Naslovnica Info Press info Francuska spremna da pomogne Crnoj Gori da ubrza reforme i što prije...

Francuska spremna da pomogne Crnoj Gori da ubrza reforme i što prije pristupi EU

„Francuska je, kao predsjedavajuća zemlja Savjetom EU izrazila svoju spremnost da pomogne Crnoj Gori da ubrza reforme i da se što prije pridruži EU. Na tom putu smo dobili konkretne predloge u oblasti ekonomske saradnje i ekspertize na koju možemo računati kao država koja je odlučna da sprovede reforme“, saopštila je potpredsjednica Vlade i minstarka evropskih poslova Jovana Marović koja je u Parizu imala niz sastanaka sa predstavnicima francuske Vlade, Predsjedništva i Senata.

Kako je kazala, posjeta Francuskoj je bila veoma uspješna, nakon učešća na konferenciji u Senatu, imala je i više konstruktivnih sastanaka.

„Izložili smo svoj cilj i prioritete 43. Vlade, a tiču se ubrzanja procesa evropske integracije, neophodnih reformi na jačanju vladavine prava i ostalih reformi koje se odnose na pravosuđe, a trebalo bi da obezbijede rezultate na kojima EU insistira“, rekla je Marović.

Prema njenim riječima, sastanaci u Parizu će se odraziti i na konferenciju koju Francuska, u okviru svog predsjedavanja planira krajem juna. „Mi smo dostavili predloge za konferenciju i nadamo se da će ona biti uspješna, te da će biti poslata snažna poruka o procesu proširenja i Zapadnog Balkana, ali i konkretno Crne Gore kao lidera u procesu evropske integracije“, zaključila je Marović.

Marović se sastala sa predsjednikom Komisije  za vanjske poslove i odbranu Senata Francuske Kristijanom Kambonom sa kojim je razgovarala o načinima zajedničkog angažovanja kako bi Crnoj Gori pomogli na njenom putu pridruživanja EU.

„Zapadni Balkan je integralni dio Evrope i nadam se, uskoro, sastavni dio Evropske unije. Ova užasna ukrajinska kriza pokazala je potrebu da pomognemo zapadnobalkanskim državama i Crnoj Gori da se što prije pridruže EU. Cilj nam je da se u okviru EU okupe države koje dijele iste vrijednosti kako bi se svi izazovi lakše i temeljnije rješavali“, poručio je Cambon i dodao da je na sastaku razgovarano i o načinima unaprjeđenja parlamentarne saradnje i intenziviranju dijaloga u tom segmentu.

On je prihvatio poziv potpredsjednice Vlade Marović da posjeti Crnu Goru i sa ključnim donosiocima odluka razgovara o daljim obavezama na evropskom putu.

Marović se sastala i sa diplomatskom savjetnicom predsjednika Republike Francuske Emanuela Makrona, Izabel Dumon koja je pozdravila formiranje nove Vlade, kao i činjenicu da je bazirana na evropskim prioritetima.

„Imajući u vidu važnost koju predsjednik Makron poklanja regionu Zapadnog Balkana, Francuska namjerava da pruži neophodnu podršku Crnoj Gori u cilju intenziviranja pregovaračkog procesa sa EU“, kazala je Dumon. Ona je pozdravila stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te izrazila ocekivanje da će naša zemlja nastaviti s dosljednim usklađivanjem i u narednom periodu.

Istakla je namjeru da, kroz efikasniju primjenu nove metodologije i snažniji politički pristup, Francuska doprinese kvalitetu evropske integracije i reformskih procesa na Zapadnom Balkanu.

Marović je informisala sagovornicu o posljednjim aktivnostima tužilaštva koje potvrđuju prisutnost političke volje i spremnost Crne Gore da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou.

Istakla je da je priključivanje sankcijama Evropske unije i jasna osuda agresije u Ukrajini, ne samo politička opredijeljenost Crne Gore već i civilizacijska obaveza kojoj će ova Vlada ostati dosljedna.

U toku posjete Parizu, Marović  je imala i sastanak sa predstavnicima Ministarstva evropskih i vanjskih poslova Francuske – generalnim direktorom za Kontinentalnu Evropu Frederikom Mondolonijem i zamjenikom generalnog direktora za EU poslove Sirilom Pikimalom.

Mandoloni je naglasio da je napredak u oblasti vladavine prava ključan u cilju daljeg napredovanja na evropskom putu. Kako je objasnio, pored donošenja zakona u skladu s pravnom tekovinom EU, neophodno je osigurati i njihovu adekvatnu implementaciju.

Istakao je da je predsjednik Makron izuzetno zainteresovan za Zapadni Balkan i njegov dalji napredak u pravcu pristupanja EU, što je potrebno iskoristi sprovođenjem konkretnih reformi koje bi ubrzale proces evropske integracije.

Marovic je izrazila uvjerenje da će nova Vlada djelima potvrditi svoj evropski karakter ispunjavajući svoje ključne prioritete, među kojima su, u prvom redu, jačanje vladavine prava, reforma javne uprave i jačanje ekonomskog standarda.

 „Postoji spremnost političkih aktera da, uvažavanjem kulture političkog dijaloga, dodju do važnih odluka u Skupštini koje podrazumijevaju dvotrećinsku ili tropetinsku podršku, čime ćemo znacajno ubrzati nas evropski put“, poručila je Marović.

Naglasila je da će Crna Gora nastaviti sa svojom potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i pružanjem humanitarne, finansijske i vojne podrske Ukrajini.

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...