Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Iskoristiti sve mehanizme koje pružaju pregovori sa EU

Iskoristiti sve mehanizme koje pružaju pregovori sa EU

Države treba da iskoriste sve mehanizme društvenih reformi koje im pružaju pregovori sa Evropskom unijom i da postavljaju realne ciljeve, uz angažovanost cjelokupnog društva, poručeno je na panel debati „Pregovori sa EU: nekad i sad“.

O iskustvima tokom pregovaračkog procesa razgovarali su danas glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Aleksandar Drljević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, prof. dr Tanja Miščević, i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, dok je moderatorka panela bila predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović.

Drljević je podsjetio na novi pristup u pregovorima država kandidata sa EU, istakavši da je dobro što se sa reformama krenulo upravo u oblastima koje obuhvataju poglavlja 23 i 24, a da je u ovoj fazi integracije potrebno pokazati spremnost za dalji napredak i u ostalim poglavljima. „Od početka integracionog procesa naš moto je bio „kvalitet prije brzine“ i sve što smo radili u prethodnom periodu i što treba da radimo odnosi se na promjenu crnogorskog društva i institucija. Reforme sprovodimo zbog naših građana i boljeg života na ovom postoru“, rekao je on.

Panel diskusija 1

Miščević je pohvalila izuzetno dobre odnose između pregovaračkih timova Srbije i Crne Gore, ocjenjujući da je za mnoge promjene potrebno vrijeme, zbog čega je značajna razmjena iskustava.

„Vladavina prava je u ovom procesu naročito važna, jer bez vladavine prava nema ni razvoja, ni povlačenja stranih investicija, ni održivih domaćih investicija, niti razvoja lokalnih samouprava. To je osnova za reforme, a za sve to je potrebna i refoma državne uprave“, poručila je Miščević.

Tokom panela je istaknuta vrijednost regionalne saradnje i projekata koji se realizuju u okviru Berlinskog procesa, posebno u kontekstu prevazilaženja brojnih infrastrukturnih izazova s kojima se suočavao region. Istaknuto je očekivanje da će nastavak Berlinskog procesa dobiti podršku na predstojećem samitu u Londonu.

Panel diskusija 3

Ambasador Grubišić je istakao da je hrvatsko društvo danas, kada je Hrvatska članica EU, bolje nego prije 15 godina i da je država tokom pregovaračkog procesa iskoristila mehanizme i sprovela potrebne reforme, naglasivši da je važno da čitavo društvo bude uključeno u proces.

„Članstvo je uticalo pozitivno na državu i mnoge oblasti. Naveo bih kao primjer turizam – razlika u broju turista 2017. i 2013. godine je 4 miliona. Kao negativnu stvar naveo bih odlazak mladih u zemlje koje nude veće plate“, rekao je ambasador Hrvatske.

Panel debatu je organizovala je Kancelarija za evropske integracije Crne Gore, u saradnji sa Crnogorskom panevropskom unijom, povodom obilježavanja šest godina od početka pristupnih pregovora Crne Gore s EU.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

Saopštenja

Novaković  Đurović: Kompletiranjem Ustavnog suda izvjesno ubrzavamo put prema EU

0
„Utvrđivanje liste kandidatkinja i kandidata za Ustavni sud, nakon duže blokade rada tog tijela, je dobra vijest za naše napredovanje prema punopravnom članstvu  u...

Sastanak Žižić i Bugenhout: Belgija podržava Crnu Goru na putu prema EU

0
Crna Gora je u boljem položaju u odnosu na druge države regiona u pogledu pristupanja Evropskoj uniji i Kraljevina Belgija će nastaviti da podržava...

Veliko interesovanje opština za učešće u programu URBACT

0
Crna Gora po prvi put ima priliku da učestvuje u programu URBACT, kojim se podstiče povezivanje gradova iz čitave Evrope i doprinosi održivom urbanom...

Novaković Đurović za TV Vijesti: Neće biti blokade pregovora sa EU

0
Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović kazala je da neće biti blokade pregovora Evropske unije sa Crnom Gorom. "Nije bilo pesimističkih poruka, bilo je...

Sesije za zainteresovane strane u okviru četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU

0
Pozivamo zainteresovane strane da se uključe u oblikovanje četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU (EU MRS Week), predlože teme i govore na sesijama koje sami...