnosti i povezanosti, kao i da podstakne integraciju Zapadnog Balkana u EU. U sprovođenju Strategije učestvuje 10 država: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

Strategija se oslanja na 5 tematskih stubova, koji se bave plavim rastom, povezivanjem, zaštitom životne sredine, održivim turizmom i socijalnim pitanjima.

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...