Naslovnica Info Intervjui Evropska unija podstiče zelene poslove

Evropska unija podstiče zelene poslove

Trenutna svjetska ekonomska kriza, u kontekstu klimatskih promjena, energetske krize, nedostatka vode i hrane, predstavljajedinstvenu priliku za korjenite društveno-ekonomske promjene u pravcu podsticanja „zelene ekonomije”.

U tu svrhu Evropska unija u obiliku grantova podstiče zemlje Balkana u njihovim postepenim prilagođavanjima na regulativu i norme EU, a u ovom konkretnom slučaju, vezano za polje ekonomije, zapošljavanja i životne sredine.

Za Međunarodnu organizaciju rada pojam zelenog zapošljavanja u sebi sadrži transformaciju privreda, preduzeća, radnih mjesta i tržišta rada u održivu privredu koja uz niske emisije ugljenika obezbjeđuje dostojanstven rad. Zelena radna mjesta, kako je za Pobjedu objasnila nacionalni projekt koordinator MOR-a za Crnu Goru Jasna Poček mogu se otvoriti u svim sektorima i svim vrstama preduzeća, u urbanim i ruralnim područjima i u državama svih nivoa privredne razvijenosti širom svijeta.

Poslovi

“Zeleni poslovi mogu da stvore proizvode i obezbijede usluge korisne za zaštitu životne sredine, kao što su zelene zgrade ili čist saobraćaj. Ipak, važno je imati u vidu da ti zeleni proizvodi i usluge nijesu uvijek zasnovani na zelenim proizvodnim procesima i tehnologiji. Zato se, pored pomenutog, zeleni poslovi prepoznaju i po njihovom doprinosu proizvodnim procesima koji nijesu štetni po životnu sredinu. Na primjer, zeleni poslovi mogu da smanje potrošnju vode i unaprijede sisteme za reciklažu”, tvrdi Poček.

U posljednjih par godina, kako ona naglašava, potrebe zemalja Zapadnog Balkana za masovnijim i kvalitetnijim zapošljavanjem i unapređenjem kvaliteta životne sredine uticale su na podršku koju im pružaju kancelarije Međunarodne organizacije rada u regionu, i dovele su do uvođenja ciljeva koji se odnose na zeleno zapošljavanje u Programe dostojanstvenog rada MOR-a na nacionalnom nivou.

“Analize koje je MOR sprovela sa partnerskim organizacijama u nekim od država u regionu ukazale su da postoji veliki potencijal za stvaranje zelenih radnih mjesta u nekoliko sektora privrede. Samo jedna studija MOR-a i Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija UNEP ukazala je na potencijal za otvaranje 8.000 novih radnih mjesta u sektoru reciklaže u Srbiji tokom narednih nekoliko godina, pod uslovom da se tome pristupi na odgovarajući način” kazala je Poček.

Međunarodna organizacija rada primjenjuje program zelenog zapošljavanja od 2009. godine, kao odgovor na zahtjeve država članica da im se olakša da bolje razumiju prilagođavanje privrede ekološkim obavezama niskih emisija štetnih gasova i zagađenja i pruži tehnička podrška sa ciljem da se izbjegnu efekti nepovratnih klimatskih promjena na društva i privrede.

“Neophodnost da se smanje globalne emisije tzv. ,,gasova staklene bašte“ i izbjegne negativni uticaj klimatskih promjena zahtijeva da se u taj proces uključe milioni preduzeća i radnika kako bi energetska efikasnost bila drastično unaprijeđena i kako bi energija mogla da se dobije iz čistih i obnovljivih izvora. Slični izazovi postoje i kada se pokušava smanjiti neodrživa upotreba prirodnih resursa, umanjiti količina otpada, spriječiti zagađenje i očuvati održiva proizvodnja hrane za potrebe rastućeg svjetskog stanovništva”, kazala je Poček.

U posljednje vrijeme, dodaje ona, države su počele da zahtijevaju unapređenje kapaciteta i zajedničke inicijative za promociju zelenog zapošljavanja, jer u njima u posljednjih nekoliko godina konstantno raste svijest o potrebi za novim vidovima zapošljavanja sa jedne i izazovima očuvanja životne sredine sa druge strane.

