Naslovnica Info Press info Gorčević sa Hartmanom: Uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-ja u dostizanju ciljeva...

Gorčević sa Hartmanom: Uspješna saradnja Crne Gore i UNDP-ja u dostizanju ciljeva EU i Agende 20230

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević razgovarala je danas sa zamjenikom direktorke Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Nikom Hartmanom.

Gorčević i Hartman su razmijenili mišljenje o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU, kao i predstojećim ključnim obavezama na tom putu. Saglasili su se o značaju nastavka uspješnje saradnje Vlade Crne Gore i UNDP-ja na polju sprovođenja obaveza iz pregovaračkog procesa i Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Ministarka Gorčević je zahvalila na dosadašnjoj izuzetnoj podršci UNDP-ja istakavši da je ta organizacija, u praksi, potvrdila da ostaje pouzdan i važan partner Vladi Crne Gore u sprovođenju sveobuhvatnih reformi na putu prema EU.

„UNDP je, kroz značajnu ekspertsku podršku i veliki broj projekata koji su tokom protekle dvije decenije realizovani u različitim oblastima, dao snažan doprinos, kako procesu evropske integracije, tako i dostizanju Ciljeva održivog razvoja UN-a“, kazala je ministarka Gorčević.

Ona je kazala da su ciljevi kojima Vlada teži na putu ka punopravnom članstvu komplemenarni onima iz Agende 2030, a to su održivi razvoj i bolji kvalitet života svih građana i građanki. Gorčević  je prenijela zadovoljstvo što će UNDP nastaviti da, zajedno sa crnogorskom Vladom, radi na dostizanju evropskih i međunarodnih vrijednosti i standarda.

Zamjenik direktorke Regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Nik Hartman istakao je sinergiju procesa pristupanja Crne Gore EU sa ciljevima Agende 2030 i Planom rasta Zapadnog Balkana.

“Prioritizovanjem reformi u oblasti vladavine prava, pravde i osnovnih ljudskih prava, Crna Gora ne samo da napreduje prema EU standardima, već i doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, jačajući institucionalne kapacitete i inkluzivno upravljanje. Podrška UNDP-a procesu pristupanja EU takođe podstiče zelene i digitalne transformacije u upravljanju, kao i ekonomiji zemlje. Kroz zakonodavne reforme i promovisanje rodne ravnopravnosti, UNDP jača svoju posvećenost inkluziji i podstiče napredak Crne Gore prema otpornom i održivom razvoju”, poručio je Hartman.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...