Naslovnica Info Press info Evropska komisija predstavila Izvještaj o Crnoj Gori za 2020. godinu

Evropska komisija predstavila Izvještaj o Crnoj Gori za 2020. godinu

Evropska komisija objavila je izvještaj za Crnu Goru u okviru paketa proširenja, kao i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji predstavio je u Briselu izvještaj Evropske komisije za 2020. godinu i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, a prenos konferencije uživo su pratili predstavnici medija, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa i glavni pregovarač Aleksandr Drljević.

Neposredno nakon konferencije za medije komesara Varheljija, šefica Delegacije EU ambasadorka Popa uručila je glavnom pregovaraču Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu.

Varhelji je na konferenciji za novinare pojasnio da je Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura koje bi trebalo da ubrzaju ekonomski oporavak regiona nakon epidemije, kao i konvergenciju sa Evropom. „Plan bi trebalo da donese krupne promjene za Zapadni Balkan ne samo za ekonomiju, nego i sve stanovnike ove regije u narednih četiri do pet godina“, dodao je on.

Varhelji je najavio i podršku kroz novi garantni fond za Zapadni Balkan od 20 milijardi eura u javnim i privatnim investicijama u narednih deset godina.

„To bi ukupno trebalo da donese do 28 milijardi eura investicija u ovaj region. To je oko 30 odsto BDP kompletnog regiona što bi trebalo da unaprijedi njegove investicione mogućnosti. Očekujemo značajan uticaj ovog plana – makar rast ekonomije do prosječnih 3,6 odsto“, objasnio je on.

Istakao je da očekuje efekte na infrastrukturu Zapadnog Balkana, koja i dalje nedostaje i treba mnogo bolje da poveže region unutar, ali sa Evropskom unijom.

Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević kazao je da novi Izvještaj EK o Crnoj Gori dobijamo u posebnom političkom trenutku, imajući u vidu nedavno održane parlamentarne izbore u Crnoj Gori. Uprkos kritikama iz Izvještaja, Drljević vjeruje da Crna Gora do 2025. godine može biti članica EU.

„Dobili smo čvrsta uvjeravanja da su vrata EU otvorena za države Balkana i mislim da je ovaj cilj moguće dostići. Puno je urađeno i naši građani očekuju to od na“, rekao je Drljević na predstavljanju Izvještaja.

Sada nas, kako je rekao, očekuje formiranje nove vlade koja će, uvjeren je Drljević, nastaviti proevropski kurs, sa težnjom za ostvarenjem Crne Gore kao prve naredne članice Evropske unije, vodeći se, u prvom redu, najboljim interesom građana. Kazao je i da je Izvještaj notirao nemogućnost da se tokom 2019. godine izaberu ključne pozicije u sudstvu što je, kako je kazao, rezultiralo v.d. stanjima.

Kada je riječ o poglavljima 23 i 24, Drljević je podsjetio da je u Izvještaju ocijenjeno da su poboljšani kapaciteti institucija u oblasti suzbijanja korupcije.

„Smatramo veoma značajnim što su u Izvještaju prepoznati napori crnogorskih institucija na planu borbe protiv organizovanog kriminala, međunarodne saradnje policije i učešća u međunarodnim akcijama suzbijanja kriminala, što je dovelo do velikih zapljena. Uz to, potvrđen je solidan bilans rezultata u pogledu pravosnažnih presuda u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, pranja novca i krijumčarenja cigareta“, kaže Drljević, dodajući da smo svjesni slabosti sistema koje je potrebno ukloniti kako bi se nastavilo sa uspješnim procesom ka EU.

„Ponovno imenovanje pojedinih predsjednika sudova, nedostatak uređivačke nezavisnosti RTCG, hapšenje urednika portala – to su samo neke od negativnih kvalifikacija i tome treba posvetti posebnu pažnju i dati adekvatan odgovor“, zaključio je Drljević.

Šefica Delegacije EU, ambasadorka Oana Kristina Popa je kazala da Crna Gora u pogledu ekonomskih kriterijuma mora da razvije funkcionalnu tržišnu ekonomiju i stekne sposobnost da se izbori sa konkurencijom.

„Ostvaren je određeni napredak u ovoj oblasti. Međutim, izbijanje epidemije virusa kovid-19 dovelo je do ozbiljnih izazova u ekonomiji, predstavljajući značajan pritisak za javne finansije. U međuvremenu, uprkos određenim signalima u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta, mjere za borbu protiv sive ekonomije su odgođene i stalno je prisutan veliki broj kompanija čiji su bankovni računi zamrznuti. Registrovan je ograničeni napredak u oblasti mjera za aktiviranje radne snage i koordinaciju između zapošljavanja i socijalnih usluga. Ostvarene su veoma skromne investicije u znanje i ljudski kapital, što je rezultiralo niskim nivoom inovacija i produktivnosti domaćih kompanija“, saopštila je ona na pres konferenciji u Podgorici.

Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Zenović: Apsolutni prioritet je da ubrzamo reforme i ispunimo uslove za članstvo Crne Gore...

0
„Apsolutni prioritet Crne Gore je da ubrza reforme i u što skorijem roku ispuni sve neophodne uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio...

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...