Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Intenziviraćemo rad na ispunjenju svih obaveza iz poglavlja 27

Intenziviraćemo rad na ispunjenju svih obaveza iz poglavlja 27

„Naš cilj je da, intenziviranjem rada na sprovođenju aktivnosti iz Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, ispunimo sve obaveze koje je EU definisala u tom poglavlju. Upravo zato u narednom periodu moramo, svi zajedno, pružiti maksimum u pogledu realizacije i praćenja sprovođenja ovih 251 aktivnosti“, kazao je šef Radne grupe za 27. Poglavlje – Životna sredina i klimatske promjene, prof. dr Danilo Mrdak.

Danas je održana konstitutivna sjednica Radne grupe na kojoj su razmatrani predlog Mape puta za to poglavlje, ocjene iz izvještaja EK za 2021, kao i Poslovnik o radu.

„Imajući u vidu da smo tokom proteklog perioda uložili značajne napore i nastavili rad na prikupljanju podataka sa ciljem identifikovanja potencijalnih Natura 2000 područja, da smo donijeli odluku o državnom vlasništvu Ulcinjske solane, proglasili prvo zaštićeno područje u moru i nominovali bukove šume unutar NP Biogradska gora za uvrštavanje na UNESCO listu svjetske baštine, ovogodišnja ocjena EK je da postoji ograničeni godišnji napredak i određena spremnost za članstvo u poglavlju 27“, kazao je prof. dr Mrdak.

On je istakao da Izvještaj EK potcrtava i brojne izazove u ovoj oblasti i daje smjernice u pravcu njihovog prevazilaženja, na čemu će Radna grupa i nadležne institucije, zajedno sa civilnim sektorom, raditi, kroz sprovođenje Akcionog plana i Mape puta za ovo poglavlje. Kako je istakao, fokus rada u narednom periodu će biti  na jačanju administrativnih kapaciteta na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i u dijelu inspekcije, unapređenju međuresorske koordinacije i kreiranju održivog finansijskog okvira.

„Već smo počeli i u narednom periodu ćemo intenzivirati mjere na očuvanju i poboljšanju ekološke vrijednosti zaštićenih područja i potencijalnih područja Natura 2000, kao što su Ulcinjska solana, Skadarsko jezero, rijeka Tara i ostali riječni tokovi, te ubrzati izradu nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Pored toga, moramo intenzivirati rad na ispunjenju završnih mjerila u oblastima upravljanja otpadom, kvaliteta voda i zaštite prirode. U tom pravcu, do kraja godine planiramo finalizaciju Planova upravljanja vodama na vodnom području Dunavskog i Jadranskog sliva, a takođe nas očekuje sprovođenje hitnih akcija na remedijaciji nelegalnih i neuređenih odlagališta otpada, te dalji rad na usklađivanju sa evropskim okvirom za klimu i energetiku 2030“, kazao je Mrdak.

Radna grupa za 27. poglavlje je formirana 30. jula 2021. i broji 44 člana/ice.

Poglavlje 27 se od ove godine, u skladu sa Novom metodologijom pregovaranja, razmatra u okviru klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost (zajedno sa poglavljima 14 – Saobraćajna politika, 15 – Energetika i 21 – Trans-evropske mreže).

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...