Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Iskoristiti sve mehanizme koje pružaju pregovori sa EU

Iskoristiti sve mehanizme koje pružaju pregovori sa EU

Države treba da iskoriste sve mehanizme društvenih reformi koje im pružaju pregovori sa Evropskom unijom i da postavljaju realne ciljeve, uz angažovanost cjelokupnog društva, poručeno je na panel debati „Pregovori sa EU: nekad i sad“.

O iskustvima tokom pregovaračkog procesa razgovarali su danas glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Aleksandar Drljević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, prof. dr Tanja Miščević, i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, dok je moderatorka panela bila predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović.

Drljević je podsjetio na novi pristup u pregovorima država kandidata sa EU, istakavši da je dobro što se sa reformama krenulo upravo u oblastima koje obuhvataju poglavlja 23 i 24, a da je u ovoj fazi integracije potrebno pokazati spremnost za dalji napredak i u ostalim poglavljima. „Od početka integracionog procesa naš moto je bio „kvalitet prije brzine“ i sve što smo radili u prethodnom periodu i što treba da radimo odnosi se na promjenu crnogorskog društva i institucija. Reforme sprovodimo zbog naših građana i boljeg života na ovom postoru“, rekao je on.

Panel diskusija 1

Miščević je pohvalila izuzetno dobre odnose između pregovaračkih timova Srbije i Crne Gore, ocjenjujući da je za mnoge promjene potrebno vrijeme, zbog čega je značajna razmjena iskustava.

„Vladavina prava je u ovom procesu naročito važna, jer bez vladavine prava nema ni razvoja, ni povlačenja stranih investicija, ni održivih domaćih investicija, niti razvoja lokalnih samouprava. To je osnova za reforme, a za sve to je potrebna i refoma državne uprave“, poručila je Miščević.

Tokom panela je istaknuta vrijednost regionalne saradnje i projekata koji se realizuju u okviru Berlinskog procesa, posebno u kontekstu prevazilaženja brojnih infrastrukturnih izazova s kojima se suočavao region. Istaknuto je očekivanje da će nastavak Berlinskog procesa dobiti podršku na predstojećem samitu u Londonu.

Panel diskusija 3

Ambasador Grubišić je istakao da je hrvatsko društvo danas, kada je Hrvatska članica EU, bolje nego prije 15 godina i da je država tokom pregovaračkog procesa iskoristila mehanizme i sprovela potrebne reforme, naglasivši da je važno da čitavo društvo bude uključeno u proces.

„Članstvo je uticalo pozitivno na državu i mnoge oblasti. Naveo bih kao primjer turizam – razlika u broju turista 2017. i 2013. godine je 4 miliona. Kao negativnu stvar naveo bih odlazak mladih u zemlje koje nude veće plate“, rekao je ambasador Hrvatske.

Panel debatu je organizovala je Kancelarija za evropske integracije Crne Gore, u saradnji sa Crnogorskom panevropskom unijom, povodom obilježavanja šest godina od početka pristupnih pregovora Crne Gore s EU.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

Saopštenja

Zenović: Apsolutni prioritet je da ubrzamo reforme i ispunimo uslove za članstvo Crne Gore...

0
„Apsolutni prioritet Crne Gore je da ubrza reforme i u što skorijem roku ispuni sve neophodne uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio...

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...