Naslovnica Info Press info Gorčević-Sijarto: Crna Gora može da zatvori 10 pregovaračkih poglavlja do kraja godine

Gorčević-Sijarto: Crna Gora može da zatvori 10 pregovaračkih poglavlja do kraja godine

Mađarska podržava integraciju Crne Gore i smatramo da je spremna za članstvo u EU i razmatrajući nivo spremnosti, postoji mogućnost da Crna Gora zatvori 10 pregovaračkih poglavlja za vrijeme mađarskog predsjedavanja Savjetom EU, poručio je ministar vanjskih poslova Mađarske, Peter Sijarto na pres konferenciji nakon sastanka sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević.

On je kazao da je plan da se do kraja decembra organizuje Međuvladina konferencija na kojoj bi se zatvorilo deset pregovaračkih poglavlja, a na taj način bi dali jedan novi polet pridruženju Crne Gore Evropskoj uniji.

„Potrebno je vraćanje povjerenja u proces proširenja EU, a uslovi koje kandidati treba da ispune su jasno propisani. Ne smiju se upoređivati rezultati jedne zemlje sa drugom, nego se i u odnosu na nove države kandidate mora primjenjivati meritoran princip“, objasnio je Sijarto.

On je dodao da je EU potreban novi zalet i nova energija i tu energiju može da dobije iz dva izvora: jedan u tih izvora može da bude rezultat izbora u EU, a drugi izvor je proširenje na zemlje Zapadnog Balkana koje su veoma ambiciozne i žele da ostvare brz rast. To je polet koji bi EU mogao da omogući da izađe iz situacije u kojoj se našla.

„Mislim da nije pretjerano ako kažem da su Evropskoj uniji mnogo potrebnije zemlje Zapadnog Balkana, nego Zapadnom Balkanu članstvo u EU. U interesu EU je pridruženje zemalja ZB i zbog toga je neprihvatljivo što je taj proces njihove integracije toliko spor jer se na taj način dovodi u pitanje kredibilnost cijelog procesa“, poručio je Sijarto.

Ministarka Gorčević je najavila da Crna Gora, nakon dobijanja IBARa u junu, a tokom mađarskog predsjedavanja, može početi sa zatvaranjem poglavlja.

„Vrijedno ćemo raditi na tome i nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti da zatvorimo do 10 poglavlja, što će dati podsticaj Crnoj Gori i pokazati da se EU istinski zalaže za proširenje na Zapadni Balkan“, poručila je Gorčević na pres konferenciji.

Ona je kazala da se Crna Gora, ni nakon 12 godina pregovaračkog procesa nije umorila, ni odustala i dodala „odlučili smo samo da nakon određenog perioda stagnacije ubrzamo proces i postanemo 28. članica Evropske unije do 2028. godine“.

„Crna Gora je mala država sa 650 hiljada stanovnika, ekološka po ustavnom opredjeljenju, NATO članica koja već koristi euro i može da predstavlja samo dodatnu vrijednost EU. Imamo šansu koju u ovom trenutku moramo da iskoristimo, ne samo zbog priče o proširenju, nego zato što to dobro i za EU i za Crnu Goru, ali i za druge države kandidate koje će motivisati na ovom putu“, objasnila je Gorčević.

Prema njenim riječima, nemjerljivi su benefiti koje Crna Gora ima od procesa pristupanja EU i koje će tek imati od članstva, ali i Crna Gora ima mnogo toga da pruži Uniji. EU dobija državu koja će biti faktor stabilnosti na Balkanu, a što je još važnije, primjer susjednim državama da svoje kapacitete usmjere na put evropske integracije.

 

Ona je dodala da su odnosi Crne Gore i Mađarske tradicionalno prijateljski i sada kada je Crnoj Gori najviše potrebna prijateljska podrška, očekujemo da će Mađarska biti naš glas u EU i da će se snažno zalagati da napredujemo ka članstvu u skladu sa zaslugama i reformama koje sprovedemo, posebno u periodu predstojećeg predsjedavanja Savjetom EU.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...