Naslovnica Info Press info Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem.

Evropski komesar je kazao da Crna Gora, nakon perioda stagnacije, mora da iskoristi povoljne unutrašnje i vanjske okolnosti kako bi ispunila ključne zadatke i sprovela potrebne reforme.

Varhelji je iznio očekivanje da će Crna Gora u narednom periodu uspjeti da mobiliše sve svoje kapacitete kako bi ispunila privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, koja su ključna za dalji tok pristupnih sa Evropskom unijom.

„Vjerujem da su se stvorile sve pretpostavke da stabilna i evropska Vlada, zajedno sa funkcionalnom zakonodavnom i sudskom granom vlasti intenzivira reforme na polju vladavine prava. U našem je zajedničkom interesu da ubrzamo pregovarački proces. Računamo na Crnu Goru i nastavljamo snažno da vas podržavamo na tom putu“, poručio je komesar.

Ministarka Gorčević je prenijela punu posvećenost i odlučnost Vlade, da u saradnji sa ostale dvije grane vlasti, u što skorijem roku ispuni preostale obaveze iz vladavine prava.

 „Ovdje sam da prenesem poruku o konsenzusu političkih partija, ali i da iskažem snažnu posvećenost svih ministara u Vladi obavezama koje proističu iz agende EU“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da je izbor sedmog sudije Ustavnog suda, nepunih mjesec dana nakon formiranja Skupštine i izbora Vlade, prvi korak kojim Crna Gora pokazuje jasnu posvećenost obavezama iz pregovaračkog procesa.

„Imamo obećavajuće poruke iz Skupštine i vjerujem da ćemo i preostale visoke funkcije u pravosuđu postaviti u kratkom roku. Crna Gora će opet biti dobar primjer i izvor pozitivnih vijesti na Balkanu“, poručila je Gorčević.

Saopštenja

Objavljen oglas za 2 radna mjesta u okviru programa Interreg IPA ADRION (Bolonja, Italija)

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je u okviru IPA Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (Interreg IPA ADRION) objavljen oglas za pozicije Projektni službenik (Project...

Dodatnih 3,5 miliona eura podrške EU za ključne reforme i jačanje javnog sektora

0
Podrška od 3,5 miliona eura koja je obezbijeđena iz EU fondova kroz program za Izgradnju efektivnog, održivog i transformativnog javnog sektora u Crnoj Gori...

Gorčević: Plan rasta mehanizam za pokretanje reformi i poboljšanje kvaliteta života

0
Veoma cijenimo najavljenu dodatnu podršku kroz novi Plan rasta, i verujemo da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi koje su potrebne da...

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

0
Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz...

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

0
Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske...