Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Formirana koalicija NVO za praćenje pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 27

Formirana koalicija NVO za praćenje pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 27

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) za praćenje pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 27 – životna sredina formirana je danas, a na osnivačkoj konferenciji saopšteno je da će to poglavlje Crnu Goru koštati oko milijardu i po eura.

Inicijatori Koalicije 27 su Grin Houm /Green Home/, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Društvo mladih ekologa i Sjeverna zemlja, a u njoj su i Ekspedito /Expedito/, Da zaživi selo, Program za životnu sredinu, Zeleni Crne Gore, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora /MANS/, Regionalna Razvojna Agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, Centar za razvoj Durmitora, Ekološko društvo Breznica, Mediteranski centar za ekološki monitoring /MedCEM/, MogUL i Naša Akcija.

Koordinator programa za životnu sredinu u Grin Houmu, Jelena Marojević – Galić, kazala je da je koalicija zamišljena kao otvorena platforma za zajedničko djelovanje organizacija civilnog društva u procesu evropskih inetgracija u oblasti zaštie životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori.

Ona je rekla da će osnovni zadatak koalicije biti analiziranje i aktivno praćenje pregovaračkih aktivnosti u okviru pregovaračkog poglavlja 27, i priprema izvještaja komentara, sugestija za relevantne dokumente u procesu pregovora.

Osnivački sastanak Koalicije NVO za praćenje pregovora o poglavlju 27 2

Cilj i motiv za takvo djelovanje nevladinih organizacija je, kako je navela, želja za unapređenjem učešća civilnog društva u praćenju, zastupanju i promovisanju evropskih tekovina u oblasti životne sredine.

„Iako je civilni sektor prisutan u procesu pridruživanja EU članstvom u radnim grupama za pojedina pregovaračka poglavlja smatramo da to nije dovoljno i da postoji potreba i prostor za značajnijem i aktivnijem uključivanju što vrećeg broja organizacija civilnog društva u ovaj proces“, rekla je Marojević – Galić.

Prema njenim riječima, aktivno učešće civilnog sektora, kroz monitoring, doprinosi kvalitetu pregovaračkog procesa, njegovoj transparentnosti i uspješnosti.

„Našu inicijativu treba shvatiti kao ispruženu ruku civilnog sektora koja će doprinijeti unapređenju pregovaračkog procesa i pomoći da se greške izbjegnu kako bi put pridruživanja evropskoj porodici bio kraći“, poručila je Marojević – Galić.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović, kazala je da je zbog specifičnosti poglavlja 27, veoma bitna zajednička aktivnost državnih institucija i nevladinog sektora.

„Ova inicijativa je nešto što je odavno bilo potrebno Crnoj Gori“, rekla je Vojinović.

Ona je navela da se na Nacionalnoj strategiji aproksimacije radilo skoro dvije godine, dodajući da je angažovanjem eksperata iz te oblasti, uz pomoć Delegacije EU u Crnoj Gori, proces kompletiran.

Vojinović je ukazala da se strategija sastoji iz Akcionog plana, koji precizira da Crna Gora do 2020. godine mora da preduzme 190 novih mjera u oblasti harmonizacije zakonodavstva sa evropskom pravnom tekovinom i dodatnih 105 mjera i aktivnosti koje treba da budu sprovedene.

„Naša očekivanja su da 13. aprila zaključimo javnu raspravu i izvršimo prilagođavanje teksta Nacionalne strategije aproksimacije sa pristiglim komentarima, sugestijama i mišljenjima svih zainteresovanih subjekata“, navela je Vojinović.

Ona je dodala da bi crnogorska Valda strategiju mogala usvojiti u junu ove godine,a time bi strategi2ja postala obavezujući dokument koji će predstavljati osnovu za dalje djelovanje.

Vojinović je rekla da bi, prema finansijskoj procjeni i analizi, poglavlje 27 Crnu Goru koštalo oko milijardu i po eura što, kako je navela, predstavlja jednu trećinu bruto domaćeg proizvoda.

„Oko 800 miliona eura ide za oblast kvaliteta voda, 370 miliona na oblast upravljanja otpadom, 130 miliona na oblast kvaliteta vazduha, od 33 do 35 miliona u oblasti zaštite prirode i za oblast klimatskih promjena oko 43 miliona“, precizirala je Vojinović.

Andre Lis iz Delegacije EU u Crnoj Gori, uključenost civilnog društva ocijenio je kao veoma bitno.

„Jačanje interesa građana i zaštita kulturnog nasleđa je veoma bitno za Crnu Goru“, rekao je Lis.

On je kazao da će EU nastaviti da podržava sve inicijative koje će biti preduzete, dodajući da će se zalagati za veću uključenost civilnog društva.

„Kvalitet demokratije može se mjeriti samo ako su svi građani uključeni i postoji dobra saradnja državnih i nedržavnih institucija“, dodao je Lis.

Sanja Radović, iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intergracija (MVPEI), kazala je da taj resor podržava formiranje koalicije za praćenje pregovora u okviru poglavlja 27.

Ona je istakla da je 27. poglavlje najizazovnije i najteže zbog obimnost pravne tekovine i finansijske zahtjevnosti.

Radović smatra da bi neka, od deset podoblasti poglavlja 27, mogla funcionisati kao poseba poglavlja.

„Crna Gora je do sada donijela veliki broj strateških dokumenata ali Evropska komisija (EK) je ocijenila da nam nedostaje sveobuhvatna strategija i akcioni plan za usklašivanje sa pravnom tekovinom za 27. poglavlje“, rekla je Radović.

Ona je ukazala da je projekat izrade strategije je počeo u septembru prošle godine, a nakon 13. aprila dokument će biti poslat EK.

„Nadamo se da će EK biti zadovoljna kvalitetom dokumenta i da ćemo nakon toga otvoriti ovo pregovaračko poglavlje“, poručila je Radović.

Izvor: MINA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...