Naslovnica Info Press info Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i ekspertska podrška, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa direktorom Divizije za Zapadni Balkan, Centralnu Aziju i Istočnu Evropu u Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju – GIZ-u, Danielom Pasonom.

„Sa velikim entuzijazmom i posvećenošću smo radili na ispunjavanju mjerila za dobijanje IBARa i očekujem da ćemo istu energiju zadržati i za nastavak puta. Već smo krenuli sa mapiranjem poglavlja koja su spremna ili su blizu interne spremnosti za zatvaranje“, kazala je Gorčević.

Ona je naglasila da crnogorsku administraciju očekuje veliki posao do kraja godine, kao i da će, pored rada na zatvaranju poglavlja, Crna Gora biti domaćin velikih događaja i inicijativa u okviru mađarskog predsjedavanja Savjetom EU.

Ministarka Gorčević je izrazila zahvalnost na uspješnoj saradnji i doprinosu koji Vlada SR Njemačke i GIZ daju reformama u javnoj administraciji. Tokom razgovora dogovoreno je da se u narednom periodu sagledaju prilike za nastavak saradnje u područjima gdje GIZ može pružiti tehničku i ekspertsku podršku, sa posebnim naglaskom na završna mjerila u otvorenim poglavljima.

Pason je poručio da je nedavni napredak Crne Gore u evropskoj integraciji značajan, što potvrđuje pozitivna ocjena za IBAR na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji. Značajni napredak koji je Crna Gora ostvarila, posebno u fundamentalnim oblastima, pokazuje napore nove Vlade u deblokadi procesa pristupanja EU.

On je naglasio da trenutni zamah u integracionom procesu predstavlja ključnu priliku koju Crna Gora treba iskoristiti. „Važno je održati kontinuirane napore i nepokolebljivu posvećenost kako bi se nastavilo sa rješavanjem postojećih izazova i osiguralo dalje napredovanje“.

Pason je podsjetio da se GIZ već dugo  godina aktivno angažuje u Crnoj Gori, sarađujući sa brojnim institucijama i uspješno realizujući različite projekte, te da je  napredak Crne Gore značajan ne samo za njenu vlastitu integraciju, već i za regionalne projekte i saradnju među zemljama Zapadnog Balkana.

“Ovo pokazuje predanost Njemačke Savezne Vlade podršci zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji”, kazao je Pason, podsjetivši da je ovo bila prilika za razgovor o potencijalnim pravcima za dodatnu podršku, fokusirajući se na oblasti u kojima bi ekspertiza GIZ-a mogla biti posebno korisna.

Pored predstavnika GIZa, sastanku je prisustvovao i ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Peter Falten.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...