Naslovnica Info Press info Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom GradišnikRaúlom Bartoloméom Molinom.

Ministarka Gorčević je upoznala ambasadore sa aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu i istakla snažno opredjeljenje Vlade da ubrza sprovođenje reformi u svim oblastima, s fokusom na vladavinu prava.

„Ova Vlada ima šansu da ozbiljnim radom i rezultatima opravda očekivanja Evropske komisije, i prije svega građana Crne Gore. Odlučni smo da tu šansu iskoristimo i našim građanima osiguramo dugoočekivano članstvo u EU”, kazala je ministarka.

Ona je kazala da je pred ovom Vladom mnogo posla kako bi se uspješno dovršio  pregovarački proces i sprovele sve reforme i iznijela uvjerenje da su planovi Vlade ambiciozni, ali realni.

Ministarka je zahvalila Vladama Slovenije i Španije na snažnoj političkoj podršci evropskoj integraciji Crne Gore i Zapadnog Balkana, te ukazala da je ekspertska podrška crnogorskim institucijama u okviru brojnih pregovaračkih poglavlja posebno dragocjena.

Ambasadorka Slovenije Bernarda Gradišnik je kazala da Crna Gora može i dalje da računa na bezrezervnu podršku Slovenije u pregovaračkom procesu s EU.

„Radujemo se svakom vašem iskoraku i nastavićemo da vas podržavamo, kako biste ispunili sve uslove i postali sljedeća članica EU”, kazala je Gradišnik.

Ambasador Španije Raúl Bartolomé Molina je kazao da je Crna Gora dio Evrope i da je evropska integracija država Zapadnog Balkana podjednako interes regiona i EU, te izrazio očekivanja da će nova Vlada pokazati punu posvećenost sprovođenju reformi na putu ka EU.

„Crna Gora i Španija njeguju dobre bilateralne odnose, a nastojaćemo da naše partnerstvo dodatno osnažimo kroz saradnju u okviru NATO i EU. Španija je uvijek bila na strani politike proširenja i u tom kontekstu ćemo nastaviti da podržavamo vaše dalje napredovanje ka punopravnom članstvu u EU”, poručio je Molina.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa potrebnom ekspertskom podrškom i konkretnim modalitetima saradnje.

MINISTARSTVO EVROPSKIH

POSLOVA

Saopštenja

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...

Zenović: Realna očekivanja da Crna Gora 2028. bude članica EU

0
Crna Gora sada ima povoljnu političku i geostratešku dinamiku da bude prva naredna članica Evropske unije i to treba treba iskoristiti, istakao je glavni...