Naslovnica Crna Gora i EU NVO i EU Gorčević sa Ropkeom: Vlada otvorena za saradnju i unapređenje ambijenta za rad...

Gorčević sa Ropkeom: Vlada otvorena za saradnju i unapređenje ambijenta za rad NVO

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, sastala se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, Oliverom Ropkeom, i njegovim saradnicima.

Na sastaku su razmijenjena mišljenja o aktuelnom stanju u procesu pristupanja EU, kao i saradnji Vlade i civilnog sektora u pregovaračkom procesu.

Ropke je kazao da su stvaranje adekvatnog ambijenta za djelovanje organizacija civilnog društva i uključivanje predstavnika NVO-a u pregovarački proces od posebnog značaja za unapređenje demokratskih procesa i prihvatanje evropskih vrijednosti i standarda.

On je pozdravio učešće predstavnika civilnog sektora u pregovaračkim radnim grupama i posebno pohvalio namjeru Ministarstva evropskih poslova da intenzivira dijalog i saradnju, te otvori dodatni prostor za učešće predstavnika NVO-a u tom procesu.

Upoznao je ministarku Gorčević sa inicijativom da se predstavnici civilnog društva država kandidata za pristupanje EU uključe u rad ove institucije EU na istoj osnovi kao oni iz država članica.

Ministarka Gorčević je upoznala Ropkea sa aktuelnim stanjem i planovima u pregovaračkom procesu. Prenijela je snažno opredjeljenje Vlade da, saradnji sa zakonodavnom i sudskom granom vlasti, učini sve što je potrebno kako bi se reformski procesi kvalitetno zaokružili i pristupni pregovori s EU, u mandatu ove Vlade, priveli kraju. U tom kontekstu je informisala sagovornika o najvažnijim planovima usmjerenim na reforme iz oblasti vladavine prava, na koje je u svom Izvještaju ukazala  i Evropska komisija.

Istakla je da su Ministarstvo evropskih poslova i ona lično otvoreni da poboljšaju saradnju sa civilnim sektorom, te da će formiranje nove pregovaračke strukture biti prva prilika za to.

„Veoma uvažavam sve konstruktivne kritike, sugestije i predloge koji dolaze iz civilnog sektora. Crna Gora ima malu administraciju, a na putu ka EU su nam potrebni svi profesionalni, obrazovani i kompetentni pojedinci koji posjeduju određena znanja, vještine i iskustvo. Upravo zato, zalagaću se da svi oni koji mogu pomoći da ubrzamo reforme i pregovarački proces privedemo kraju, budu dio tog procesa“, poručila je Gorčević.

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...