Naslovnica Info Press info Gorčević sa Reintjesom: Crna Gora ne traži prečice do EU

Gorčević sa Reintjesom: Crna Gora ne traži prečice do EU

„Crna Gora ne traži prečice na putu prema EU. Visoki standardi u vladavini prava su cilj kojem težimo, ne zbog članstva nego zbog izgradnje boljeg i prosperitetnijeg društva“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u razgovoru sa ambasadorom Holandije u Crnoj Gori Joustom Reintjesom.

Uz očekivanje da će se dugo čekani izbor vrhovnog državnog tužioca dogoditi krajem tekuće sedmice, Gorčević je ukazala da je upravo stvaranje stabilne političke većine otvorilo prostor za dijalog i uslovilo ključna imenovanja u pravosuđu. Time je, kako je kazala, odblokiran evropskih put naše zemlje.

Naglasila je da je Vlada Crne Gore snažno opredijeljena da do kraja manadata završi sve reforme koje će osigurati da postanemo sljedeća članica EU. Ona je upoznala ambasadora sa planovima da se ključne obaveze i zadaci sprovedu u narednih pola godine, kako bi Crna Gora uskoro mogla da pređe u posljednju fazu pregovaračkog procesa – privremeno zatvaranje poglavlja.

Ministarka je zahvalila ambasadoru na podršci koju Holandija pruža Crnoj Gori, posebno u pogledu dostizanja visokih, ali veoma važnih kriterijuma i standarda u oblasti vladavine prava.

Ambasador Reintjes je pozdravio rezultate koje je nova Vlada ostvarila, istakavši da je napredak u vladavini prava ključan za demokratski, ali i ekonomski razvoj države.

„Kao zemlja koja ima veoma visok stepen građanske podrške procesu  EU integracije, kao punopravna članica NATO-a i država koja je u potpunosti usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, Crna Gora ime velike šanse da, uz adekvatan napredak u oblasti vladavine prava, kreira privredni ambijent pogodan za privlačenje stranih investitora i na taj način osigura nova radna mjesta i bolji životni standard građana“, kazao je ambasador.

On je poručio da je pred Crnom Gorom još dosta zahtjevnog rada u pregovaračkom procesu, ali da može da računa na nastavak podrške Kraljevine Holandije.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo uspješnom bilateralnom saradnjom i efikasnom podrškom Holadnije u procesu pristupanja Crne Gore EU.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...