Naslovnica Info Press info Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

„Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i za ovaj region ne postoji „plan B“. Crna Gora i region će u tome imati podršku SR Njemačke kao jednog od utemeljivača EU“, poručila je izaslanica Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope Suzane Šuc na sastanku sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Izaslanica Šuc je istakla da je pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji zajednički interes od strateškog značaja za obje strane.

Kazala je da je Crna Gora do sada bila predvodnik integracionog procesa na Zapadnom Balkanu i izrazila očekivanje da će tako nastaviti i u narednom periodu. U tom kontekstu je pozdravila planove Crne Gore za fokusiranje napora na reformu vladavine prava kao prioritet.

Ona je, takođe, ukazala na značaj revidirane metodologije pristupanja koja, kako je istakla, pregovorima, osim tehničke, donosi i političku dimenziju i intenzivniji dijalog između država kandidata i država članica EU.

 „Pristupanje Evropskoj uniji je od strateškog značaja za Crnu Goru, jer predstavlja vodilju reformi u državi zahvaljujući kojima se postepeno približavamo standardima i vrijednostima EU“, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Kordić je informisala sagovornicu o radu pregovaračke strukture i ostvarenim rezultatima koji nisu obuhvaćeni posljednjim izvještajem Evropske komisije.

U susret održavanju Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, Kordić je ukazala da će vladavina prava i ekonomski oporavak biti ključni elementi crnogorske pozicije,s jasnom vizijom za realizaciju ključnih obaveza u skladu sa Akcionim planom adresiranja preporuka EK iz Izvještaja za 2021.

Kako je kazala, reforma vladavine prava i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 ostaju apsolutni prioritet u narednom periodu, i u tom dijelu se očekuje i konstruktivni doprinos Skupštine Crne Gore.

Kordić je ocijenila veoma važnom i kvalitetnom saradnju Crne Gore sa SR Njemačkom i podršku koju ta država pruža u procesu pregovora, imajući u vidu da Njemačka važi za tradicionalnog promotera politike proširenja EU na Zapadni Balkan, što je dokazala i pokretanjem Berlinskog procesa.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Slovenija i Francuska ostaju snažan partner Crnoj Gori i u novoj fazi pregovaračkog procesa sa...

0
Tokom radne posjete Briselu, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović sastao se sa stalnim predstavnikom Misije Slovenije pri EU Iztokom Jarcom i sa...

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

0
Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru...

Marković za “Vijesti”: Pred otvaranjem smo svih vrata ka EU, do kraja pregovora bavićemo...

0
"Ovo (IBAR) je istorijski uspjeh cjelokupnog društva, jer Crna Gora prva u istoriji politike proširenja uspijeva da ‘preskoči’ ovu novu, veoma zahtjevnu i za...

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...