Naslovnica Info Press info Gorčević u Skoplju: Zajednička obaveza EU i regiona da održimo zamah proširenja

Gorčević u Skoplju: Zajednička obaveza EU i regiona da održimo zamah proširenja

“Zajednička obaveza EU i država regiona je da održimo zamah proširenja.  Ohrabreni smo porukama koje stižu od lidera EU i koje predstavljaju dodatni podsticaj svim državama Zapadnog Balkana da svoju energiju usmjere ka suštinskim reformama. Nadamo se da će sve države Zapadnog Balkana ostvariti željeni napredak na putu ka EU, jer je svaki pojedinačni uspjeh ujedno i uspjeh i motivacija za cijeli region”, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je danas učestvovala na sastanku ministara evropskih poslova u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je održan u Skoplju, u okviru predsjedavanja Sjeverne Makedonije tom inicijativom.

Gorčević je kazala da je Vlada Crne Gore odlučna da intenzivnim radom osigura dugoročne i održive društveno ekonomske promjene.

“Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja EU i mjeseci koji su pred nama moraju se iskoristiti za ubrzanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gdje želimo da vidimo sve bolje rezultate u implementaciji”, kazala je ministarka.

Ona je istakla posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji naglasivši da ona predstavlja najbolju preporuku za ekonomski rast i dalji napredak ka EU.

Ukazala je da se države regiona suočavaju sa brojnim, izazovima na polju bezbjednosti, mira, demokratskog upravljanja, ekonomskog rasta, klimatskih promjena, čije uspješno rješavanje zahtijeva zajedničko djelovanje. Istakla je da upravo zbog toga, regionalna saradnja mora ići uporedo sa perspektivom evropskih integracija.

“Zaključci sa posljednjeg samita Berlinskog procesa u Tirani potvrdili su težnje Zapadnobalkanske šestorke da unaprijedi regionalnu ekonomsku integraciju kroz zajedničko regionalno tržište. To su ključni koraci ka boljoj regionalnoj saradnji koji imaju potencijal da podstaknu socio-ekonomski oporavak i ubrzaju napredak zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU”, zaključila je Gorčević.

***

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) je regionalni okvir saradnje osnovan 1996. godine sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusjedskih odnosa između zemalja jugoistočne Evrope. Učesnice SEECP-a su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Moldavija, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija i Turska. Crna Gora je postala učesnica inicijative 11. maja 2007.

Najznačajniji dokument SEECP-a je Povelja o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, bezbjednosti i saradnji u jugoistočnoj Evropi, kojom se kao primarni cilj Procesa definiše jačanje dobrosusjedskih odnosa među državama regiona, kroz saradnju u oblastima bezbjednosti i stabilnosti, ekonomije, pravosuđa i unutrašnjih poslova, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i promovisanja društvene i kulturne saradnje.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...