Naslovnica Info Press info Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

„Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i za ovaj region ne postoji „plan B“. Crna Gora i region će u tome imati podršku SR Njemačke kao jednog od utemeljivača EU“, poručila je izaslanica Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope Suzane Šuc na sastanku sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Izaslanica Šuc je istakla da je pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji zajednički interes od strateškog značaja za obje strane.

Kazala je da je Crna Gora do sada bila predvodnik integracionog procesa na Zapadnom Balkanu i izrazila očekivanje da će tako nastaviti i u narednom periodu. U tom kontekstu je pozdravila planove Crne Gore za fokusiranje napora na reformu vladavine prava kao prioritet.

Ona je, takođe, ukazala na značaj revidirane metodologije pristupanja koja, kako je istakla, pregovorima, osim tehničke, donosi i političku dimenziju i intenzivniji dijalog između država kandidata i država članica EU.

 „Pristupanje Evropskoj uniji je od strateškog značaja za Crnu Goru, jer predstavlja vodilju reformi u državi zahvaljujući kojima se postepeno približavamo standardima i vrijednostima EU“, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Kordić je informisala sagovornicu o radu pregovaračke strukture i ostvarenim rezultatima koji nisu obuhvaćeni posljednjim izvještajem Evropske komisije.

U susret održavanju Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, Kordić je ukazala da će vladavina prava i ekonomski oporavak biti ključni elementi crnogorske pozicije,s jasnom vizijom za realizaciju ključnih obaveza u skladu sa Akcionim planom adresiranja preporuka EK iz Izvještaja za 2021.

Kako je kazala, reforma vladavine prava i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 ostaju apsolutni prioritet u narednom periodu, i u tom dijelu se očekuje i konstruktivni doprinos Skupštine Crne Gore.

Kordić je ocijenila veoma važnom i kvalitetnom saradnju Crne Gore sa SR Njemačkom i podršku koju ta država pruža u procesu pregovora, imajući u vidu da Njemačka važi za tradicionalnog promotera politike proširenja EU na Zapadni Balkan, što je dokazala i pokretanjem Berlinskog procesa.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Francusko predsjedavanje EU prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate

0
„Francusko predsjedavanje Savjetom EU je odlična prilika da Crna Gora afirmiše svoj evropski put i unaprijedi rezultate u procesu evropske integracije, naročito u vladavini...

Crna Gora iz EU fondova dobila oko 500 miliona eura

0
Crna Gora je, od početka pregovora sa Evropskom unijom, iz evropskih fondova povukla oko 500 miliona eura, kazala je u emisiji “Takulin” Gradske TV...

Evropska komisija -strateški partner i saveznik Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji

0
„Apsolutni prioritet u pristupnim aktivnostima ostaju ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i realizacija Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka EK. U...

POZIV NA ONLINE KONSULTACIJE POVODOM IZRADE PPCG 2022-2023

0
Kancelarija za evropske integracije organizuje u ponedjeljak, 24. januara 2022. godine, s početkom u 10:00 sati, online konsultacije povodom izrade Nacrta programa pristupanja Crne Gore...

Osamnaesti broj biltena Kancelarije za evropske integracije

0
Osamnaesti broj Biltena Kancelarije za evropske integracije predstaviće najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom četvrtogkvartala 2021. Bilten možete preuzeti ovdje. SEKTOR ZA INFORMISANJE...