Naslovnica Info Intervjui Gorčević: Dinamika zatvaranja poglavlja zavisi samo od nas

Gorčević: Dinamika zatvaranja poglavlja zavisi samo od nas

Crna Gora je na evropskom putu izgubila dosta vremena, a sebi je sada zadala ambicioznije rokove i ciljeve, koji idu po planu, saopštila je ministarka evropskih poslova Majda Gorčević. U emisiji “Naglas” na Televiziji Crne Gore (TVCG) saopštila je da dinamika zatvaranja poglavlja zavisi samo od naše države. Glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović kazao je da ne vidi nijednu racionalnu prepreku na evropskom putu, dok je bivši ambasador i šef diplomatije Miodrag Lekić rekao da je potreban ozbiljniji zalet.

Ministarka evropskih poslova Majda Gorčević saopštila je da je tema evropskih integracija prioritet 44. vlade.

“Više nego optimistične poruke dobijamo ne samo od Olivera Vaheljija, već od svih evropskih zvaničnika. To je ono što je bilo potrebno Crnoj Gori. U prethodnoj periodu nijesmo kao država isporučivali rezultate, više je to bilo deklarativno”, kazala je u emsiji “Naglas”.

Posjetu komesara Varheljija ministarka je ocijenila kao podršku.

Imenovanja u pravosuđu, smatra ministarka,  prvi je korak kojim se pokazao konsenzus između Parlamenta i Vlade, ali i spremnost za reforme na EU putu.

Gorčević

“Imamo 33 pregovaračke grupe, jedna kompletirana pregovaračka struktura, koja može i hoće da se suoči sa izazovima. Međuvladina konferencija pokazatelj je da smo na pravom putu. Tek smo zagrebali i krenuli da odblokiramo proces, a očekuje nas predan rad”, istakala je ona.

Glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović rekao je da postoji preklapanje i poklapanje političke volje.

“Postoje signali da sa crnogorske strane postoji konsenzus i da dinamika između Vlade i Skupštine funkcioniše na zadovoljavajućem nivou, i to je signal EU da vrata treba otvoriti za Crnu Goru”, rekao je Zenović u emisiji TVCG.

Šanse su, dodao je, realne.

“Na svim mogućim nivoima vidimo signal da politika proširenja mora biti živa, ali i meritorna. Crna Gora jeste lider i njena politička volja da se usaglasi sa spoljnobezbjednosnom polititikom EU i da sporvede nužne reforme. Rok 2023. godine može da bude i daleko za Crnu Goru, budući da postoji određena izvjesnost i mogućnost da Crna Gora ispuni svoje obaveze i ranije, to je ujedno i nešto što je ova vlada zacrtala kao svoj cilj”, istakao je glavni pregovarač.

Gorčević: Rokove smo sami postavili

Ministarka evropskih poslova je istakla da je Vlada napravila dinamički plan za dobijanje IBAR-a, kako bi se počelo za satvaranjem poglavlja.

“To podrazumijeva 31 privremeno mjerilo, radi se na tome kako bi se završilo u narednih par mjeseci, a narednu međuvladinu konferenciju organizovali već sredinom ili krajem juna”, rekla je Gorčevićeva.

Ta mjerila, kako je rekla, podrzumijevaju i set zakona, koji se tiču pravosuđa, strategija, rasvjetljavanje slučajeva koji se tiču medija i napada na novinare…

“Važno je pokazati političku spremnost da se bavimo svim tim reformama. Rokove smo sami sebi dali, rokove nije tražila Evropska komisija od nas, ne možemo više da čekamo, izgubili smo dosta vremena i prethodnu godinu nijesmo imali rezultate”, dodala je ministarka.

Dinamika zatvaranja poglavlja, istakla je, zavisi samo od Crne Gore.

“Mi diktiramo tempo i svjesni smo geopolitičkog momenta, ali i konsenzusa unutar Crne Gore. Možda smo sebi zadali ambicioznije rokove i ciljeve, ali za sada sve ide po planu”, naglasila je Gorčevićeva.

