Naslovnica Info Intervjui Han: Očekujemo da nova vlada nastavi reformski put

Han: Očekujemo da nova vlada nastavi reformski put

Očekujemo da će nova vlada, koja će proisteći iz ovogodišnjeg izbornog procesa, nastaviti da ide reformskim putem kaže u intervjuu Pobjedi evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Ističe da bi snažna podrška većine građana Crne Gore članstvu u EU trebalo da još više motiviše i sadašnju i buduću vladu da udvostruče napore ka ostvarenju tog cilja.

POBJEDA: Crna Goraje ušla u fazu borbe protiv visoke korupcije. Brisel insistira na većem broju istraga i pravosnažnih presuda. Da li smatrate da imamo dovoljno jake institucije da dovedemo ovu borbu do kraja?

HAN: Zaista vjerujem da su prvenstveno građani Crne Gore ti koji zahtijevaju manje korupcije i pravosudne posljedice za počinioce takvih djela, a ne samo “Brisel”. Takvi rezultati će pružiti dokaze da su institucije dovoljno jake i da dobro funkcionišu. Snažan i učinkovit sistem vladavine prava ide u korist svim crnogorskim građanima pravna sigurnost, funkcionalno i nezavisno pravosuđe i depolitizovana javna uprava kao i z aštita temeljnih prava su preduslovi za privlačenje investicija, podsticanje privrednog rasta i omogućavanje boljeg kvaliteta života građanima. Pozitivno je što je Specijalno tužilaštvo, osnovano u julu prošle godine, već otvorilo nekoliko novih istraga o korupciji na visokom nivou i u slučajevima organizovanog kriminala.

POBJEDA: Brisel ohrabruje crnogorske stranke na dijalog. Ko je, po Vama, odgovoran za ovako dugotrajan dijalog među strankama?

HAN: Upravo tako pozdravili smo ovu inicijativu kada je pokrenuta i tokom cijelog ovog perioda smo ohrabrivali političke partije da nastave sa dijalogom u cilju postizanja dogovora koji bi vodio ka organizovanju kredibilnih izbora ove godine. Kao što je rečeno u nekoliko navrata ranije, crnogorski politički lideri, i oni na vlasti i oni u opoziciji, snose odgovornost za privođenje ovog dijaloga uspješnom kraju.

POBJEDA: Ukoliko nastavi ovom dinamikom, da li postoje realne šanse da Crna Gora zatvori sva poglavlja do 2018. godine?

HAN: Mogu samo da ponovim ono što sam već rekao u nekoliko navrata: brzina procesa pristupanja zavisi od Crne Gore i reformi koje sprovodi, kako na području vladavine prava tako i u drugim poglavljima.

POBJEDA: Imamo li administrativne kapacitete za uspješno pregovaranje?

HAN: Ograničeni administrativni kapaciteti zaista daju povoda za zabrinutost. Ono što je potrebno nije velika administracija, već javna uprava odgovarajuće veličine: Crna Gora mora da prepozna oblasti koje bi imale najviše koristi od jačanja i da privuče radnu snagu sa neophodnim vještinama i sposobnostima. Vodimo intenzivan dijalog sa Crnom Gorom kada je riječ o reformi javne uprave u cilju jačanja državne službe na svim poljima.

POBJEDA: Da li izbori u Crnoj Gori mogu uticati na dinamiku pregovaranja?

HAN: Izbori, bilo lokalni ili parlamentarni, su unutrašnje pitanje Crne Gore. Jedini aspekat koji Komisija komentariše jeste potreba da se obezbijedi puna primjena izbornog zakonodavstva kako bi se obezbijedila kredibilnost izbora. Odgovornost za to je na svim političkim liderima Crne Gore. Očekujemo da će nova vlada, koja će proisteći iz ovogodišnjeg izbornog procesa, nastaviti da ide reformskim putem. Snažna podrška većine građana Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji trebalo bi da još više motiviše i sadašnju i buduću vladu da udvostruče napore ka ostvarenju tog cilja.

POBJEDA: Migrantska kriza dovodi u veliku opasnost spoljne granice Unije, ali i stabilnost evropskih institucija. Koliko može ugroziti funkcionisanje Unije i da li može negativno uticati na politiku proširenja?

HAN: Migrantska kriza je vjerovatno jedan od najvećih izazova sa kojima je Evropska unija bila suočena do sada. Radi se o globalnoj krizi koja zahtijeva globalno rješenje. Kada djelujemo zajedno kao Unija, onda smo i jači u prevazilaženju takvih globalnih izazova. Naravno da postoje tenzije i različita mišljenja, ali se sa ovom krizom hvatamo u koštac zajedno. Kada pogledamo u prošlost, u trenucima kad je bila suočena sa ozbiljnim poteškoćama, Evropska unijaje uvijek izlazila iz takvih situacija jača i konsolidovanija. Vjerujem da će to biti i slučaj ovog puta i da to neće uticati na našu politiku proširenja.

POBJEDA: Za 23.jun je zakazan referendum u Velikoj Britaniji o ostanku u EU, kako eventualni izlazak Britanije iz Unije može uticati na politiku proširenja?

HAN: Referendum u Britaniji je nešto o čemu će se izjasniti britanski narod u junu, tako da ja neću unaprijed spekulisati o tome.

Ne mogu samo dva ministarstva iznijeti borbu protiv korupcije

“Crna Gora mora da pređe sa zakonodavnih reformi i izgradnje institucija gdje je napredak ostvaren na opipljive rezultate. To podrazumijeva bilans rezultata kada je riječ o istragama, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama u oblasti korupcije i organizovanog kriminala. Uvjeren sam da crnogorski državni organi sada rade u ovom pravcu. Nije na jednom ili dva ministarstva da iznesu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala kako bi se obezbijedili rezultati: cjelokupan sistem vladavine prava mora da radi zajedno da bi se to ostvarilo”, kaže Han.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

Zenović: IBAR zakoni da uđu u hitnu skupštinsku proceduru

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom Unijom Predrag Zenović kazao je da očekuje da će Skupština Crne Gore po postupku hitnosti krenuti u proceduru...

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...