Naslovnica Info Press info Gorčević sa austrijskom saveznom ministarkom za EU: Puna podrška Crnoj Gori da...

Gorčević sa austrijskom saveznom ministarkom za EU: Puna podrška Crnoj Gori da ubrza pristupanje EU

Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu ostvarila značajne pomake na evropskom putu. To je pokazatelj da imate političku volju i kapacitete da u kratkom vremenskom periodu ispunite sve obaveze iz evropske agende i postanete sljedeća članica EU, poručila je austrijska savezna ministarka za EU i Ustav Karoline Edštadler na sastanku sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević.

Savezna ministarka Eštadler je pozdravila napredak koji je Crna Gora do sada ostvarila u pregovaračkom procesu i prenijela da će Austrija nastaviti da snažno podržava pristupanje Crne Gore EU.

Ona je pohvalila visoku podršku građana članstvu u EU i kazala da je važno da i Crna Gora i EU iskoriste aktuelni povolja trenutak i ubrzaju proces pristupanja.

„Nova Vlada je na početku svog mandata napravila značajne pomake na evropskom putu. Jasnom posvećenošću i rezultatima na terenu potvrđujemo da smo odlučni da u najkraćem roku ispunimo sve potrebne obaveze i do ljeta dobijemo IBAR. To će biti važna prekretnica u procesu evropske integracije, kako za crnu Goru, tako i za EU, ali i snažan motivacioni faktor da još intenzivnije radimo u narednom periodu“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Gorčević je zahvalila na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci Austrije evropskoj integraciji Crne Gore.

Ona je informisala sagovornicu o tekućim i planiranim aktivnostima u pregovaračkom procesu istakavši da je Vlada odlučna da do kraja svog mandata ispuni sve obaveze i Crnu Goru pripremi za punopravno članstvo u EU.

„Odlučni smo da u zadatim rokovima isporučimo rezultate koje smo postavili zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz EK. Sa druge strane, očekujemo da će naš trud i rad biti vrednovan i da ćemo nakon ljeta i dobijanja IBAR-a preći u finalnu fazu pregovaračkog procesa i početi da zatvaramo poglavlja“, kazala je Gorčević.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa unapređenjem političke i ekonomske saradnje, te promocije važnosti politike proširenja i evropskog puta Crne Gore u međunarodnoj javnosti.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...