Naslovnica Info Press info Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan kako bi pratila i pomogla reformske procese na putu ka punopravnom članstvu, poručeno je sa sastanaka ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa specijalnim izaslanikom ministra za Evropu i vanjske poslove Francuske za Zapadni Balkan, Reneom Trokazom.

Sagovornici su razgovarali o evropskoj perspektivi Crne Gore, regionalnoj saradnji i inicijativama na tom polju, kao i ekspertskoj podršci Francuske evropskom putu Crne Gore.

Ministarka Gorčević je zahvalila na izuzetnoj političkoj i ekspertskoj podršci koju Francuska u kontinuitetu pruža Crnoj Gori na putu prema EU. Upoznala je sagovornika sa ostvarenim rezultatima i daljim ciljevima Vlade, s fokusom na planove i rokove usmjerene na ispunjenje obaveza iz poglavlja 23 i 24.

„Sada kad imamo funkcionalne institucije, dobru saradnju između Vlade i Skupštine i zaokruženu pregovaračku strukturu, moramo intenzivirati rad na ispunjenju preostalih obaveza iz oblasti vladavine prava. Narednih pola godine su ključni da pokažemo rezultate na ovom, ali i drugim poljima. Nemamo više vremena za prolongiranje obaveza“, kazala je Gorčević.

Ministarka je ukazala na važnost promocije Crne Gore kao turističke destinacije, ali i države pogodne za ulaganja investitora iz država članica EU.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, ministarka je kazala da su dobrosusjedski odnosi i saradnja sa državama regiona u procesu pristupanja EU jedan od vanjskih prioriteta Vlade Crne Gore. Istakla je da je Crna Gora aktivan učesnik brojnih regionalnih inicijativa, kao i da sa susjedima sarađuje i u okviru programa bilateralne i transnacionalne saradnje čiji je cilj integrisanje evropskih vrijednosti i standarda i unapređenje kvaliteta života naših građana.

Specijalni izaslanik Trokaz je kazao da Francuska želi da bude više prisutna na Zapadnom Balkanu i da pomogne reformske procese koji vode jačanju demokratije, unapređenju ekonomije i ubrzanju pristupanja EU.

„Upravo činjenica da je Francuska imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, kao i nedavne posjete na najvišem nivou, potvrđuju spremnost Francuske da pruži svu potrebnu podršku pristupanju Crne Gore i ostalih država regiona EU“, kazao je Trokaz.

On je pozdravio reforme u pravosuđu koje je Crna Gora ostvarila u prethodna tri mjeseca.

„Raduju nas početni rezultati koje su ostvarili 44. Vlada i Skupština na polju pravosuđa i nadam se da ćete nastaviti jednako dinamično i uspješno u narednom periodu. U tom pravcu, možete računati na nastavak podrške Francuske u ostvarenju dobrih rezultata i ispunjenju vašeg cilja da postanete sljedeća članica EU“, poručio je Trokaz.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...