Naslovnica Crna Gora i EU Mladi i EU Festival Evropska noć istraživača nudi uvid u posljednja naučna i tehnološka dostignuća

Festival Evropska noć istraživača nudi uvid u posljednja naučna i tehnološka dostignuća

Festival Evropska noć istraživača, čiji glavni događaj će biti održan u petak u Podgorici, nudi uvid u posljednja naučna i tehnološka dostignuća, važna za budućnost i dobrobit društva, napredak i ekonomski rast, saopštili su organizatori manifestacije Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore.

Predstavnica Fondacije za promovisanje nauke PRONA, MSc Marija Vojinović, kazala je, na pres konferenciji, da će se glavni događaj Noći istraživača u Crnoj Gori, pod sloganom „Kreiraj budućnost“, realizovati u petak u Podgorici, u Umjetničkom paviljonu sa početkom od 18 sati.

Najavila je da će se promotivni događaji u okviru Evropske noći istraživača organizovati širom Crne Gore kako bi se, kako je navela, široj populaciji, a prije svega mladima približio raznoliki svijet nauke i pokazao njen uticaj na svakodnevni život i stimulisao interes za karijeru istraživača.

„Cilj festivala nauke je promocija naučnog obrazovanja za širu publiku, prevashodno mlade, nosioce budućeg tehnološkog i ukupnog razvoja Crne Gore. U realizaciji manifestacije učestvuju fakulteti, instituti, zavodi, mladi talenti, osnovne i srednje škole, nevladine organizacije, kompanije, agencije, nezavisni istraživači i inovatori, partneri iz regiona i naučne dijaspore“, kazala je Vojinović.

Istakla je da je festival prevashodno usmjeren na učenike osnovnih i srednjih škola, nastavnike, roditelje, studente, naučnike i opštu publiku.

„Istraživači će predstaviti svoj rad kroz eksperimente, demonstraciju prirodnih fenomena, predavanja, kvizove, panel diskusije i izložbe. Djeca, mladi i porodice kroz zabavu će otkriti svijet nauke i inovacija. Festival nudi uvid u posljednja naučna i tehnološka dostignuća, važna za budućnost i dobrobit društva, napredak i ekonomski rast“, rekla je Vojinović.

Ocijenila je da je Noć istraživača Kreiraj budućnost prilika da se ojača povjerenje u nauku koja je stvorila savremeni svijet, kao i da se naglasi da se pred globalnim izazovima Crna Gora treba prije svega okrenuti kreativnim, istraživačkim i inovacionim potencijalima u stvaranju evropske budućnosti.

Vojinović je kazala da su aktuelna epidemiološka sitacija i mjere u cilju suzbijanja epidemije i ove godine uslovili organizaciju Noći istraživača preko online platforme, pa se tako, kako je pojasnila, cijeli program može pratiti uživo u petak od 12 sati preko platforme www.nocistrazivaca.me .

Predstavnica Fondacije za promovisanje nauke PRONA, Jasna Zeković, kazala je da će festival u svojoj online verziji zaista odgovoriti na ovogodišnji slogan „Kreiraj budućnost“.

„U prvom dijelu programa, u petak sa početkom u 12 sati, svi naši online posjetioci će moći da prate eksperimentalne demontracije iz oblasti fizike, matematike, hemije, elektronike, medicine i biologije“, navela je Zeković.

Prema njenim riječima, sadržaji su prilagođeni široj publici, što znači, kako je pojasnila, da će gledaoci svih uzrasta imati priliku da upoznaju mnoštvo prirodnih fenomena i procesa na razumljiv način.

„Egzotična matematika, reprodukcija muzike pomoću Teslinog transformatora, aplikacije za proučavanje insekata i primjena elektronike u pčelarstvu, samo su neke od tema koje vas očekuju. Naši najmlađi učesnici iz naučno istraživačkog centra Nucleus demonstriraće veliki broj hemijskih eksperimenata i na taj način pokazati kako i jako mladi učenici mogu vršiti oglede u improvizovanim laboratorijama“, rekla je Zeković.

Ona je kazala da će predstavnici preduzeća predstaviti oblasti svojih istraživanja, napredne inovacije u svijetu nauke i tehnologije, a da će poseban dio festivala biti posvećen crnogorskim istraživačima koji se naukom bave u raznim zemljama Evrope i svijeta.

Zeković je najavila da će biti održane panel diskusije na teme „Izazovi digitalizacije“, „Covid i vakcinacija – da li je budućnost čovječanstva u našim rukama?“, a da će teme biti i Klimatske promjene i E- mobilnost.

Predstavnica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, mr Suzana Malidžan kazala je da će vrata izložbenog prostora Muzeja biti otvorena na dan manifestacije u petak od 9 do 24 časa.

„Osim stalne postavke pod nazivom „Kad priroda priča“ u okviru koje se mogu vidjeti neki od najinteresantnijih predstavnika crnogorske flore i faune, posjetioci će takođe moći vidjeti modele gljiva, zanimljive rude i minerale, kao i fosilne ostatke praistorijskih biljaka i životinja sa našeg podneblja. Tu je takođe i izložba modela nekih zanimljivih beskičmenjaka sa pratećim sadržajima“, rekla je Malidžan.

Ona je najavila da će u sklopu ovogodišnje manifestacije biti organizovana izložba „Večeras nastupaju…životinje uživo“, koja će biti otvorena u petak u 19 sati i trajaće 15 dana.

„Ono što će Muzej po prvi put ponuditi to je izložba živih životinja. Posjetioci će moći da prate neke egzotične vrste gmizavaca, ali i zmije otrovnice iz Crne Gore. Takođe će moći da posmatraju ponašanje nekih vrsta beskičmenjaka, koji će biti prikazani u terarijumima u kojima će se imitiorati jihovo prirodno okruženje. Želja nam je bila da posjetioci izbliza vide neke od životnija, koje bi u prirodi većina radije izbjegla“, istakla je Malidžan.

Muzej je, kako je istakla, pripremio četiri radionice koje će u petak biti moguće pratiti putem sajta www.nocistrazivaca.me, a čije teme su „Mobilne aplikacije i insekti – prednosti i nedostaci u primjeni“, „Zmije u Crnoj Gori – kako razlikovati otrovnice“, „Velika plaža i Ada Bojana – faktori ugrožavanja biljnih staništa plaže i njenog zaleđa“ i „Novi život“.

Evropska noć istraživača se istovremeno dešava u 30 evropskih zemalja, uz podršku Evropske komisije, kroz program H2020.

FOTO I VIDEO: PR CENTAR

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...