Naslovnica Info Press info Gorčević sa Hartmanom: Uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-ja u dostizanju ciljeva...

Gorčević sa Hartmanom: Uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-ja u dostizanju ciljeva EU i Agende 20230

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević razgovarala je danas sa zamjenikom direktorke Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Nikom Hartmanom.

Gorčević i Hartman su razmijenili mišljenje o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU, kao i predstojećim ključnim obavezama na tom putu. Saglasili su se o značaju nastavka uspješnje saradnje Vlade Crne Gore i UNDP-ja na polju sprovođenja obaveza iz pregovaračkog procesa i Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Ministarka Gorčević je zahvalila na dosadašnjoj izuzetnoj podršci UNDP-ja istakavši da je ta organizacija, u praksi, potvrdila da ostaje pouzdan i važan partner Vladi Crne Gore u sprovođenju sveobuhvatnih reformi na putu prema EU.

„UNDP je, kroz značajnu ekspertsku podršku i veliki broj projekata koji su tokom protekle dvije decenije realizovani u različitim oblastima, dao snažan doprinos, kako procesu evropske integracije, tako i dostizanju Ciljeva održivog razvoja UN-a“, kazala je ministarka Gorčević.

Ona je kazala da su ciljevi kojima Vlada teži na putu ka punopravnom članstvu komplemenarni onima iz Agende 2030, a to su održivi razvoj i bolji kvalitet života svih građana i građanki. Gorčević  je prenijela zadovoljstvo što će UNDP nastaviti da, zajedno sa crnogorskom Vladom, radi na dostizanju evropskih i međunarodnih vrijednosti i standarda.

Zamjenik direktorke Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Nik Hartman istakao je sinergiju procesa pristupanja Crne Gore EU sa ciljevima Agende 2030 i Planom rasta Zapadnog Balkana.

“Prioritizovanjem reformi u oblasti vladavine prava, pravde i osnovnih ljudskih prava, Crna Gora ne samo da napreduje prema EU standardima, već i doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, jačajući institucionalne kapacitete i inkluzivno upravljanje. Podrška UNDP-a procesu pristupanja EU takođe podstiče zelene i digitalne transformacije u upravljanju, kao i ekonomiji zemlje. Kroz zakonodavne reforme i promovisanje rodne ravnopravnosti, UNDP jača svoju posvećenost inkluziji i podstiče napredak Crne Gore prema otpornom i održivom razvoju”, poručio je Hartman.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...