“Nedavne katastrofalne poplave u državama u regionu ukazale su veoma naglo na ranjivost ovog regiona u odnosu na klimatske promjene i na mogućnost negativnih uticaja posljedica klimatskih promjena na privredni rast i otvaranje radnih mjesta u regionu. U proteklih nekoliko godina gotovo sve države koje su dio ove inicijative postale su kandidati za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, pri čemu će proces pridruživanja EU postaviti brojne izazove u smislu društveno-ekonomskog razvoja i dostizanja ekoloških standarda EU pred ove države”, kazala je Poček.

Finansiranje

Uloga Evropske unije je da podrži zemlje Balkana u njihovim postepenim prilagođavanjima na regulativu i norme Evropske unije, a u ovom konkretnom slučaju, vezane za polje ekonomije, zapošljavanja i životne sredine, kako bi na kraju zemlje bile u skladu sa političkim i ekonomskim ciljevima EU, kao njeni punopravni članovi.

“EU ima nekoliko modaliteta za finansiranje kako bi podržali ovaj proces, jedan od nih je na primjer instrument Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX). On pruža podršku javnim organima u vezi sa harmonizacijom, primjenom i sprovođenjem EU zakonodavstva i takođe olakšava razmjenu najboljih praksi na nivou Evropske unije. Tipična TAIEX pomoć putem Regionalne mreže za pridruživanje EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena ogleda se u podršci u svim oblastima koje su obuhvaćene zakonodavstvom iz polja životne sredine (kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, zaštita prirode, hemikalije, industrijsko zagađenje i klimatske promjene)”, navodi Poček.

Životna sredina i energija su, kako objašnjava naša sagovornica, ključne politike koje su tijesno povezane jer proizvodnja energije utiče na životnu sredinu i na klimu. Teme koje su vezane za ovu oblast se kreću od obnovljivih izvora energije i energetske uštede do liberalizacije tržišta u sektorima nafte, gasa i električne energije.

“Tvining projekti su još jedna vrsta podrške koja udružuje ekspertizu javnog sektora iz zemalja članica EU i zemalja korisnica ca ciljem jačanja veza i saradnje. Oni takođe moraju da daju konkretne operativne rezultate za zemlje korisnice. Evropska komisija takođe daje direktne finansijske doprinose u obliku grantova za podršku projektima ili organizacijama koje doprinose implementaciji EU programa ili politika”, kazala je Poček.

Kako ona zaključuje nezavisno od podrške Evropske unije, pojedinačne zemlje, članice EU, finansiraju projekte u zemljama Zapadnog Balkana koji doprinose njihovim procesima prilagođavanja u oblastima kao što su energetika i razvoj tržišta.

Konferencija u Bečićima

Cilj podregionalne konferencije o zelenim poslovima koja će se održati u Bečićima od 29. septembra do 1. oktobra je da olakša učesnicima da razumiju kako otvaranje zelenih radnih mjesta može da odigra ključnu ulogu u zaštiti životne sredine uz podršku privrednom razvoju.

“Posebna pažnja biće posvećena konceptima zelenog zapošljavanja, alatima i postojećim praksama i o tome kako su oni povezani sa programom dostojanstvenog rada MOR-a. Preciznije rečeno, ovaj skup bi trebalo da identifikuje mogućnosti i formuliše predloge za promociju zelenog zapošljavanja na nivou država Zapadnog Balkana, uz posebnu pažnju posvećenu određenim sektorima kao što su upravljanje otpadom, alternativni izvori energije i tzv. ozelenjavanje postojećih preduzeća”, kazala je Poček.

Učesnici će, kako ističe, na kraju unaprijediti svoje vještine za promovisanje i formulisanje strategija za zeleno zapošljavanje na nacionalnom i lokalnom nivou.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

Marović: Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

0
"Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje i promociji projektno orijentisanih inicijativa koje će doprinijeti daljem društvenom i ekonomskom razvoju ne...

Produžen Javni poziv za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije...

0
U skladu sa članom 3 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Mašković: Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija

0
„Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz temeljnih prava. Stoga, kada su u...

Mašković: Crna Gora podržava Gruziju na putu prema EU i NATO

0
„Crna Gora je spremna da pruži svu podršku Gruziji na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar...

Marović: Civilno društvo konstruktivan partner i korektivan faktor u procesu demokratizacije društva

0
Građanske vrijednosti u Crnoj Gori su ugrožene, ali je tim prije uloga kritički orijentisang civilnog sektora krucijalno važna i civilno društvo ostaje konstruktivan partner...