Naslovnica Info Press info Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom GradišnikRaúlom Bartoloméom Molinom.

Ministarka Gorčević je upoznala ambasadore sa aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu i istakla snažno opredjeljenje Vlade da ubrza sprovođenje reformi u svim oblastima, s fokusom na vladavinu prava.

„Ova Vlada ima šansu da ozbiljnim radom i rezultatima opravda očekivanja Evropske komisije, i prije svega građana Crne Gore. Odlučni smo da tu šansu iskoristimo i našim građanima osiguramo dugoočekivano članstvo u EU”, kazala je ministarka.

Ona je kazala da je pred ovom Vladom mnogo posla kako bi se uspješno dovršio  pregovarački proces i sprovele sve reforme i iznijela uvjerenje da su planovi Vlade ambiciozni, ali realni.

Ministarka je zahvalila Vladama Slovenije i Španije na snažnoj političkoj podršci evropskoj integraciji Crne Gore i Zapadnog Balkana, te ukazala da je ekspertska podrška crnogorskim institucijama u okviru brojnih pregovaračkih poglavlja posebno dragocjena.

Ambasadorka Slovenije Bernarda Gradišnik je kazala da Crna Gora može i dalje da računa na bezrezervnu podršku Slovenije u pregovaračkom procesu s EU.

„Radujemo se svakom vašem iskoraku i nastavićemo da vas podržavamo, kako biste ispunili sve uslove i postali sljedeća članica EU”, kazala je Gradišnik.

Ambasador Španije Raúl Bartolomé Molina je kazao da je Crna Gora dio Evrope i da je evropska integracija država Zapadnog Balkana podjednako interes regiona i EU, te izrazio očekivanja da će nova Vlada pokazati punu posvećenost sprovođenju reformi na putu ka EU.

„Crna Gora i Španija njeguju dobre bilateralne odnose, a nastojaćemo da naše partnerstvo dodatno osnažimo kroz saradnju u okviru NATO i EU. Španija je uvijek bila na strani politike proširenja i u tom kontekstu ćemo nastaviti da podržavamo vaše dalje napredovanje ka punopravnom članstvu u EU”, poručio je Molina.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa potrebnom ekspertskom podrškom i konkretnim modalitetima saradnje.

MINISTARSTVO EVROPSKIH

POSLOVA

Saopštenja

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...

Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta

0
Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović govorio je poslova o važnoj ulozi Ministarstva vanjskih poslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23...

Peti poziv za projekte u okviru programa Interreg Euro-MED

0
Program transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED objavio je Peti poziv za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata. Ovim pozivom obuhvaćene su dvije teme: smanjenje i upravljanje otpadom,...