Naslovnica Info Press info Gorčević sa Žugićem: Drago mi je da se Žabljak vrijedno priprema za...

Gorčević sa Žugićem: Drago mi je da se Žabljak vrijedno priprema za članstvo u EU

“Drago mi je što sam se danas na Žabljaku uvjerila da se ova opština vrijedno priprema za buduće članstvo u EU, kako kroz jačanje svojih kapaciteta, podsticanje razvojnih procesa na lokalnom nivou, unapređenje standarda u pružanju usluga građanima, tako i kroz pripremu i realizaciju značajnih projekata finansiranih iz evropskih sredstava“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević tokom posjete Žabljaku.

Ministarka Gorčević je, u okviru Evropskog dana na Žabljaku, imala sastanak sa predsjednikom Opštine Radošem Žugićem i njegovim saradnicima tokom kog je razgovarano o projektima koje je ta opština realizovala iz EU fondova, o novim mogućnostima koje su opštini Žabljak na raspolaganju, kao i o obavezama i izazovima s kojima se lokalna samouprava suočava.

Gorčević je kazala da veliki broj pregovaračkih poglavlja ima direktan uticaj na opštine, imajući u vidu da se u procesu pristupanja EU uvode nove obaveze za lokalne samouprave. Istakla je da je važno da lokalne samouprave budu uključene u sve reformske procese, kako u dijelu obaveza koje proizilaze iz procesa, tako i po pitanju korišćenja mogućnosti iz evropskih fondova koji su Crnoj Gori na raspolaganju.

„Najveći dio reformskog procesa se odvija upravo na lokalnom nivou. Tako je u oblasti životne sredine najveći dio evropskih propisa u nadležnosti lokalnih samouprava, posebno u sferi upravljanja otpadom gdje je važno izraditi dobre lokalne planove za upravljanje otpadom i uspostaviti potrebnu infrastrukturu“, kazala je ministarka.

U tom kontekstu, ona je istakla da su Crnoj Gori na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova, od kojih su mnoga na raspolaganju lokalnim samoupravama te da je važno u kontinuitetu jačati njihove kapacitet za pripremu i sprovođenje dobrih projekata.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo realizovanim projektima i aktivnostima na lokalnom nivou istakavši da je dobre rezultate potrebno dodatno promovisati i afirmisati.

Predsjednik Opštine Radoš Žugić je izrazio zadovoljstvo što je Opština Žabljak jedna od šest opština čija je aplikacija prihvaćena u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”, te je istakao da današnji sastanak predstavlja nastavak dobre saradnje sa Ministarstvom evropskih poslova. Istakao je da lokalno rukovodstvo čvrsto stoji na stanovištu da je pristupanje Evropskoj uniji ispravan put i interes kako lokalnih samouprava tako i države Crne Gore.

,,Stav Opštine Žabljak je da EU integracije počinju sa lokalnog nivoa, što potvrđuje i činjenica da je Žabljak od nedavno dio asocijacije evropskih gradova EUROMONTANA, a očekuje se i uspostavljanje teritorijalnog partnerstva opština Žabljak i Tivat sa češkom regijom Pardubice“ saopštio je Žugić.

Istakao je i zainteresovanost Opštine za apliciranje i implementaciju projekata koji se finansiraju kako direktno iz EU fondova, tako i iz fondova zemalja članica, uz isticanje Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije kao jednog od najznačajnih partnera, koji trenutno učestvuje u sufinansiranju projekta Izgradnja deponije građevinskog otpada i dodatne kade za komunalni otpad u Žabljaku, vrijednosti oko 900,000.00 eura.

Gorčević je sa timom Ministarstva evropskih poslova obišla Osnovnu školu „Dušan Obradović“, i tom prilikom je mladi evropski ambasador Matia Prenkočević učenicima devetih razreda održao predavanje na temu „EU i evropska integracija Crne Gore“. Nakon predavanja, učenici su učestvovali u nagradnom kvizu „Kolliko znaš o EU?“, a najbolji su nagrađeni.

Žabljak

U okviru evropskog dana na Žabljaku, ministarka i predsjednik Opštine su obišli tri projekta finansirana iz EU fondova:

– Projekat ,,Usavršavanje – Usklađivanje vještina i lokalnih potreba za radnom snagom” , u okviru kog je organizovana obuka za 24 nezaposlena lica za zanimanja kuvar, konobar, recepcioner , kao i obuka iz engleskog jezika. Takođe, u sklopu projekta je opremljen je centar za obuku „Duga“, u sklopu JU SMŠ „17.septembar“ kojem je na korišćenje predata vrijedna oprema koja obuhvata kuhinjski/restoranski inventar, namještaj za restoran, namještaj za terasu, kao i profesionalne kuhinjske mašine.

– Projekat Eko smart park u okviru kog je postavljen info digitalni totem koji će imati web aplikaciju sa informacijama o kulturno-istorijskom nasljeđu Durmitora, kao i informaciju o turistički atraktivnim lokacijama, mapama za kretanje i druge važne informacije za turiste. Kako je istaknuto, plan je da, na ulazu u park, bude izgrađen „mini-amfiteatar“ koji će se ljeti koristiti kao pozornica na otvorenom, kao i da se postave klupe i stolovi za igranje šaha.

– Projekat uspostavljanja suvenirnice i radionice za izradu proizvoda od vune i suvenira, koji će stvoriti uslove za obučavanje i zapošljavanje lica i predstavljati dodatnu vrijednost Turističkoj organizaciji Žabljaka. U okviru projekta je adaptiran prostor za radionicu, izvršena nabavka mašina za proizvodnju i prodaju suvenira i proizvoda od vune, dizajniranje suvenira i šema za pletenje, nabaljen materijal za obuku i identifikovano 15 nezaposlenih lica i eksperata koji će sprovoditi obuke.

U okviru evropskog dana, na opštinskom platou je organizovan Sajam durmitorske hrane i proizvoda domaće radinosti, uz nastup Kulturno – umjetničkog društva.

Žabljak

Video i foto materijal su dostupni na sljedećem linku:

https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72177720315069072

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA/KABINET PREDSJEDNIKA OPŠTINE ŽABLJAK

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...