Naslovnica Info Press info Gorčević na sjednici Odbora za evropske integracije: Sve ide planiranim rokom, očekujemo...

Gorčević na sjednici Odbora za evropske integracije: Sve ide planiranim rokom, očekujemo dobijanje IBAR-a na ljeto

„Prema dinamičkom planu za dobijanje IBARa i dogovorenih rokova s EK, sve ide planiranim tokom i očekujemo dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila na ljeto. Obaveza Ministarstva evropskih poslova je da do kraja aprila obavijesti EK šta je ispunjeno, pošalje izvještaj o spremnosti privremenih mjerila i operativnih zaključaka i da obrazloženje zašto neka mjerila neće biti ispunjena u potpunosti, sa jasnim planom kada i kako ćemo se odnositi prema njima u narednom periodu“, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sjednici Odbora za evropske integracije.

Ministarka je kazala da je pitanje IBAR-a i pitanje evropskih integracija postavljeno jako visoko i kao jedan od glavnih prioriteta ne samo Vlade nego i Parlamenta, istakavši da je izuzetno važno da imamo konsenzus kada su evropske integracije u pitanju.

 „Nije samo Vlada koja nosi ovaj proces nego i Parlament. Zahvalna sam opoziciji koja je pokazala konstruktivan odnos prema ovim pitanjima u prethodnom periodu“, poručila je ministarka Gorčević.

Ona je kazala da je Vlada, kroz Dinamički plan postavila jasne korake šta se očekuje od Crne Gore kada je riječ o dobijanju IBARa, te da je tokom prethodnog perioda održan veliki broj tematskih sastanaka sa Evropskom komisijom i domaćim institucijama, kao i 13. sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

„Prethodni period je obilježio ozbiljan rad ministara pravde, unutrašnjih poslova i kultre i medija. Većina operativnih zaključaka sa tematskih sastanaka je ispunjena. Pripremljeni su sistemski zakoni iz oblasti pravosuđa i paket medijskih zakona. U komunikaciji smo sa EK i želim da pohvalim njihove brze reakcije. Sve zakone smo radili u konsultaciji sa ekspertima“ kazala je Gorčević.

Ministarka je podsjetila da su Evropskoj komisiji, a potom i Venecijanskoj komisiji, na mišljenje je poslati set sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa i to: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju korupcije. Kako je pojasnila, Evropskoj komisiji su, takođe, poslati na mišljenje i nacrt nove Strategije reforme pravosuđa za period 2024-2027, kao i nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku. Takođe, EK je upućen na mišljenje i paket medijskih zakona koje je pripremilo Ministarstvo kulture i medija odnosno Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, Zakon o medijima i Zakon o javnom medijskom servisu Crne Gore.

 „Dodatno, Crna Gora je formirala Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, čiji je predsjednik potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, i čiji je primarni zadatak izrada Strategije za borbu protiv korupcije“, kazala je Gorčević.

Govoreći o predstojećim rokovima, ministarka je kazala da je rok za dostavljanje prvog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, na mišljenje EK, 8. april.  Istakla je da je 15. april rok za pripremu Nacrta strategije Akcionog plana za borbu protiv korupcije, a da do 20. aprila treba da se šalje Nacrt mehanizama za praćenje implementacije pomenute strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Ministarka je pojasnila da, kada je riječ o preostalim koracima, postoji nekoliko privremenih mjerila koja se oslanjaju na rad Skupštine, odnosno matičnih odbora, a koji se odnose na donošenje plana izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja što je u nadležnosti Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu;  imenovanja članova/ica Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije što je u nadležnosti Odbora za antikorupciju.

Takođe, ukazala je na dva mjerila čije ispunjenje nije u nadležnosti Vlade, a koja se odnose na izmjenu člana Ustava da ministar pravde ne treba da bude član Sudskog savjeta i izbor predsjednika Vrhovnog suda. Istakla je da će Ministarstvo 8. aprila obavijestiti EK o zaključcima iz ovih privremenih mjerila sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi u narednom periodu.

„Što se tiče Vlade, ne postoji zabrinutost u dijelu ispunjavanja obaveza kada je dobijanje IBAR-a u pitanju. Postoji politička volja, vidim da postoji i konstruktivan odnos u parlamentu. Sigurna sam da nakom dobijanja pozitivnih mišljenja od EK da će i ovi zakoni koji su u fazi nacrta imati prioritet prilikom glasanja u parlamentu”, dodala je Gorčević“, zaključila je Gorčević.

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...