Naslovnica Info Press info Gorčević sa Redžepi:  Crna Gora podržava Kosovo na putu ka EU

Gorčević sa Redžepi:  Crna Gora podržava Kosovo na putu ka EU

Crna Gora je prva država kandidat koja pregova po novoj metodologiji sa EU, a pretpostavljamo da će se taj model primjenjivati na sve buduće kandidate. Crna Gora je spremna da podijeli stečeno znanje i iskustvo i pomogne, kako Kosovu, tako i ostalim državama u procesu pristupanja EU”, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa zamjenicom premijera Vlade Kosova, Emilijom Redžepi.

Ona je dodala će članstvo Crne Gore u EU biti u interesu svih država regiona jer će Crna Gora zagovarati i zastupati dalje proširenje prema principu regate, i biti snažna podrška susjedima u ispunjenju zahtjevnih zadataka u pregovaračkom procesu.

“Osim podrške u oblasti evropske integracije, Crna Gora može da se poveže sa Kosovom kroz različite zajedničke projekte i inicijative, ali i da uči od Kosova u oblastima kao što je digitalizacija pravosuđa u kojoj prednjače u cijelom regionu”, kazala je Gorčević.

Sagovornice su razgovarale o oblastima u kojima je moguće unaprijediti saradnju dvije države, prije svega u oblasti prekogranične saradnje i Ipa fondova, ali i oblasti vladavine prava i osnaživanja ekonomskih veza.

Istakle su zadovoljstvo uspješnim sprovođenjem programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo, saglasivši se da on predstavlja odličan primjer dobrosusjetskih odnosa dvije zemlje sa ekonomskog, turističkog i kulturnog aspekta.

Zamjenica premijera Redžepi je čestitala Crnoj Gori na odličnim rezultatima u procesu pristupanja EU i zahvalila na podršci koju Crna Gora pruža Kosovu u dostizanju evropskih standarda. Kazala je da su u fokusu rada Vlade Kosova vladavina prava, borba protiv korupcije, kao i ekonomski oporavak i socijalna politika.

“Jako nam je značajna pomoć Crne Gore u oblasti evropske integracije, ali želimo da dodatno unaprijedimo dobrosusjedske odnose i povežemo naše gradove. Dvije države mogu da sarađuju kroz različite regionalne inicijative, ali i kroz projekte u oblasti životne sredine”, kazala je Redžepi.

Sagovornice su ocijenile da Crna Gora i Kosovo njeguju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, kao i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima. Saglasile su se da postoji dosta prostora za pokretanje razvojnih projekata na dobrobit građana obje države, kao i zajedničkih inicijativa i projekata prekogranične saradnje.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Objavljen oglas za 2 radna mjesta u okviru programa Interreg IPA ADRION (Bolonja, Italija)

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je u okviru IPA Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (Interreg IPA ADRION) objavljen oglas za pozicije Projektni službenik (Project...

Dodatnih 3,5 miliona eura podrške EU za ključne reforme i jačanje javnog sektora

0
Podrška od 3,5 miliona eura koja je obezbijeđena iz EU fondova kroz program za Izgradnju efektivnog, održivog i transformativnog javnog sektora u Crnoj Gori...

Gorčević: Plan rasta mehanizam za pokretanje reformi i poboljšanje kvaliteta života

0
Veoma cijenimo najavljenu dodatnu podršku kroz novi Plan rasta, i verujemo da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi koje su potrebne da...

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

0
Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz...

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

0
Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske...