Naslovnica Info Press info Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

„Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i za ovaj region ne postoji „plan B“. Crna Gora i region će u tome imati podršku SR Njemačke kao jednog od utemeljivača EU“, poručila je izaslanica Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope Suzane Šuc na sastanku sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Izaslanica Šuc je istakla da je pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji zajednički interes od strateškog značaja za obje strane.

Kazala je da je Crna Gora do sada bila predvodnik integracionog procesa na Zapadnom Balkanu i izrazila očekivanje da će tako nastaviti i u narednom periodu. U tom kontekstu je pozdravila planove Crne Gore za fokusiranje napora na reformu vladavine prava kao prioritet.

Ona je, takođe, ukazala na značaj revidirane metodologije pristupanja koja, kako je istakla, pregovorima, osim tehničke, donosi i političku dimenziju i intenzivniji dijalog između država kandidata i država članica EU.

 „Pristupanje Evropskoj uniji je od strateškog značaja za Crnu Goru, jer predstavlja vodilju reformi u državi zahvaljujući kojima se postepeno približavamo standardima i vrijednostima EU“, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Kordić je informisala sagovornicu o radu pregovaračke strukture i ostvarenim rezultatima koji nisu obuhvaćeni posljednjim izvještajem Evropske komisije.

U susret održavanju Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, Kordić je ukazala da će vladavina prava i ekonomski oporavak biti ključni elementi crnogorske pozicije,s jasnom vizijom za realizaciju ključnih obaveza u skladu sa Akcionim planom adresiranja preporuka EK iz Izvještaja za 2021.

Kako je kazala, reforma vladavine prava i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 ostaju apsolutni prioritet u narednom periodu, i u tom dijelu se očekuje i konstruktivni doprinos Skupštine Crne Gore.

Kordić je ocijenila veoma važnom i kvalitetnom saradnju Crne Gore sa SR Njemačkom i podršku koju ta država pruža u procesu pregovora, imajući u vidu da Njemačka važi za tradicionalnog promotera politike proširenja EU na Zapadni Balkan, što je dokazala i pokretanjem Berlinskog procesa.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...

Cilj je visok kvalitet života koji uživaju građani EU 

0
Crna Gora i sa državnog i sa lokalnog nivoa mora dati jedan novi snažan zamah, odnosno jednu jaku energetsku infuziju procesu evropskih integracija, poručila...

Brisel: Crnoj Gori oko 413 miliona eura iz Plana rasta za uvećanje stope ekonomskog...

0
„Vlada Crne Gore je snažno opredijeljena da, zajedno sa Evropskom komisijom, kroz instrument Plana rasta, radi na planiranju i praćenju sprovođenja reformi, koje će...