Naslovnica Info Press info Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije

“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo da živimo dostojanstveno, da se osećamo sigurnim i imamo jednake prilike za napredak i razvoj”, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević  na manifestaciji “Evropski đir” koja je danas održana u Pljevljima.

Ministarka je kazala da je događaj u Pljevljima prilika da se prisjetimo vrijednosti koje nas povezuju, da slavimo našu zajedničku budućnost i osnažimo posvećenost evropskim ciljevima.

“Ponosna sam što će Dan Evrope u najljepšem svjetlu danas predstaviti djeca, koja će kroz pjesmu i ples prenijeti vrijednosti Evropske unije, kao što su jedinstvo, solidarnost i mir, vrijednosti koje Crna Gora, a posebno Pljevlja, odavno baštine”, poručila je Gorčević.

Ona je kazala da je su na juče održanom Samitu lidera regiona u Kotoru, na visokom nivou razgovarali o Planu rasta, novoj vrsti pomoći i podrške koju nam pruža Evropska unija.

“To napominjem jer želim da vas uvjerim da proces evropske integracije ne pripada samo – političarima, već svima vama, koji podjednako možete da doprinesete da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije”, istakla je Gorčević.

Predsjednik opštine Dario Vraneš je istakao da, kada kažemo riječ Evropa odmah pomislimo na slobodu, poštovanje osnovnih ljudskih prava ali se zamislimo i kakva je bila naša prošlost i kakva će biti naša budućnost. On je podsjetio na istorijski i kulturni razvoj Opštine, od srednjeg vijeka do danas i ukazao neke od najvažnijih dostignuća u izgradnji  evropskog duha Pljevalja.

“Šta mi hoćemo danas? Hoćemo slobodu, jednakost, pravdu, jednaka prava prema svima.To je jasan cilj koji je sebi postavila sadašnja lokalna uprava: jednaka prava za sve. Ne smatramo da su evropske vrijednosti samo evropski fondovi i evropski novac. Hoćemo duhovni, kulturni i ekonomski preporod jer jedno bez drugog ne ide. Vjerujemo da su to vrijednosti koje baštini Evropska unija i da ćemo se vrlo brzo naći u punom smislu u porodici evropskih naroda”, poručio je Vraneš.

Menadžerka opštine Pljevlja Ljiljana Đondović je kazala da prihvatanjem postulata Evropske unije gradimo put ka boljoj budućnosti. Kako je istaka, to je korak ka unapređenju kvaliteta života svih građana i stvaranju okruženja koje podstiče ekonomski rast, socijalnu inkluziju i pristup boljim uslugama.

“Pljevlja su multinacionalna sredina koja se ponosi bogatstvom svoje raznolikosti, različitim kulturnim identitetima i tradicijom što predstavlja temelj naše snage i kreativnosti. Različitost nas obogaćuje na mnogo načina – doprinosi našem umjetničkom izrazu, podstiče razumijevanje među ljudima i stvara otvoreno i inkluzivno društvo. Učimo kako da cijenimo i slavimo ono što nas razlikuje, jer je upravo u toj raznolikosti snaga koja nas povezuje”, poručila je Đondović.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Liselote Isakson je izrazila zadovoljstvo što se opština Pljevlja pridružila obilježavanju Dana Evrope organizovanjem lijepih aktivnosti koje se bave muzikom, kulturom i kulturnom baštinom Pljevalja i poručila da danas Pljevlja predstavljaju najbolje iz Evrope.

“Vidim da su djeca, studenti i umjetnici već spremni da kroz igru, muziku i umjetnost slave EU i naše zajedničke evropske vrijednosti. Ovo jasno pokazuje da dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora postane dio porodice EU u vrlo bliskoj budućnosti”, poručila je Isakson.

Ona je kazala da, kako Crna Gora ubrzava svoj put ka EU, opštine širom zemlje moraju postati još aktivnije i biti više uključene u proces evropskih integracija.

“To će omogućiti građanima da se upoznaju sa EU u svjetlu mnogih mogućnosti koje nudi proces evropskih integracija, čak i prije pristupanja, s ciljem poboljšanja kvaliteta života kroz različite modele podrške, projekte i programe”, kazala je Isakson.

Bogatim programom, na Trgu „13. jul“,  predstavljeno je  bogatstvo pljevaljske kulture i umjetnosti kroz učešće lokalnih kulturno – umjetničkih društava „Volođa“ i „Pljevlja“, Gradskog tamburaškog orkestra, plesnog kluba „Sonrisa“, kao i djece i omladine sa teškoćama u razvoju – korisnika usluga JU „Dnevni centar“ i NVU „Zračak nade“.

Proslavom u Pljevljima, završena je manifestacija Evropski đir”, koju su organizovale lokalne samouprave u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova Crne Gore, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u okviru programa EU4ME.

Naziv “Evropski đir” simbolizuje dinamiku i energiju sa kojom Crna Gora pristupa procesu evropskih integracija, te naglašava važnost pokreta, napretka i zajedništva. Pod tim simboličnim sloganom je kroz seriju raznovrsnih događaja u nekoliko crnogorskih opština – Bar, Nikšić, Mojkovac, Berane, Žabljak, Petnjica i Pljevlja tokom maja mjeseca  obilježen Dan Evrope, sve sa ciljem jačanja evropskog duha i identiteta i proslave evropske budućnosti Crne Gore.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Slovenija i Francuska ostaju snažan partner Crnoj Gori i u novoj fazi pregovaračkog procesa sa...

0
Tokom radne posjete Briselu, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović sastao se sa stalnim predstavnikom Misije Slovenije pri EU Iztokom Jarcom i sa...

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

0
Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru...

Marković za “Vijesti”: Pred otvaranjem smo svih vrata ka EU, do kraja pregovora bavićemo...

0
"Ovo (IBAR) je istorijski uspjeh cjelokupnog društva, jer Crna Gora prva u istoriji politike proširenja uspijeva da ‘preskoči’ ovu novu, veoma zahtjevnu i za...

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...