Naslovnica Info Press info Gorčević  u Atini: Crna Gora je uspješna priča i za Zapadni Balkan...

Gorčević  u Atini: Crna Gora je uspješna priča i za Zapadni Balkan i za EU

Crna Gora je uspješna priča ne samo za Zapadni Balkan, nego i za Evropsku uniju zato je važno da kraja ovog, ali u sledećem sazivu imamo podršku poslanika Evropskog parlamenta. Na prošloj Međuvladinoj konferenciji imali smo punu podršku Grčke i nadam se da ćemo je imati i za dobijanje IBARa, poručila je ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević sa grčkim parlamentarcem u Evropskom parlamentu, Steliosom Kimpuropulosom.

Ona je Kimpuropulosa upoznala sa napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti vladavine prava i ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i reformama koje nam predstoje.

„Mi ćemo dati sve od sebe i sve kapacitete administracije staviti na raspolaganje kako bi ispunili sve uslove i sproveli reforme koje se od nas zahtijevaju, ali očekujemo i od Unije i država članica da to prepoznaju i dozvole Crnoj Gori da nakon 13 godina pregovora uđe u njihovu završnu fazu“, objasnila je Gorčević.

Ona je dodala je to važno kako za stabilnost regiona, tako i za politiku proširenja EU jer Crna Gora može postati uzor i podsticaj državama Zapadnog Balkana da i oni ubrzaju sprovođenje reformi i proces pristupanja.

„U Crnoj Gori postoji širok društveni konsenzus po pitanju evropske integracije, a ova Vlada vjeruje da to projekat cijelog društva pa se trudimo da budemo inkluzivni i da otvorimo širok dijalog i saradnju sa opozicionim partijama, NVO sektorom i da uključimo sve zainteresovane strane“, zaključila je Gorčević.

Poslanik Evropskog Parlamenta Kimpuropulos je pohvalio napredak Crne Gore i kazao da je će i u toku ovog saziva snažno podržavao našu državu, ali da će i nakon izbora za EP nastaviti da se zalaže da se nagradi svaki napredak koji budemo ostvarivali.

„Jako je važno da u ovom procesu imate podršku cijelog društva i raduje me što čujem da 80 posto crnogorskih građana podržava članstvo, što je zavidan procenat i u odnosu na države članice. Dok god budete predano radili i isporučivali rezultate, u meni ćete imati podršku u Evropskom parlamentu“, rekao je Kimpuropulos.

Ministarka Gorčević se na marginama konferencije „Zapadni Balkan i proširenje EU do 2030: San ili Stvarnost?“ srela sa ministrom vanjskih poslova Grčke Giorgosom Gerapetritisom, njegovom zamjenicom Aleksandrom Papadopoulou i pomoćnikom za ekonomsku diplomatiju i otvorenost, Kostasom Fragojanisom.

Sagovornici su se složili da je Crna Gora ostvarila veliki za samo nekoliko mjeseci i da države članice treba da podrže i nagrade rezultate u sprovođenju reformi kako bi iskoristila pozitivan momenat u politici proširenja i postala sledeća članica EU.

MINSTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...