Naslovnica Info Press info Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i predsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimirom Bilčikom.

Ministarka Gorčević je upoznala sagovornike sa planovima Vlade usmjerenim na ispunjavanje preporuka iz Izvještaja Evropske komisije, sa fokusom na reforme u oblasti vladavine prava.

 „Ova Vlada je odlučna da ubrza pregovarački proces s EU. Odgovorno pristupamo realizaciji svih obaveza, s fokusom na preostale zadatke i izazove iz poglavlja 23 i 24. Vjerujem da će svi politički akteri u Crnoj Gori na djelu pokazati posvećenost dijalogu i vladavini prava, što će osigurati kredibilne rezultate i brže napredovanje prema članstvu“, poručila je Gorčević.

Ministarka je zahvalila na dosadašnjoj i ukazala na važnost nastavka podrške EU u sprovođenju sveobuhvatnih reformi.

„Za Crnu Goru je jako važno što, u trenutku kada intenziviramo sprovođenje reformi, možemo računati na dodatnu podršku EK, kroz instrument Plana rasta. Ta sredstva će osigurati da efikasnije i kvalitetnije sprovodimo reforme i izgradimo naše društvo u skladu sa najboljim evropskim standardima“, kazala je Gorčević.

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak je kazao da je važno da Crna Gora iskoristi aktuelni momenat i ostvari mjerljive rezulate, na temelju kojih će ubrzati svoj put prema EU.

„Vjerujem da Crna Gora, sa novom proevropskom Vladom, može da napravi ključni iskorak na svom evropskom putu. Vi ste godinama unazad bili lider u procesu evropske integracije. Očekujem da ubrzate tempo i budete sljedeća članica EU, jer to vaši građani žele i zaslužuju“, poručio je Lajčak.

Poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik je pozdravio formiranje Skupštine i Vlade, kao i imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda.

On je kazao da su funkcionalan rad i saradnja svih institucija preduslov kredibilnih reformi na putu ka EU.

„Raduje me formiranje demokratskih institucija nakon parlamentarnih izbora i očekujem da se sada fokusirate na sprovođenje ključnih reformi i nastavite da budete pozitivan primjer u politici proširenja i država koja će se sljedeća pridružiti EU. Na tom putu, računajte na našu snažnu podršku“, poručio je Bilčik.

Foto i video: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72177720312996563

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...