Naslovnica Info Press info Gorčević u Sofiji: Pristupanje EU je realnost na dohvat ruke

Gorčević u Sofiji: Pristupanje EU je realnost na dohvat ruke

„Nakon 12 godina pregovora o članstvu u EU, možemo reći da ono tek sad izgleda kao stvarnost. Ozbiljnim i opsežnim reformama koje smo  u kratkom periodu ostvarili, učinili smo da pristupanje EU ne bude više nedostižan san nego realnost na dohvat ruke“, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panel debati “Ubrzana integracija: ulaganje u Evropsku bezbjednost” koji je organizovala Alde partija, Atlanski klub i Evropski liberalni forum u Sofiji.

Na panelu koji je moderirala rektorka Koledža Evrope Federika Mogerini, a na kome su učestvovali predstavnici država Zapadnog Balkana, Turske i Rumunije ministarka Gorčević je kazala da Crna Gora ima realnu šansu i istorijsku priliku da u kratkom vremenskom periodu pristupi zajendici evropskih država i naroda.

 „Imamo opšti društveni koncenzus po ovom pitanju, nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da preko 80 posto građana Crne Gore podržava članstvo države u EU. Naša misija je da uključimo cijelo društvo u ovaj proces i mislim da smo već uspjeli pokrenuti stvari. Imamo konsenzus u Skupštini oko pitanja koja se tiču pregovara sa EU, uključili smo civilno društvo, NVO sektor, međunarodne organizacije u pregovarački proces“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da crnogorska administracija neumorno radi da ispuni sve potrebne zahtjeve i da dobije Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24. Kako je dodala, konačno postoji istinski dijalog i partnerstvo se Evropskom komisijom i komunikacija na dnevnom nivou.

„Mi smo mala država i imamo nedovoljne administrativne kapacitete i potrebna nam je dodatna ekspertska podrška u svim oblastima, a Evropska komisija i sve države članice su više nego voljne da pomognu“, poručila je Gorčević.

Ministarka Gorčević je objasnila da je dobijanje IBARa za Crnu Goru predstavlja otvaranje nove, ništa manje zahtjevne faze pregovaračkog procesa. Istakla je da, iako je značajan posao obavljen, pred Crnom Gorom je jop zahtjevnih obaveza na ispunjenju svih uslova za postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Govoreći o Novom planu rasta za Zapadni Balkan, Gorčević je kazala da je vrijednost ovog plana za Crnu Goru ne samo ekonomska, već i reformska jer uključuje i dodatne mjere u oblasti vladavine prava koja je u fokusu pregovaračkog procesa. Osim toga, kako je istakla, posebna vrijednost Plana rasta je jačanje veza između zemalja Zapadnog Balkana, koje imaju novu motivaciju za saradnju.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...