Zenović: Ponovo uspostavljen dijalog

Zenović je rekao da danas imamo 31 neispunjeno privremeno mjerilo, te da se neka od njih tiču legislative, odnosno samog odnosa Vlade i Skupštine.

Zenović Zenović (Foto: RTCG)

“Neka od tih mjerila se odnose na bilans rezultate, na rad sudova, tu se traže određeni početni bilansi rezulata… Vrijeme jeste problem, ali Komisija razumije situaciju, i otvorila je svoja vrata za stalnu dinamičnu komunikaciju. Došlo je do intenzivne komunikacije i pomaci su napravljeni”, ocijenio je Zenović.

Lekić: Bolna tačka nam je pravosudni sistem

Lekić je dodao da, osim političke volje, u prethodnom periodu nije bilo ni kompetentnosti.

“Ne znam da li smo spremni, navijam da jesmo, ali neke stvari ne ulivaju povjerenje. Traže se ishodi afera reforme u javnoj upravi, zatim naše ekonomsko reprodukovanje. Bolna tačka nam je pravosudni sistem, koji je ostao nekadašnji, koji opstruira, neke stvari tamo ne djeluju ubjedljivo”, rekao je bivši ambasador.

Komentarišući dešavanja oko smjene direktora Uprave policije, Lekić je pitao zašto se do sada čekalo.

“Stano se reprodukuje ta bezbjednost. Taj sektor ostaje i dalje vrlo neozbiljan, specijalni tužilac ostaje izolovano ostrvo, koji ne može sve da napravi ako čitav sistem nije reformisan”, kazao je on.

Iz emisije

Gorčević je kazala da se šalje poruka da su kao Vlada i Skupština kredibilan partner.

“Radimo na formiranju institucija koje će voditi profesionalci. Jake insitucije ćemo graditi depolitizacijom. Da pokušamo kroz interni konkurs. Nijedna reforma ne može preko noći i pored svih optimističnih poruka, dosta smo realistični i svjesni smo da predani rad može na dovesti do dobijanja IBAR-a. Svjesno biramo korake, i upravo je zbog toga interni konkurs za izbor v.d. direktora Upave policije”, rekla je ministarka.

Na pitanje Lekića zbog čega je za smjenu Brđanina trebalo dva mjeseca, Gorčević je, između ostalog, rekla:

“Bavili smo se mnogim temama, jesmo li mogli brže i transparentnije, vjerovatno jesmo. Smjenu podržava svaki član vlade, tražio se samo modalitet… Mislim da su dobri koraci koje preduzimamo.”

Zenović je istakao da pregovaračka struktura broji oko 800 ljudi.

“To je jedan veliki mehanizam. idemo poglavlje po poglavlje, mjerilo po mjerilo, indikator po indikator. Naravno, ne bi bilo pregovaranja da nije dogovora i dijaloga, a veliki broj pravila mora biti impelemntiran kako jeste. Pregovaračka struktura je radila onoliko koliko je mogla proteklu godinu, a zaključak je da mora postojati politička volja.”

Glavni pregovarač je dodao Crna Gora kao nacionalni interes vidi Evropsku uniju.

“Ne vidim nijednu racionalnu prepreku da može ovom procesu da stane na put. Ovo je naš jedini mogući i optimalni put”, istakao je u emisiji “Naglas”.

Lekić je rekao da saradnja Parlamenta i Vlade apsolutno treba da postoji kao normalna.

“Znaju se pravila demokratije. Možemo mi našu pjesmu da saopštavamo, ali čujmo i pjesmu iz Brisela o korupciji i rezultatima… Ne želim projekciju strogosti, ali ne želim ni da se oduševljavam hvalisanjem, ne stil politike, već je to uzelo maha, ne samo da je neukusno, već i kontraproduktivno”, kazao je.

Zenović je odgovorio da misli da ne postoji nijedna prepreka da pravosudni sistem u Crnoj Gori djeluje.

IZVOR: RTCG

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...