Naslovnica Info Press info Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude sljedeća članica EU

„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je “Veliki prasak” proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i 10 novih članica. Danas sam došla ovdje da kažem svojim kolegama iz EU da Crna Gora danas ima istu hrabrost i viziju. Jedna dodatna lekcija koju smo svi naučili u međuvremenu je da trajni mir i prosperitet mogu biti postignuti samo uz zaštitu naših dinamičnih demokratija i garantovanjem vladavine prava“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je danas učestvovala na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova (GAC) u Briselu.

Ministarka je istakla da Crnogorci marljivo rade da dokažu da, sa našim pristupom, EU može imati ‘net zero’ proširenje. Istakla je odlučnost Vlade da, do kraja manda Crnu Goru učini spremnom za članstvo.

„Na tom putu nema prečica niti privilegija, niti ih mi očekujemo. Naš napredak jeste i biće odraz našeg rada i rezultata koje pokažemo. Samo tako možemo našu državu i društvo učiniti politički, ekonomski i finansijski spremnim kako bismo bili kompatibilni i održivi u okviru porodice EU“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ministarka Gorčević je predstavila trenutno stanje u procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i buduće aktivnosti u vezi sa pripremom i sprovođenjem Reformske agende za Instrument EU za reformu i rast.

Govoreći o sprovođenju obaveza iz oblasti vladavine prava, Gorčević je kazala da je, osim donošenja strateških i zakonodavnih akata iz oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, veoma važno izgraditi povjerenje javnosti u pravni sistem i podići svijest o značaju vladavine prava kao ključnog elementa od kojeg zavisi napredak u svim ostalim oblastima.

„Vjerujem da je koordinirana saradnja Vlade, Skupštine i sudske grane vlasti, od suštinskog značaja za napredak u ovoj oblasti. To smo pokazali i u prethodnom kratkom roku i nadam se da će tako biti i u nastavku pregovaračkog procesa“, kazala je Gorčević.

Ministarka je, takođe, ukazala na značaj finansijske podrške EU kroz Plan rasta za Zapadni Balkan i iznijela očekivanje da će primjena tog instrumenta osigurati smanjenje socio- ekonomskog jaza između država članica EU i Zapadnog Balkana, i ubrzati reformske procese na putu ka EU.

„Plan rasta šalje poruku građanima, čija je podrška procesu pristupanja EU skoro 80% , da je pristupanje EU ekonomska priča koja će značajno uticati na njihov svakodnevni život. Osim finansijske i tehničke podrške, tu su i eksperti EK čija znanja i stručnost nam veoma pomažu u pregovaračkom procesu, a naročito će nam biti potrebni u procesu zatvaranja pregovaračkih poglavlja“, kazala je Gorčević.

Ministarka je kazala da visoka podrška građana Crne Gore članstvu u EU predstavlja snažan podsticaj Vladi da iskoristi istorijski momenat u aktuelnom geopolitičkom kontekstu,  intenzivira sprovođenje reformi i ubrza proces pristupanja.

„Naši građani očekuju viši nivo političke stabilnosti, demokratije i vladavine prava, veće mogućnosti za zapošljavanje, osnivanje malih i srednjih preduzeća, mladi žele obrazovanje  u drugim državama članicama, kulturnu interakciju i razmjenu.Vjerujem da će reforme koje sprovodimo, uz snažnu podršku iz EU programa i fondova, ubrzati naš ekonomski napredak i donijeti bolji život našim građanima“, zaključila je Gorčević.

Ministri evropskih poslova država članica EU su pozdravili snažan zamah reformi i rezultate koje je Vlada ostvarila u kratkom roku. Istakli su da da je važno da Crna Gora nastavi da ispunjava kriterijume, posebno u oblasti vladavine prava i dostiže standarde EU.  Takođe, saglasili su se da je zajednička obaveza EU i država regiona da održe zamah proširenja, i istakli punu podršku Crnoj Gori za ubrzanje reformi.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...