Naslovnica Info Press info Evropski dan u Ulcinju – Važno jačati kapacitete lokalnih samouprava za uspješno...

Evropski dan u Ulcinju – Važno jačati kapacitete lokalnih samouprava za uspješno korišćenje EU fondova

“Raduje nas što se stvari na lokalnom nivou mijenjaju nabolje. Važno je jačanje kapaciteta kako bi lokalna samouprava mogla uspješno da koristi sredstva iz EU fondova i kako se sredstva ne bi zbog neiskorišćenosti vraćala”, kazala je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović tokom posjete Ulcinju.

Ona je kazala da je evropska integracija proces cijelog društva i da su saradnja i neposredna komunikacija sa lokalnim samoupravama dragocjeni. Kako je istakla, pregovarački proces je trenutno u zastoju dok se ne riješe pitanja vezana za  poglavlja koja se bave  vladavinom prava, ali se ne smiju zanemariti ostala poglavlja i obaveze koje iz njih proizilaze.

Potpredsjednica Marović je, zajedno sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković Đurović, i  saradnicima boravila u radnoj posjeti Ulcinju, u okviru projekta „Evropski dan u tvom gradu“.

U okviru posjete je održan radni sastanak sa predsjednikom Opštine Omerom Bajraktarijem i njegovim saradnicima i organizovana javna debata  „Značaj pristupnih pregovora za lokalne samouprave“. Takođe, potpredsjednica Marović i predsjednik Opštine Ulcinj Bajraktari su posjetili Srednju mješovitu školu  „Bratstvo – jedinstvo“ i sa učenicima razgovarali o evropskim vrijednostima, mogućnostima koje članstvo u EU nudi mladima i društvu u cjelini i razlozima zbog kojih Crna Gora treba da postane članica EU.

 „Želimo da građani shvate da neće Vlada ući u EU, nego sve građanke i građani, lokalne samouprave, civilno društvo, zato moramo svi da se uključimo i damo svoj doprinos kako bi ispunili sve potrebne uslove i približili se članstvu u EU“, poručila je potpredsjednica Marović na debati.

Ona je kazala da je raduje što su predstavnici lokalnih nevladinih organizacija u radnim grupama za vođenje pregovora, te da je sada njihov rad u potpunosti otvoren za javnost, pa svi zainteresovani mogu da se uključe i aktivno učestvuju i doprinesu procesu.

 „Evidentan je nedostatak kapaciteta za povlačenje sredstava iz EU fondova, moramo naći zajednički model kako bi osposobili zaposlene u lokalnim samoupravama da iskoriste značajna sredstva koja su im na raspolaganju“, poručila je Marović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović je poručila da je “ponosna što se za 100 dana rada Vlade, zajedno sa Ambasadom Republike Njemačke, riješilo pitanje upravljačkog modela Solane,  budući da će to ubrzati realizaciju 19 aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 27,  koliko ih se odnosi na Solanu.

Kako je navela, Ministarstvo aktivno radi na očuvanju ovog parka prirode u skladu sa ekološkim standardima, uz razmatranje mogućnosti turističke i ekonomske valorizacije Solane.

„U saradnji sa Vojskom Crne Gore, nastavićemo sa nasipanjem dina na Adi Bojani, kao nastavak kratkoročnih mjera za sprječavanje i kontrolisanje erozije, dok se ne usaglase predlozi dugoročnih rješenja“, kazala je ministarka. Dodala je da očekuje i da Opština Ulcinj da preporuke i sugestije u vezi sa rješavanjem ovog pitanja.

Ministarka Novaković Đurović se osvrnula i na projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda koji je Opština Ulcinj započela, čime će pospješiti svoj infrastrukturni razvoj. Kako je istakla, taj projekat je jednako važan i za Ulcinj, ali za Ministarstvo, budući  da je to preduslov razvoja jedne opštine u mnogim drugim oblastima.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je rekao da je velika čast što je Ulcinj izabran za prvu opštinu u Crnoj Gori u kojoj se organizuje evropski dan. Kako je kazao, Ulcinj baštini iskrene evropske vrijednosti, i iako teritorijalno najistočnija opština u državi, Ulcinj je zapravo zapadna kapija Crne Gore.

On je istakao da je Opština Ulcinj prepoznala značaj ekologije i evropskih integracija, pa je reorganizacijom formiran poseban Sekretarijat za ekologiju koji objedinjava ove dvije oblasti.

„Opštini Ulcinj je cilj da svoj imidž profiliše kao prva zelena destinacija u Crnoj Gori. Za kratko vrijeme postignut je značajan napredak u rješavanju pitanja Solane i zaštite Valdanosa, dok će se u narednom periodu, uz podršku Vlade, raditi na početku realizacije projekta izgradnje postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda, kao i nalaženje prihvatljivog rješenja za lokaciju deponije za inertni otpad“, poručio je Bajraktari na javnoj debati.

 

U okviru programa posjete, Marović i Bajraktari su obišli Zavičajni muzej – Ulcinj, čije renoviranje se realizuje u okviru projekta HeritageREVIVED – Interreg Trilateralni program Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora. Renoviranje obuhvata, pored ostalog, objekat Etnografskog muzeja, galeriju Kule Balšića i biletarnicu, ukupne vrijednosti 87 hiljada eura.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...