Naslovnica Info Press info Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem.

Evropski komesar je kazao da Crna Gora, nakon perioda stagnacije, mora da iskoristi povoljne unutrašnje i vanjske okolnosti kako bi ispunila ključne zadatke i sprovela potrebne reforme.

Varhelji je iznio očekivanje da će Crna Gora u narednom periodu uspjeti da mobiliše sve svoje kapacitete kako bi ispunila privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, koja su ključna za dalji tok pristupnih sa Evropskom unijom.

„Vjerujem da su se stvorile sve pretpostavke da stabilna i evropska Vlada, zajedno sa funkcionalnom zakonodavnom i sudskom granom vlasti intenzivira reforme na polju vladavine prava. U našem je zajedničkom interesu da ubrzamo pregovarački proces. Računamo na Crnu Goru i nastavljamo snažno da vas podržavamo na tom putu“, poručio je komesar.

Ministarka Gorčević je prenijela punu posvećenost i odlučnost Vlade, da u saradnji sa ostale dvije grane vlasti, u što skorijem roku ispuni preostale obaveze iz vladavine prava.

 „Ovdje sam da prenesem poruku o konsenzusu političkih partija, ali i da iskažem snažnu posvećenost svih ministara u Vladi obavezama koje proističu iz agende EU“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da je izbor sedmog sudije Ustavnog suda, nepunih mjesec dana nakon formiranja Skupštine i izbora Vlade, prvi korak kojim Crna Gora pokazuje jasnu posvećenost obavezama iz pregovaračkog procesa.

„Imamo obećavajuće poruke iz Skupštine i vjerujem da ćemo i preostale visoke funkcije u pravosuđu postaviti u kratkom roku. Crna Gora će opet biti dobar primjer i izvor pozitivnih vijesti na Balkanu“, poručila je Gorčević.

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...