Naslovnica Info Press info EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška projekta koja su od značaja za upravljanje ovom makreoregionalnom strategijom.

U pitanju su strateški projekti EUSAIR Facility Point, StEP i SP4EUSAIR, a kofinansirani su od strane Evropske unije kroz program Interreg IPA ADRION 2021-2027.

Nakon konferencije, održan je i sastanak Upravnog odbora EUSAIR-a, na kome je usvojen i revidirani Akcioni plan za sprovođenje strategije.

„U okviru sprovođenja EUSAIR-a, neophodno je da se prate indikatori koji će pokazati nivo uključenosti zemalja Zapadnog Balkana, a time se može mjeriti i uticaj ove makroregionalne strategije na sam proces pridruživanja Evropskoj uniji“, kazao je nakon sastanka Miloš Marković, v.d. generalnog direktora Direktorata za evropsku teritorijalnu saradnju u Ministarstvu evropskih poslova.

Pored predstavnika Ministarstva evropskih poslova, crnogorsku delegaciju na sastanku činili su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Za Crnu Goru je veoma važno da preuzme predsjedavanje makroregionalnom strategijom EUSAIR u periodu od 2027. do 2028. godine, imajući u vidu plan i očekivanja Vlade da Crna Gora u to vrijeme završi proces pregovora i postane punopravna članica Evropske unije“, naglasio je Marković.

Na sastanku su najavljeni predstojeći događaji u okviru hrvatskog predsjedavanja Strategijom i predstojeći EUSAIR Forum, koji će se održati 15. i 16. maja 2024. godine.

Glavni cilj Strategije za Jadransko-jonski region (EUSAIR) je da promoviše ekonomski i društveni prosperitet i rast u regionu kroz unapređenje njegove atraktivnosti, konkurentnosti i povezanosti, kao i da podstakne integraciju Zapadnog Balkana u EU. U sprovođenju Strategije učestvuje 10 država: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

Strategija se oslanja na 5 tematskih stubova, koji se bave plavim rastom, povezivanjem, zaštitom životne sredine, održivim turizmom i socijalnim pitanjima.

Saopštenja

Ministarstvo evropskih poslova uspostavlja saradnju sa filološkim fakultetima na pripremi nacionalne verzije evropskog zakonodavstva

0
Priprema nacionalne verzije evropskog zakonodavstva je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od najzahtjevnijih pravno-prevodilačkih projekata koji država kandidat mora sprovesti prije...

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...