Naslovnica Info Press info Granična kontrola hrane prema standardima EU

Granična kontrola hrane prema standardima EU

Prvi crnogorski granični prelaz za kontrolu hrane prema standardima EU koji je izgrađen u Luci Bar spreman je za uzorkovanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se uvoze u Crnu Goru pomorskim putem.

Završetak radova na izgradnji objekta i opremanja kontrolnog punkta za hranu u Luci Bar obilježen je danas svečano, u prisustvu ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića, gradonačelnika Bara Zorana Srzentića i šefa misije Svjetske banke za Crnu Goru Danijela Gerbera.

Ivanović u Baru 2

Projekat savremenog graničnog inspekcijskog prelaza za veterinske i fitosanitarne preglede, vrijedan 550.000 eura, realizovan je kroz projekat MIDAS koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom.

Ministar Ivanović je izrazio zadovoljstvo što se i pred svih administrativnih problema vezanih za gradnju objekta, projekat realizovan do kraja.

Ivanović u Baru 3

“Objekat je završen, nabavljena oprema i možemo odmah da ga stavimo u funkciju”, rekao je Ivanović. On je pojasnio da je Bar ulazna tačka za poljoprivredne proizvode, ne samo kada je u pitanju Crna Gora, nego i EU. “Za nas je ovo vrlo važan objekat, jer je prvi takve vrste u našoj zemlji. Siguran sam da neće biti i posljednji. Ovo je još jedna pobjeda zajedničkog rada koji je uvezao Ministarstvo poljoprivrede, Opštinu Bar, izvođače i podizvođače radova, Svjetsku banku, Kancelariju Evtropske komisije u CG. Nabavili smo najsavremeniju opremu i nastavljamo dalje sa jačanjem sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori”, kazao je ministar Ivanović.

Odgovarajući na pitanja novinara Ministar je podsjetio da u Crnoj Gori postoji više laboratorija koje su uključene u proces provjere bezbjedonosnih standarda a koje su akreditovane na nacionalnom nivou, te da je potrebno nastaviti dalje sa procesom dobijanja akreditacije na evropskom nivou.

Ivanović u Baru 4

“Crnogorski sistem nema sve što je potrebno, niti će imati sve da bi bili apsolutno sigurni. Zbog toga problem menadžerski moramo rješavati na dva nivoa: sve analize za koje nema ekonomskog smisla raditi ih u CG već smo proipremili ugovore sa referentnim laboratorijama u Evropi, dok za analizama za kojima postoji svakodnevna potreba želimo da imamo akreditovane laboratorije u CG.” Ministar je pozvao mlade ljude zainteresovane da rade na ovim poslovima da koriste otvorene pozive za stipendije preko Ministarstva, da se školuju kako bi bili u mogućnosti da svoja praktična znanja primjene upravo na ovakvim mjestima. “Neće ovo biti jedini BIP u CG. Sljedeći ćemo otvoriti na aerodromu u Podgorici, a onda u zavisnosti od dinamike sredstava i tempa približavanja EU i na drugim graničnim prelazima.”

Vođa projeta MIDAS u SB Danijel Gerber izrazio je zadovoljstvo završetkom projekta vrlo važnog za Crnu Goru. On je izrazio nadu da će u svojoj narednoj posjeti Crnoj Gori biti u prilicii da se uvjeri u uspješnost projekta, u smislu početka fnkcionisanja kontrolonog punkta.

Ivanović u Baru 5

Predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić smatra da je objekat od velikog značaja za opštinu i cijelu Crnu Goru, jer će ulazna tačka za hranu omogućiti bolju kontrolu namirnica koje se uvoze u Crnu Goru, ali i skraćenje procedura od čega će korist imati i privrednici.

U nastavku radne posjete opštini Bar, Ministar je zajedno sa gradonačelnikom Srzentićem obišao radove na probijanju puta u maslinarskom kompleksu Đžidžarin koji će biti od velikog značaja za 130 maslinara koji imaju zajedno oko 10.000 stabala maslina u tom području.

Probijanje i nasipanje puta kroz Đžiđžarin podržalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a radove nadziru barski maslinari, na čelu sa Društvom maslinara Bar.

Ivanović u Baru 6

Predsjednik udruženja Ćazim Alković zahvalio se ministru Ivanoviću na podršci i istakao značaj probijanja puta za maslinare u dijelu mogućnosti da primjenjuju savremene agrotehničke mjere. Dodatno omogućiće adekvatnu protivpožarnu zaštitu i turističku valorizaciju kompleksa.

Predsjednik Društva maslinara Bar zahvalio se Ministru što osluškuje potrebe maslinara i razumije ih. Izrazio je zadovoljstvo zbog povećanja ovogodišnjeg agrobudžeta za sektor maslinarstva i novim mjerama podrške.

Ivanović u Baru 8

“Možda su ovo nekome smiješne stvari, ali pretpostavljam da je udobnost fotelja iz kojih se daju kritike takva da im ne pada na pamet da nešto konkretno urade”, ocijenio je ministar Ivanović prilikom obilaska radova na probijanju puta. “Mi smo zadovoljni što smo napustili udobnost fotelja i što smo postali zarobljenici ovog posla, ne samo uzgajanja masina, nego i veće zarade u tom sektoru. Nadam se da će doći vrijeme kada će te zarobljenike ostali gledati drugačije i cijeniti njihov napor. Ono što je ovaj projekat izbacilo na površinu je zajednički rad i trud”, ocijenio je ministar i čestitao udruženju što je uspjelo da okupi ljude. Ministar je izrazio uvjerenje da će maslinari nastaviti da rade zajedno i da zajedno apliciraju za projekte podrške, s obzirom na usitnjene parcele i potrebu ukrupnjivanja.

Ivanović u Baru 7

Ministar Ivanović je danas razgovarao i sa predstavnicima Udruženja pčelara Bara u okviru kojeg radi i centar za selekciju matica u Sutomoru. Konstatovano je da je pčelarstvo sektor koji je posljednjih godina intenzivno napredovao, ali da je potrebno dalje raditi na unapređenju.

Razgovorali su o konkretnim idejama za dalji razvoj pčelarstva, nastavku edukacije i obrazovanja, zatim pravilnom usmjeravanju sve većeg broja mladih ljudi koji su zainteresovani da se bave pčelarstvom, kao i mogućnostima za realizaciju naučnog projekta u oblasti selekcije koji će povećati kvalitet matica i proizvodnje i kvaliteta meda u Crnoj Gori.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...